Фотошопът - истинското оръжие на Ким Чен Ун

https://www.24chasa.bg/Article/1915742 Фотошопът - истинското оръжие на Ким Чен Ун Фотошопът - истинското оръжие на Ким Чен Ун www.24chasa.bg
Севернокорейският лидер подписва стратегическите планове за удари по територията на САЩ. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Заплахи за нахлуване в Южна Корея, обещания за ядрени удари и атаки по стратегически цели в региона, отхвърляне на примирия и обявени нападения срещу американците. Агресивната логореята на Северна Корея към историческите врагове през последните седмици достигна безпрецедентна интензивност, пише сайтът Слейт. Той публикува анализ на снимки, разпространени от официалната севернокорейска информационна агенция КЦТА, направен с помощта на софтуер, с който работи френското министерство на отбраната. Целта е да се види как чрез фотошоп най-затворената страна гради пропагандата си.

Пхенян е готов да води тотална война, обяви Ким Чен Ун след съобщенията за засилване на международните санкции срещу Пхенян. Придружавайки думите с пропагандни видеоклипове като обхванатия от пламъци Конгрес на САЩ, както и с официални снимки, създадени единствено за да докажат, че армията е готова да се противопостави на всякакъв вид външна агресия, младият севернокорейски лидер гради образ на решителен и неконтролиуем военначалник.

Международната общност отдавна е свикнала войнствената и параноична реторика на Северна Корея да бъде придружена с опити за манипулации чрез образи, чиято цел е по-скоро да затвърждават авторитета на лидера сред народа. Но това, което изумява този път, е нарасналата способност на севернокорейските власти да използват средствата за комуникация, включително новите технологии, за да внасят смут сред експертите и за да мамят западните агенции. И да постигнат целта си - да създадат усещането, че заплахите в крайна сметка могат да бъдат последвани от действия.

Анализът на снимките, разпространени от официалната севернокорейска агенция, показва как Пхенян успява да промени образите, за да ги направи такива, каквито иска да бъдат.

На 26 март, докато Ким Чен Ун засилва напрежението с Южна Корея и сипе заплахи към САЩ за термоядрена война, агенциите Франс прес и Ройтерс получават серия севернокорейски официални кадри, които показват морски десант на източния бряг на страната. На тях се вижда цяла флотилия от десантни кораби на въздушни възглавници, после дебаркиране на няколко пехотни поделения на леко заснежен плаж. При друго учение за изстрелване на ракети земята е по-разкаляна. Там севернокорейският лидер с бинокъл в ръка гледа предполагаемото учение на армията от пункта за наблюдение.

До него генерали с бележници в ръка водят записки как се развива напредването на войските в далечината. Зад тях стоят няколко войници в камуфлажни облекла. На трета снимка войници пак в същите облекла бутат ракетна установка в калта.
На пръв поглед може да се помисли, че образите идват от един източник и че клишетата са направени на едно и също място и скоро едно след друго. Пейзажът, заснежената земя, спокойното море позволяват те да бъдат свързани помежду си.

Никаква по-подробна информация за учението, която да подкрепи тази теза, обаче не е предоставена от севернокорейските власти. На различните снимки амфибиите на плажа не стоят на едни и същи места. Внимателен анализ на снимките показал, че част от образите са обработени и подсилени с фотошоп, а други даже са мултиплицирани. Специалистите са убедени, че е напълно възможно част от корабите да са копирани и всъщност да не съществуват реално.

Хипотезата, до която стигат специалистите, е, че повечето от снимките, разпространени на 26 март, вероятно са извлечени от стари видеофилми или че става дума за сканиране на образи от стари снимки. Още по-объркващо е, че има и такива, които имат всички характеристики на цифрови снимки и не са били обект на модификация. Остава да се разбере къде са правени те и кога.

На 29 март севернокорейска информационна агенция пуска снимки, които показват как Ким Чен Ун ратифицира плановете за стратегически удари в присъствието на висши военни (горе вдясно).
Всичко е добре обмислено, за да подкрепи визуално направените малко по-рано декларации на севернокорейския лидер за подготовка на изстрелването на стратегически ракети срещу американския континент и военните бази на Корейския полуостров. На снимката умишлено са оставени като фон военни документи, показващи плановете на атаката срещу американските империалисти в Тихия океан.

