Орфи и Любка се оженили в казармата, за да почиват цял месец

https://www.24chasa.bg/Article/1915220 www.24chasa.bg
Любка Николаева

Покойният илюзионист Васил Николаев-Орфи и съпругата му Любка се оженили като на шега. Първата им сватба била "войнишка". Подписали, докато били в казармата, за да осигурят цял месец почивка на военната естрада. Двамата се запознали няколко месеца по-рано през 1962 г., когато Орфи си търсел асистентка.

Тогава той вече работел като професионален илюзионист от 3 години. Явил се на изпит пред жури, в което бил и мистер Сенко, и едва 16-годишен взел разрешително да изнася свой самостоятелен спектакъл.

Избрал си артистичния псевдоним от древногръцката митология и започнал да работи и учи едновременно. Така помагал на майка си, която рано останала вдовица с двама синове - той и брат му Николай (бате Николай от "Захарно петле"). Всъщност Орфи мечтаел да стане художник, но когато показвал картините си, не му вярвали, че ги е рисувал той. А Сенко познавал от дете. "Той бил приятел на баща му, който почива като директор на Музикалния театър. Само майсторите в театъра са шиели фракове и смокинги, които трябвали на Сенко, и така се запознали. Така от дете Орфи растял с тази красива лъжа, наречена илюзия", разказва Любка.

През пролетта на 1962 г. Орфи започнал да си търси асистентка. Срещнал го неин познат и му казал за нея. Тя вече имала богат сценичен опит. От малка баща й я бутал към театъра. Разплаквала цели зали с рецитиране на стихотворения.

Съгласила се да попътува из България с него през лятото, докато чака назначението си за работа, което щяло да дойде през септември. "Тръгнахме и някъде 2 месеца по-късно се залюбихме. Знаете как е, млади хора. Назначението ми за работа ме настигна някъде по пътя и трябваше да се връщам", спомня си Люба. Щяла да става секретарка. Тогава Орфи казал: "Не, не може да си тръгнеш. Ей сега ще се обадим на майка ти и баща ти и ще им кажем, че се женим." "А той пред казарма. Отказах работата и продължихме. Тогава се разболях от хепатит и лежах в Инфекциозна болница", разказва Люба. Но уговорката си е уговорка, затова Орфи отишъл пред болницата, тя спуснала с въженце от 7-ия етаж празна кошничка, той отдолу сложил пръстена и така се сгодили.

След като оздравяла, Любка също отишла с него в казармата, за да продължат работата си като дует. И двамата били във военната естрада. "И аз станах "войничка". Назначиха ме там на някакъв хонорар, който едва ни стигаше, и започнахме да обикаляме по военните домове. Ходили сме дори на границата, където се налагаше реквизитът да се качва с катъри. А момчетата, които бяха дежурни, когато ходехме, плачеха, че не могат да гледат спектакъла", разказва Николаева.

Тогава подписали, за да си вземат дългата почивка, но по-късно лелята и чичото на Орфи им купили халки и им направили истинска сватба. Преди това, като се прибрахме, той ми вика: сега, като мине тоя месец и като се уволним, ще се разведем. Аз си замълчах. Той беше шегаджия. По-късно, като мина тоя месец, му казах: Знаеш ли какво, миличък, аз забравих да ти кажа - имам македонска кръв, а ние, македонките, не се развеждаме", смее се Люба.

Така всичко започнало на шега и продължило 36 г. до смъртта на Орфи през 1999 г. - и на сцената, и в любовта. Съвместният им живот минал на колела, затова решили да нямат деца. Зимата пътували из страната, лятото - в чужбина. "Няма как да се отглеждат в една хотелска стая. Но имам много племенници, кръщелници. Живея сама в София, но непрекъснато ме търсят и се виждаме. Но тогава не можех да си представя, че ще родя и ще остана в София да си гледам детето, а него ще го пусна по света да изкарва пари. Това вече не е семейство", казва Любка. Двамата обиколили като дует почти целия свят - САЩ, СССР, Италия, Испания, Мароко, Швейцария, Алжир и станали първите българи, печелили награда на Световен конгрес на илюзионистите в Лозана през 1982 г. "Взехме второ място, а заслужавахме първо. Защото след 6-7 месеца тежки репетиции Орфи успя да събере 3 илюзии за времето, което се даваше на конкурса. А американецът, който беше на първо място, направи една", казва Люба. Когато приключили с изпълнението си, цялата зала от 4000 души станала на крака.

Орфи сам измислял повечето си фокуси. "Вкара ме в един ъгъл, вземе да ме мери, ще прави кутия. Поръчва на дърводелец, идва кутията в сурово състояние и аз не мога да вляза. И той вика: ти си напълняла, бе. Айде пак на майстор да я уголеми и така", смее се Люба. "Така че грешки е имало. И на сцената", добавя тя. В такива случаи, за да не забележи публиката нервността на Орфи, той се успокоявал, като леко щипел съпругата си по лявата ръка. Тя винаги била в негово дясно на сцената. "А мене и леко да ме ощипеш, веднага посинявам. Ставах като някоя мазохистка. Един ден казах на леля му и чичо му, че ако не престане да ме щипе на сцената, се развеждам!", смее се Любка.
Веднъж във вариетето в Слънчев бряг така набила глезените си при един скок, че цял месец Орфи мъкнел кофи с морска вода, за да си кисне краката и да може вечерта да работи. "Не прецених, че подът там грам не поддава, а аз с едни 10-сантиметрови токчета", спомня си тя.

Пак в Слънчев бряг се налагало да пасе патките в градинката на хотела. Орфи обучавал нея, тя дресирала животните. Възпитала в занаята 5 кучета, гълъби, много зайци и две патки.

Орфи измислил фокус с празна кутия, която се покрива, а после в нея се появяват две патки с червени панделки. "Гледахме ги в тоалетната на гримьорната и всяка сутрин ставах рано, за да изчистя. После с въженце ги връзвах за едно дърво, пълнех им един детски надуваем басейн и лягах да се пека на тревата до тях. Каква гледка е била само", смее се Люба.

Наред с фокусите, които сам измислял, Орфи заимствал идеи от свои колеги. По това време Сенко обикалял страната с прочутия си електрически стол, който купил от Франция. Но дуетът не можел да си позволи такава инвестиция, затова преди представление Орфи избирал един човек, пускал го да гледа гратис и го подготвял - сядаш на стола и когато ти кажа, подскачаш, падаш или стоиш мирно. Така цялата публика мислела, че от време на време седящия на мистериозния стол го удря ток. "Няма да забравя един инженер. Идва човекът, събрал смелост да попита как става това. Цяла нощ не бил спал, вадил формули, смятал, чудел се какъв е тоя ток. Орфи му каза, а той целият почервеня", смее се Любка.

И до днес тя се интересува от фокуси. Гледа в интернет клипчета с представления. Преди няколко години помолила свой приятел да направи уебсайт на Орфи - със снимки, клипчета, биография. Там се виждат всичките му емблематични фокуси с реквизита, който сега е в актьора Ненчо Илчев. "Реших, че няма как да го продам на парче, затова му дадох всичко и изобщо не сгреших", казва Любка Николаева. "И без това нямаше как да го поддържам - това са си 3 тона реквизит." Сега Ненчо Илчев вдъхва нов живот на сандъците на илюзиониста и показва част от фокусите му в забавната си програма.