За 20 секунди полицаи в Шумен арестуват обвинен за 9 убийства в Молдова

https://www.24chasa.bg/Article/1915449 www.24chasa.bg
Радулов по време на едно от съдебните заседания във Варна

В така нареченото пенитенциарно учреждение №17 в град Резина, Молдова, кротко излежава доживотната си присъда 50-годишният Юрий Григориевич Радулов.

Това е затвор, в който осъдените на най-тежкото наказание в тази бивша съветска република прекарват дните си.

Градчето е малко, намира се на десния бряг на Днестър, на левия е непризнатата Приднестровска молдовска република.

Радулов е висок, представителен мъж. Според шефа на затвора в Резина Олег Веретино не създавал проблеми на охраната. Очевидно взаимно си имат доверие, защото поглед в мрежата показва, че Радулов си е направил дори профил във фейсбук.

Той съществува от 5 юни 2011 г., но не е активен и има само двама приятели - единият от тях е шуменец, другият - жена от Санкт Петербург. Снимката му обаче очевидно е актуална.

Малцина журналисти, а и обществеността в Молдова се сещат за името му. Само по-паметливите знаят, че това е най-бруталният и безмилостен убиец, действал на територията на страната в края на 90-те години.

Ръководената от него организирана престъпна група е обвинена в 9 убийства, 13 опита за убийства и 2 отвличания. В сравнение с организацията и жестокостта на групата на Бобъра, какъвто е прякорът на Радулов, то т.нар. Килъри от България са биячи от квартален тип.

Подобно на Сретен Йосич и Юрий Радулов избира България, за да се скрие от правосъдието в родината си. Нещо повече, и той като сърбина влиза и излиза от страната, за да върши престъпление.

За разлика от Йосич обаче Радулов има българско гражданство и паспорт, с който пресича границата без проблеми. Юрий е бесарабски българин и получава гражданството на името на баба си, така той става Желязков.

Групата си Радулов-Желязков създава в Молдова през 1998 г. По това време той вече от 2 г. живее в Шумен. Идва със съпругата си Светлана, родения през 1983 г. син Григорий, по-късно тук се ражда и второто му дете.

След ареста му в Шумен става ясно, че през цялото времея докато е вършел престъпленията си в Молдова, Юра, както го знаят съседите, живее тихо на шуменската ул. “Вичо Папазов” в центъра на града.

Цялата история четете ТУК.