Умишлено ли е оставена на заден план картата на ударите? В действителност целият заден план е бил подложен на компютърна обработка, която е невидима с просто око. Забелязва се също, че някои от елементите и специално символите, свързани с властта на режима - да речем, ордените по гърдите на висшите военни около Ким Чен Ун, звездите на реверите им и емблемите върху шапките им, са подсилени и акцентирани. Други елементи са били подложени на точно обратната обработка, като са са изтрити. Те засягат документите на бюрото пред Ким Чен Ун, както и листа, който лидерът е повдигнал, подготвяйки се да подпише. Той изглежда съвсем бял.

Класическото подсилване на някои елементи на декора и персонажите, осъществено от севернокорейските власти, контрастира с една по-сериозна намеса за унищожаване на визуална информация за това, което Пхенян представя като планове за стратегически удари срещу САЩ. И по-специално в областта на морските зони, разположени в югозападната част на Калифорния, която се вижда на картата. Според специалистите очевидно целта е била да се скрият определени елементи в тези зони. Точно какви обаче, остава да се гадае.

На друга снимка, показваща тълпи от народ на площад "Ким Чен Ир", която трябва да покаже подкрепата на севернокорейския народ за решението на върховния водач да влезе във война със САЩ, знамената, лозунгите, плакатите са обработени, за да изпъкнат и да произведат по-силно впечатление.

Кадрите на масови прояви почти систематично не са с високо качество. Така детайлите се сливат, за да бъде запомнено общото впечатление - редът, дисциплината, компактността на тълпата. В конкретния случай това позволява да бъде прикрито обилното присъствие сред хората на представители на службите.
Анализът показва, че в тълпата има фигури, обърнати с лице към тълпата, очевидно за да я контролират. На снимката обаче те са изтрити. Така се създава впечатлението, че събирането на хората е спонтанно, а то в действителност не е.

Тъй като често пъти е невъзможно да се определи датата на събитието, което илюстрират, нито дали то изобщо се е състояло, западните информационни агенции, които получават тези изображения, са много внимателни. И когато решат да ги предоставят на клиентите си, те предупреждават за произхода им и че е нуждо да бъдат възприемани с едно наум.

Когато фотомонтажът е прекалено груб, което често се е случвало в миналото, агенциите не разпространяват снимките. Но все по-често се случва монтажите, идващи от Пхенян, да са с такова качество, че дори специалистите трудно могат да ги открият без помощта на компютърен анализ. Онова, което някога бе възможно да бъде разобличено с просто око, днес вече трябва да бъде подлагано на методическо проучване с най-модерните технологии.

Едновременно предоставяйки информация на света и прикривайки или фалшифицирайки част от нея, пропагандният апарат на Северна Корея оставя въпросителни дали "увековечените" събития наистина са се случили. В същото време никой не би могъл да се закълне, че един ден те наистина не биха могли да се случат, коментират експертите.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Бой пред бежански център в Париж заради минусовите температури (Видео)

В истинско меле прерасна опит на мигранти да влязат в бежански център в Париж. Те успяха да пробият барикадите и да преминат през загражданията. Причината за напрежението бяха минусовите температури

Заподозреният за атаката в „Рейна“ е бил обучен в Афганистан

Основният заподозрян за извършител на новогодишното нападение срещу нощен клуб „Рейна“ в турския град Истанбул е „добре обучен терорист“ от Афганистан, заяви губернаторът на квартал „Есенюрт“,

Европарламентът не успя да избере председател и с второто гласуване, Таяни остава водач

Европейският парламент не успя да избере и на втори тур нов председател на институцията. Засега кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Таяни води и в двете гласувания, съобщава БТА.

