Плашат банки със съд заради лихвите

https://www.24chasa.bg/Article/190860 www.24chasa.bg

Банките да се съобразят с кризата и да намалят лихвите, иначе ще призовем длъжниците да спрат плащанията. Това обяви в Добрич шефът на Националната асоциация на българския бизнес Светлозар Николов. Той обясни, че кризата е форсмажорно обстоятелство извън компетенциите на кредитополучателя. Според член 306 от Търговския закон при появата на такова непреодолимо събитие длъжникът, изпаднал в невъзможност да си погасява кредита по независещи от него обстоятелства, може да бъде освободен от отговорност. Според асоциацията в момента делът на лошите кредити е над 20%, а не 4-5 на сто, както се твърди официално.

Подписка срещу високите лихви тръгва от днес във Варна, Добрич, Русе и София. Според Николов лихвите по текущите договори трябва да паднат от 1 до 3% и да бъде предложен гратисен период над 5 г.

Ще сигнализираме БНБ и ако банките не почнат да преговарят в рамките на седмица, не намалят лихвите и не почнат да се държат адекватно, ще заведем колективни искове в съда, закани се Светлозар Николов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.