“Котки” стартира “Сцена на кръстопът 2009” в Пловдив

https://www.24chasa.bg/Article/190736 www.24chasa.bg
Народният театър показва в Пловдив комедията "Слуга на двама господари" от Голдони.

Мюзикълът "Котки", който блести в тазгодишния афиш на Музикалния театър, открива тазгодишното издание на фестивала "Сцена на кръстопът". Както винаги създателят на най-голямото есенно културно събитие в Пловдив - Стефан Данаилов, вече представи спектаклите, включени в програмата. Стартът е на 10 септември на сцената на Античния театър.

"Котки" е един от хитовете на световноизвестния композитор Андрю Лойд Уебър. Режисьор на мюзикъла е проф. Александър Донев, хореограф е Анна Донева. Сред артистите са Николай Петров, Иван Панев, Богомил Спиров, Александър Мутафчийски, Кирил Бояджиев, Марчо Апостолов, Еделина Кънева, Деница Шопова, Марияна Арсенова, Людмила Козарева и др.

Комедията на Народния театър "Слуга на двама господари" от Карло Голдони излезе в края на зимата с драматични перипетии. Юлиян Рачков и Карла Рахал пострадаха при репетиции и след това актрисата беше заменена с Рени Врангова. Сред недоразумения и комични разминавания влюбените се намират, а старите похотливци си патят. Режисьор е Димитър Бозаков. В ролите са Валентин Танев, Илияна Коджабашева, Красимир Доков, Иван Юруков, Мария Сапунджиева, Петър Попйорданов, Рени Врангова/Карла Рахал, Пламен Пеев, Юлиян Рачков. Костюмите са на Никола Тороманов.

"Сънят на Гогол" на "Сфумато" е сред хитовете на фестивала. СНИМКИ: АРХИВ НА ТЕАТЪР "СЦЕНА НА КРЪСТОПЪТ"

Илка Зафирова, Светлана Янчева, Василена Атанасова, Христо Мутафчиев, Пенко Господинов и Александър Кадиев играят в "Перла" от бразилеца Мауро Рози на МГТ "Зад канала" в режисурата на Бина Харалампиева. Пиесата е за живота на едно семейство, в центъра на което са "старите" Светлана Янчева и Христо Мутафчиев. Романтична и нежна история за двамата съпрузи, привързани до смъртта си.

След като гостува на "Аполония", нашумялата постановка на "Сълза и смях" и Диана Добрева идва в Пловдив. "Сфумато", който липсва в Созопол тази година, ще представи на "Сцена на кръстопът" последната си постановка "Сънят на Гогол".

Маргарита Младенова и Иван Добчев показват гротесковите фигури, плод на въображението на Гогол. Може би по Невския проспект се движат персонажи от четири произведения на руския класик - "Невски проспект", "Иван Фьодорович Шпонка", "Женитба" и "Записки на един луд". Темата за обвързването на мъжа и жената в семейство минава през визията като капан, отвращение, съблазняване, страх. В края на краищата се оказва, че човек е луд за малко щастие, което трудно се постига и лесно изхвръква.

Играят Снежина Петрова, Албена Георгиева, Мирослава Гоговска, Елена Димитрова, Христо Петков, Цветан Алексиев, Огнян Голев, Антонио Димитриевски.

Пловдивският театър представя новата си премиера- "Живите от мъртвата махала" на писателя ветеран Петър Анастасов. Режисьорът Николай Ламбрев, който отдавна има интерес към пиесите на Анастасов, е постановчикът.

На фестивала ще гостува Пазарджишкият театър с хита си "Изкуството да смиташ боклука под килима" по Ингмар Бергман на режисьорката Десислава Шпатова, носител на три аскеера от последната конкуренция. Ще покажат постановки и Сливенският, и Хасковският театър.

В програмата е предвидена конференция на тема: "Театърът в глобалната медийна култура”, както и няколко промоции на книги.

Фестивалът приключва на 21 септември. (24часа)