МВР: Гръцки фермери готвят блокади по границата

В МВР е получена информация за изразени от гръцките фермери намерения за блокади по гръцката граница, съобщиха от пресцентъра на ведомството. МВР е в постоянен контакт с гръцките власти,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Бин Ладен младши по стъпките на баща си

Той притежава харизмата, за да наследи баща си в Ал Кайда. И наистина - Хамза бин Ладен е на път да се утвърди начело на терористичната организация. САЩ вече го включиха в списъка с най-опасните

Украински министър: През 2017-та Украйна трябва да си върне Донбас и Крим

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков заяви, че основната задача на силовите структури тази година е възстановяването на суверенитета в Донбас и връщането на Крим, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Тереза Мей: Лондон напуска общия пазар

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей заяви, че пълното членство в митническия съюз на Европейския съюз ще попречи на страната да сключва търговски споразумения, пише The Guardian,

Експерт: Тръмп най-вероятно ще бъде импийчнат до 2 години

Доналд Тръмп най-вероятно ще бъде импийчнат в първите 2 години от мандата си, предаде "Америка Сега", позовавайки се на политически експерт.  "Доста вероятно е той да бъде импийчнат в първите 12 или

Антонио Таяни с най-много гласове за шеф на европарламента засега

Кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Таяни е получил най-голяма подкрепа за нов председател на Европейския парламент. Европейският парламент не успя да избере на първи тур нов

Какво е острият гастродуоденит

"От известно време съпругът ми се оплаква от болки в стомаха, има позиви за повръщане и често се уригва. Наша близка сподели, че може да става дума за остро заболяване на стомаха и

6 хранителни навика, които поддържат японките слаби

Японките се считат за едни от най-красивите и елегантни жени в цял свят, пише Bright Side. Те винаги изглеждат поне с 10 години по-млади и живеят по-дълго.

Вече раздвижват Зума, подобрява се бързо

Бонев праща поздрави по съпругата си на футболистите от Локо /Пд/ Състоянието на Христо Бонев- Зума е стабилно, вече са започнали процедури по раздвижването му. Това обявиха от УМБАЛ "Св.

Сокът от череши помага срещу безсъние

Ако имате проблеми със съня, е време да се откажете от чашката за лека нощ и приспивателните, и да ги замените със сок от череши, пише в. "Мирър". Два отделни научни екипа доказаха,

Сокът от череши помага срещу безсъние

Ако имате проблеми със съня, е време да се откажете от чашката за лека нощ и приспивателните, и да ги замените със сок от череши, пише в. "Мирър". Два отделни научни екипа доказаха,

Българско кисело мляко оглави класация за млечни продукти в САЩ

Сред 30 млечни продукти, бе отличено българско кисело мляко за най-добър продукт, според класация на Dairy Foods. То е органично, без глутен и наличие на ГМО.

МВР: Гръцки фермери готвят блокади по границата

В МВР е получена информация за изразени от гръцките фермери намерения за блокади по гръцката граница, съобщиха от пресцентъра на ведомството. МВР е в постоянен контакт с гръцките власти,

Българско кисело мляко оглави класация за млечни продукти в САЩ

Сред 30 млечни продукти, бе отличено българско кисело мляко за най-добър продукт, според класация на Dairy Foods. То е органично, без глутен и наличие на ГМО.

Българско кисело мляко оглави класация за млечни продукти в САЩ

Сред 30 млечни продукти, бе отличено българско кисело мляко за най-добър продукт, според класация на Dairy Foods. То е органично, без глутен и наличие на ГМО.

Българско кисело мляко оглави класация за млечни продукти в САЩ

Сред 30 млечни продукти, бе отличено българско кисело мляко за най-добър продукт, според класация на Dairy Foods. То е органично, без глутен и наличие на ГМО.

Млади семейства с деца и възрастни двойки купуват апартаменти по морето

Млади семейства с деца и възрастни двойки купуват апартаменти по морето. Студиа вече почти не се търсят. Над 40 на сто от купувачите в Созопол са българи,

УниКредит прекратява спонсорството на УЕФА Шампионска лига

УниКредит вече няма да е спонсор на УЕФА Шампионска лига. Това е решил в първия ден от всъпването си в длъжност Жан Пиер Мустие, главен изпълнителен директор на УниКредит.