Първият подслушван е Стефан Стамболов

https://www.24chasa.bg/Article/1908259 www.24chasa.bg

Далеч преди да бъдат изобретени СРС-тата, подслушването става инструмент в българската политика.

В края на XIX век просто ухо улови тайните на Стефан Стамболов. Скалъпен е компромат, който разбуни общественото пространство. Омърсеният не можа да изчисти петното и в крайна сметка подаде оставка.

Ухото е на Екатерина Каравелова, една от най-интелигентните българки по онова време. Тя е родом от Русе, завършила е гимназия в Москва, съпруга е на Петко Каравелов.
След Освобождението Каравелов и Стамболов са приятели и съмишленици в Либералната партия. Екатерина обаче изпитва дълбока неприязън към Стамболов. За нея той е въплъщение на самия Мефистофел.

"От първото познанство - разказва тя - мене ме порази удивителната промяна в израза на лицето му: кога говореше вкрадчиво (предпазливо), гладко, с богата нюансировка в гласа, той бе донякъде привлекателен.

Мълчеше ли, нещо зверско се отпечатваше в лицето му, очите му под дебелите черни вежди изпитателно се впиваха в събеседниците, иронична усмивка кривеше дебелите му устни, а без нея лошият разрез на устата издаваше низките инстинкти на дива натура."

Екатерина хвърля кал по Стамболов във вестник "Търновска конституция". Крие се зад псевдоними, но той знае кой е авторът. Веднъж Стамболов се отбива у Петко Каравелов. "На вратата се срещнах с Катерина и се поздравихме. Тя стана червена като рак. Види се, досрамя я, задето е писала срещу мене в "Т. конституция", обяснява реакцията й той.

Стамболов е постоянен гост в дома на Каравелов. Дори когато го няма, влиза и се разполага като домакин. Един ден на 1886 г. с неколцина приятели прави редовната си визита. "По едно време зачух в антрето гласове - спомня си Екатерина, - у нас рядко денем вратата се заключваше. Стамболов запита за мъжа ми, за мене. Не се постесни, че ни няма, и се разпореди да турят самовара и приготвят чай."

Гостът не подозира, че е в капан и го шпионират. Екатерина се е спотаила в съседната стая, наострила е слух до сетен предел.

"До сервирането на чая се почнаха разговори главно между Стамболов и Кесякова - каквито дотогава и след това никога не бях чувала", свидетелства тя.

Нашата Мата Хари слага ухо на стената: "Разправяше Стамболов за разни свои связи с жени и подробно за последния си роман с г-жа З., не щадеше думи, дати и подробности из развитието на тоя роман, достигането конечната цел и бързото разочарование. Безсрамно посвети сътрапезниците си в коварното предаване на нещастната любовница на Кесякова и "осечката" (неуспехът) на последния."

"Да имах възможност да доведа жените, имената на които тъй цинично се подмятаха, сигурно щяха да вземат урок за в бъдеще", възмущава се Екатерина.

На следващия ден тя разказва на приятелките си какво е научила. Злите езици подемат мълвата...
Седемдесет обезчестени моми!

Обитател на тайни свърталища! Дамгосан от "френската болест"! Българският Казанова! Такива легенди плъзват около фигурата на Стефан Стамболов. Преследват го като председател на парламента, като регент и премиер. До последния му ден!

През април 1894 г. компроматите влизат и в пресата. Опозиционният вестник "Свободно слово" разгласява:""Отпреди три месеца бивший военен министър г. подполковник Савов случайно се научил, че г. Стамболов, шефът на мин. кабинет, в който г. Савов е член от три години, и колегата му г. П. Славков, министър на търговията и земледелието, са блудствовали със законната му съпруга в къщата, която е срещу Пипиниерата* до кавалерийските казарми, и в оная на Г. Ковача, находяща се в Пиротска улица, и още в други някои домове, гдето тя е била отвеждана скритом."

"Това срамотно дело - продължава да цапа газетата - е вършено от министрите с жената на другаря им през законодателний период на Седмото обикн. народно събрание миналата година, когато военний министър г-н подполковник Савов е имал вечерни занятия с бюджетарната комисия на събранието по предварително дискутиране на военния бюджет и когато той е отсъствувал от София по служебни дела."

В тази декамероновска история героинята е Смарайда Милкова, племенница на народняшкия лидер Иван Ев. Гешов и съпруга на военния министър Михаил Савов. Още от моминските си години хубавицата имала леко поведение. Около нея се въртял кой ли не. Продължавали да се въртят и след задомяването й. Днес един, утре втори, вдругиден трети... Рога растели и се разклонявали над благородното Савово чело.

Леконравната Савовица и похотливият Стамболов. Блестящ случай да се удари премиерът. "Кръвната обида се възнаграждава с кръв!", кръвожадно се провиква "Свободно слово".
Михаил Савов обявява дуел на Стефан Стамболов. За секунданти избира офицерите Петър Петрунов и Стилиян Ковачев. Стамболов назначава за свои пълномощници външния министър Димитър Греков и подполковник Васил Кутинчев.

Както всичко рицарско у нас, схватката остава само на книга. Един въпрос обаче виси със страшна сила: Блудствал ли е Стамболов със Савовица?

Дворцовата дама Султана Рачо Петрова разказва как една нощ мъжът й спешно бил извикан в дома на военния министър, за да подпише признанията на жена му, че е хойкала със Стамболов.

"Моят подпис бе вече и ненужен - един поп и подполковник Стилиян Ковачев бяха изпълнили вече тая задача. Мене ме викаха само да установя, че това е станало без насилие", уточнява свидетелят.

"Едва след това се реши Рачо Петров да ми признае, че госпожа Савова в действителност никога нищо със Стамболова не е имала. Значи, политика и безспорно некрасиво средство за борба!", правилно заключава Султана.
* Сега Борисовата градина.

Премиерът носел бронежилетка 

По време на дуелната разпра консерваторът Григор Начович спира на улицата безпартийния Добри Ганчев. "Гр. Начович - разказва Добри - при таз среща счете за нужно да ме помоли да обадя на подполковник Ковачев, че Стамболов бил носел ризница. Той знаел това от достоверно място. Достоверното място било той сам, защото тази ризница той я бил купувал за Стамболов във Виена, кога бяха приятели и когато и двамата се преследваха с русофилите."

Пред Добри Ганчев княз Фердинанд прави цветистото изявление: "Във всеки случай имайте предвид, че когато ще трябва да меня правителството си, няма да се възползвам от мръсните гащи на г-жа Савова."

Тъкмо обратното - монархът майсторски използва препатилото бельо на Смарайда.
Подполковник Михаил Савов е свален от поста военен министър, изваден е от войската, зачислен е в запаса. Заминава със семейството си за странство.

Овакантеното министерство Фердинанд поверява на верния нему полковник Рачо Петров. А на 18 май 1894 г. князът приема оставката и на самия Стефан Стамболов.
По улиците тълпата крещяла: "Долу блудникът! Долу тиранинът!"

РОСЕН ТАХОВ