Яне Янев: Шефове на ЕРП си прехвърлиха спешно акциите, за да не лъснат

https://www.24chasa.bg/Article/1915752 www.24chasa.bg
Яне Янев Снимка: Десислава Кулелиева

С Яне Янев разговаря Елица Гилтяй

- Г-н Янев, излязоха декларациите по вашите поправки в закона за публичност на имуществото, но май ефектът не е голям. Как ще коментирате бойкота на работодатели и други засегнати?

- Ще им бъдат наложени санкции, следва и задължителна данъчна проверка.
Но не е без значение това, което се разкри от подадените декларации, напротив - започнаха да излизат дълго пазени тайни. От доходи в рамките на стотици хиляди "от заплати" на висши чиновници и членове на инспектората на ВСС до г-жа Кунева, която се оказа с 3 апартамента.

- Е, и министър Цветанов ни беше изненадал с 6.

-Тя едва ли не му се подиграваше за това, но вижте какво се оказа при нея.

Още по-интересни са декларираните 10 акции в БНП "Париба", а досега отричаше да е акционер в банката. Казваше, че просто е в консултантски борд. Оттук вече възникват серия от въпроси за мостовото финансиране на НЕК и на различни транспортни схеми с огромни кредити, ощетяващи държавата. С тази декларация г-жа Кунева си признава, че е съпричастна с тези кредити и трябва данъчните власти да изяснят колко е нейната
комисиона. От пръв поглед виждам, че е повече от 10%.

- 10% върху каква сума?

- 250 млн. е кредитът за мостовото финансиране на АЕЦ "Белене", който е бил похарчен за хидровъзел "Цанков камък", част за водното огледало, друга за финансиране на различни подпроекти в НЕК и т.н.

- Значи говорите за комисиона от 25 милиона?!

- Вие ги смятайте, но тук става въпрос за неприкрита комисионерска политика и корупция.
Законът тепърва ще набира сила. Много малко хора са декларирали сметки в чужди банки и офшорни зони, а законът казва "всичко". Но рано или късно това ще излезе и ще разберат в каква беля са се вкарали. Част от собствениците на ЕРП-та пък са променили собствеността на акциите в последните седмици в акции на приносител и си мислят, че така ще се покрият.

- Коя е "къртицата" ви в президентството - намеквахте за оставката на Цветлин Йовчев още преди седмица?

- Там няма къртици, а цели врати и прозорци, през които излиза спокойно информацията, тъй като самият президент не е създал екип. Повечето от сътрудниците му са събрани насипно.

- Може би не е имал само той думата.

- Имам информация, че ГЕРБ не са му се месили. Още когато е започнал да реди екипа, е тръгнал първият етап на неговата еманципация, в който дори е твърдял, че е бил по-скоро мажоритарен кандидат и дори е загубил от това, че е бил подкрепян от ГЕРБ.

- Къде в този процес на еманципация стои оставката на шефа на кабинета му?

- Още в самото начало той е гледан с подозрение. Когато прехвърчаха първите искри между президента и премиера Борисов, Цветлин Йовчев вече е бил в изолация. А от момента, когато правителството подаде оставка, е бил като чуждо тяло в президентството. Вършел си е обаче работата и тъй като е много педантичен, порядъчен и не смее една запетайка да сложи грешно, е реагирал на няколко тежки нарушения и може би това е прелялата капка, за да се разделят.

- И няма нищо общо с всички скандали за подслушвания преди и сега?

- Когато един човек в миналото е бил свързван с нещо, не бива непременно да се търси подобна следа и на по-късен етап. Не е така. В президенството цари хаос, лявата ръка не знае какво прави дясната и доказателство в това отношение са декларациите на министрите за конфликт на интереси. Нека ви разкажа как точно се е случило, за да ме разберете.

В деня, в който изтече срокът за подаване на декларации, експерт на постоянната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси е отишъл в МС обезпокоен, че няма нито една. Само министърът на здравеопазването е подал своята преди 18 ч. Чак след 2 дни - на 22 март, около 13 ч те се появиха на сайта на президентството. Преди това обаче е имало тежка паника - викат лелките, които завеждат документите, и те им казват, че свободни входящи номера за 2 дни назад няма. Тогава като по-опитна вицепремиерът Екатерина Захариева подсказва, че е добре да се сложат изходящи номера. Набиват на всички декларации изходящи номера и ги качват 2 дни след срока. Т.е. извършено е престъпление чрез създаването на специален документ с невярно съдържание, а за излизане от такова нещо и дядо Господ не може да им помогне.

- Ако приемем, че всичко се е случило така, сигурно лелките ще го отнесат.

