Вредни ли са горчивите ядки на кайсията?

https://www.24chasa.bg/Article/191210 www.24chasa.bg
СНИМКА: АРХИВ

Доц. д-р Донка Байкова, дм, заместник-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика

Тя отговаря на въпроса на М. Христова от София 

За родина на кайсията се смята Китай, но в днешно време кайсиеви насаждения (дребноплодни, наричани зарзали, и едроплодни - кайсии) виреят повсеместно в умерени и субтропични географски ширини, включително и у нас. Богатото съдържание на витамини, минерали, захари, фибри и органични киселини в кайсиевите плодове определя достойното им място в съвременното здравословно и диетично хранене. През последните години предмет на обстойни проучвания и дискусии са хранителната стойност и диетичните качества на ядките на кайсиите. Смята се, че ядките на зарзалите по-често са горчиви, отколкото на кайсиите, но това не е правило. Горчивите се усещат по вкуса.

В кайсиевите ядки има до 20% белтъци, до 58% мазнини, до 8 % въглехидрати. Енергийната стойност е 500-700 kkal/100 g. Поради добре балансирания аминокиселинен състав белтъците на кайсиевите ядки са с висока биологична стойност. Ценни са и мазнините поради съдържащите се в тях незаменими (жизненоважни) ненаситени мастни киселини. В ядките на кайсиите се съдържат също минерали - калий и магнезий, фосфор, желязо, витамини А, Е, В1, В2, ниацин, фитостероли, диетични фибри и др.

Сладките ядки на кайсиите могат да се използват от хора с хиперлипопротеинемии, при атеросклероза и исхемична болест на сърцето, при вегетариански режими на хранене, при анемии, изтощително боледуване, след операции, травми, изгаряния, в оздравителен период. Заради високата калорийна стойност приемът на кайсиеви ядки (сурови и несолени) при здрави хора се дозира, а такъв не се препоръчва при спазването на диети за отслабване.

В горчивите ядки на кайсиите (както и на бадеми, праскови, вишни, сливи и др.) се съдържа глюкозидът амигдалин (предимно в люспите) - органично вещество, което под действие на солната киселина и ензимите в стомаха обикновено се разгражда.

През последните години се дискутират някои антиканцерогенни ефекти на хидроген-цианида - съставка на амигдалина, но настоящия етап научните доказателства за ползата, съответно - за здравната безопасност на тази субстанция, са недостатъчни и противоречиви. Обратно, наблюдавани са амигдалинови отравяния, включително при употреба на домашно приготвени спиртни напитки от костилкови плодове.

По тази причина любителите на горчиви кайсиеви ядки трябва да спазват препоръката да не приемат повече от 2-3 горчиви кайсиеви ядки наведнъж - при това само при условие, че не страдат от стомашно-чернодробни проблеми.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Монашеският пояс на дякон Васил Левски бе изложен във Варна в музея на Възраждането. Повод за експозицията е годишнината от замонашването на Апостола през 1858 г. на 7 декември. Тогава Левски влиза в манастир под името Игнатий. Изложбата е и по повод ученическата конференция "180 години от рождението на Васил Левски - 180 години безсмъртие",

Българският елен Рудолф има любопитна способност - всяка пролет рогата му падат и след това отново израстват. Това разказа пред "България Днес" Кръстьо Дъбов, собственик на зоокомплекса край Бургас, където бозайникът живее. Макар да е далеч от Лапландия, Рудолф е готов да тегли шейната на Дядо Коледа, ако получи повиквателна.

Някой взел да обижда Камелия, че ужасно е надебеляла на скорошното си турне в САЩ. Това не е вярно - самата Камелия цъфна в ефира на Петя Дикова да си показва плоския корем. Вярна на стила си, певицата бе с деколте до пъпа и без сутиен, което видимо смути Дикова. "Да не мислиш, че ми е лесно с този бюст", пошегува се Камелия.