- Ако го отнесат лелките, РЗС ще поеме адвокатската им защита и ще ги възстановим на работа.

- Защо воювате толкова упорито с президента?

- Нека не го разбира лично. Опитваме се да осъществяваме силен граждански контрол, защото в момента има абсолютна президентска власт. Правителството никой не може да го контролира, защото няма парламент, президентът дори и най-тежко да наруши конституцията, не може да му се организира импийчмънт или да бъде сезиран КС. И ако
това правителство продължи не 3, а 6 месеца или една година, трябва да има контрапункт, за да не стават безобразия.

- Очаквате ли на свой ред Марин Райков да се еманципира от президента?

- Всичко е възможно, нопрезидентът има абсолютна власт в отсъствието на парламент и може моментално да освободи премиера, както и всеки министър.

- Чухте ли се в четвъртък с премиера, както обещахте?

- Нашите секретарки са се разбрали до края на седмицата да разговаряме. Той е проявил интерес към темите, свързани с обобщения доклад за енергетиката, който готвят. Знаете, че това беше обект на разследване и от нашата комисия за борба с корупцията.

- Още ли твърдите, че Румен Овчаров е глава на енергийната мафия?

- Заедно с организирана група - така, както се твърди в една от преписките, е безспорно един от най-големите тартори на всички схеми в енергетиката. Има го и в СРС-тата, и във веществени доказателствени средства. В неговите разговори със сподвижниците му като Красимир Георгиев - Фронтиера, с тогавашните шефове на НЕК.

- Нормално е един енергиен министър да говори с шефовете на НЕК.

- Но не е нормално да говори за комисиони, нито да се кара на шефа на следствието, че разследва Георгиев.

- Това са претоплени манджи, г-н Янев.

- По документите, които занесох на главния прокурор, беше възобновено досъдебното производство. Това не е шега ребота и претоплена манджа. Източени са 90 млн. лв. от износ на електроенергия от швейцарската фирма EFT само на първия етап, а на втория има износ за още над 300 млн. лв. с подписи на принципала Овчаров. Фирмата 2 г. изнася без конкурс, а после е организиран такъв - големи енергийни компании изпращат факсове, че уж са участвали в него, като те се оказват пълен фалшификат.

Сигурен съм, че до месец ще има привлечени, а дали ще е за по 200 хил. лева, или направо ще ги арестуват, е въпрос на прокуратурата.

- Арести преди изборите?

- Между престъпността и изборите не бива да се правят корелации.

- Много амбициозно беше да поискате МВР при евентуално управление на ГЕРБ и РЗС. Разговори водите ли?

- Казваме открито, че ще подкрепим дясно консервативно правителство. Смятаме, че Бойко е много по-качествен премиер от Пламен Орешарски, а и няма как дясна глава да представлява ляво тяло. Всъщност това е популизъм на БСП за пред хората - знаят, че
ще имат премиер на куково лято БСП ще има по-малко от 60 депутати и ще се разцепи. Отсега се очертават два лагера - на Станишев и удобните му хора като Орешарски и Курумбашев и на старите апаратчици и наследници на Луканов, като почнеш от Румен Петков и стигнеш до Асен Гагаузов и Овчаров.

Прогнозата ми е, че Станишев ще продължи да бъде лидер на тази БСП до евроизборите, когато ще води листа, ще влезе в ЕП и ще търси политическата си реализация в Брюксел.

- Но защо хората да гласуват за РЗС, а не направо за ГЕРБ?

- Защото можем да бъдем контрапункт на ГЕРБ. Те не бива да съставят еднопартийно правителство, имат нужда от спирачка. РЗС има армия в цялата страна, която е тръгнала от човек на човек, и смятам, че ще сме 4-ата партия в парламента с между 20 и 25 мандата.

- Още се помни как уволнявахте Борисов...

- Ако това ни е най-големият грях, сме готови да понесем отговорността си. Но РЗС не е подкрепяла ГЕРБ безрезервно. Имаше сектори с глупава, дори малоумна политика - не може за средния и дребен бизнес да има само тесли, а за десерт да ти идват качулките.
Трябва обаче да сме адекватни на настроенията на хората. Към онзи момент те не бяха за "уволнение". Когато по-късно Бойко видя, че настроението на улицата отива към уволнение, сам се оттегли, което му прави чест.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо трябва да вземат книжката на Местан

    Заради трагичния инцидент, при който загина шестмесечно бебе, лидерът на ДОСТ остана без книжка. Както и при наложената му парична гаранция, така и със свидетелството за правоуправление се наложи съдът да се произнася по два пъти. При това стечение на обстоятелствата обаче се изясни, че Местан си е обикновен рецидивист нарушител на пътните
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.