Яне Янев: Шефове на ЕРП си прехвърлиха спешно акциите, за да не лъснат

https://www.24chasa.bg/Article/1915752 www.24chasa.bg
Яне Янев Снимка: Десислава Кулелиева

С Яне Янев разговаря Елица Гилтяй

- Г-н Янев, излязоха декларациите по вашите поправки в закона за публичност на имуществото, но май ефектът не е голям. Как ще коментирате бойкота на работодатели и други засегнати?

- Ще им бъдат наложени санкции, следва и задължителна данъчна проверка.
Но не е без значение това, което се разкри от подадените декларации, напротив - започнаха да излизат дълго пазени тайни. От доходи в рамките на стотици хиляди "от заплати" на висши чиновници и членове на инспектората на ВСС до г-жа Кунева, която се оказа с 3 апартамента.

- Е, и министър Цветанов ни беше изненадал с 6.

-Тя едва ли не му се подиграваше за това, но вижте какво се оказа при нея.

Още по-интересни са декларираните 10 акции в БНП "Париба", а досега отричаше да е акционер в банката. Казваше, че просто е в консултантски борд. Оттук вече възникват серия от въпроси за мостовото финансиране на НЕК и на различни транспортни схеми с огромни кредити, ощетяващи държавата. С тази декларация г-жа Кунева си признава, че е съпричастна с тези кредити и трябва данъчните власти да изяснят колко е нейната
комисиона. От пръв поглед виждам, че е повече от 10%.

- 10% върху каква сума?

- 250 млн. е кредитът за мостовото финансиране на АЕЦ "Белене", който е бил похарчен за хидровъзел "Цанков камък", част за водното огледало, друга за финансиране на различни подпроекти в НЕК и т.н.

- Значи говорите за комисиона от 25 милиона?!

- Вие ги смятайте, но тук става въпрос за неприкрита комисионерска политика и корупция.
Законът тепърва ще набира сила. Много малко хора са декларирали сметки в чужди банки и офшорни зони, а законът казва "всичко". Но рано или късно това ще излезе и ще разберат в каква беля са се вкарали. Част от собствениците на ЕРП-та пък са променили собствеността на акциите в последните седмици в акции на приносител и си мислят, че така ще се покрият.

- Коя е "къртицата" ви в президентството - намеквахте за оставката на Цветлин Йовчев още преди седмица?

- Там няма къртици, а цели врати и прозорци, през които излиза спокойно информацията, тъй като самият президент не е създал екип. Повечето от сътрудниците му са събрани насипно.

- Може би не е имал само той думата.

- Имам информация, че ГЕРБ не са му се месили. Още когато е започнал да реди екипа, е тръгнал първият етап на неговата еманципация, в който дори е твърдял, че е бил по-скоро мажоритарен кандидат и дори е загубил от това, че е бил подкрепян от ГЕРБ.

- Къде в този процес на еманципация стои оставката на шефа на кабинета му?

- Още в самото начало той е гледан с подозрение. Когато прехвърчаха първите искри между президента и премиера Борисов, Цветлин Йовчев вече е бил в изолация. А от момента, когато правителството подаде оставка, е бил като чуждо тяло в президентството. Вършел си е обаче работата и тъй като е много педантичен, порядъчен и не смее една запетайка да сложи грешно, е реагирал на няколко тежки нарушения и може би това е прелялата капка, за да се разделят.

- И няма нищо общо с всички скандали за подслушвания преди и сега?

- Когато един човек в миналото е бил свързван с нещо, не бива непременно да се търси подобна следа и на по-късен етап. Не е така. В президенството цари хаос, лявата ръка не знае какво прави дясната и доказателство в това отношение са декларациите на министрите за конфликт на интереси. Нека ви разкажа как точно се е случило, за да ме разберете.

В деня, в който изтече срокът за подаване на декларации, експерт на постоянната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси е отишъл в МС обезпокоен, че няма нито една. Само министърът на здравеопазването е подал своята преди 18 ч. Чак след 2 дни - на 22 март, около 13 ч те се появиха на сайта на президентството. Преди това обаче е имало тежка паника - викат лелките, които завеждат документите, и те им казват, че свободни входящи номера за 2 дни назад няма. Тогава като по-опитна вицепремиерът Екатерина Захариева подсказва, че е добре да се сложат изходящи номера. Набиват на всички декларации изходящи номера и ги качват 2 дни след срока. Т.е. извършено е престъпление чрез създаването на специален документ с невярно съдържание, а за излизане от такова нещо и дядо Господ не може да им помогне.

- Ако приемем, че всичко се е случило така, сигурно лелките ще го отнесат.

- Ако го отнесат лелките, РЗС ще поеме адвокатската им защита и ще ги възстановим на работа.

- Защо воювате толкова упорито с президента?

- Нека не го разбира лично. Опитваме се да осъществяваме силен граждански контрол, защото в момента има абсолютна президентска власт. Правителството никой не може да го контролира, защото няма парламент, президентът дори и най-тежко да наруши конституцията, не може да му се организира импийчмънт или да бъде сезиран КС. И ако
това правителство продължи не 3, а 6 месеца или една година, трябва да има контрапункт, за да не стават безобразия.

- Очаквате ли на свой ред Марин Райков да се еманципира от президента?

- Всичко е възможно, нопрезидентът има абсолютна власт в отсъствието на парламент и може моментално да освободи премиера, както и всеки министър.

- Чухте ли се в четвъртък с премиера, както обещахте?

- Нашите секретарки са се разбрали до края на седмицата да разговаряме. Той е проявил интерес към темите, свързани с обобщения доклад за енергетиката, който готвят. Знаете, че това беше обект на разследване и от нашата комисия за борба с корупцията.

- Още ли твърдите, че Румен Овчаров е глава на енергийната мафия?

- Заедно с организирана група - така, както се твърди в една от преписките, е безспорно един от най-големите тартори на всички схеми в енергетиката. Има го и в СРС-тата, и във веществени доказателствени средства. В неговите разговори със сподвижниците му като Красимир Георгиев - Фронтиера, с тогавашните шефове на НЕК.

- Нормално е един енергиен министър да говори с шефовете на НЕК.

- Но не е нормално да говори за комисиони, нито да се кара на шефа на следствието, че разследва Георгиев.

- Това са претоплени манджи, г-н Янев.

- По документите, които занесох на главния прокурор, беше възобновено досъдебното производство. Това не е шега ребота и претоплена манджа. Източени са 90 млн. лв. от износ на електроенергия от швейцарската фирма EFT само на първия етап, а на втория има износ за още над 300 млн. лв. с подписи на принципала Овчаров. Фирмата 2 г. изнася без конкурс, а после е организиран такъв - големи енергийни компании изпращат факсове, че уж са участвали в него, като те се оказват пълен фалшификат.

Сигурен съм, че до месец ще има привлечени, а дали ще е за по 200 хил. лева, или направо ще ги арестуват, е въпрос на прокуратурата.

- Арести преди изборите?

- Между престъпността и изборите не бива да се правят корелации.

- Много амбициозно беше да поискате МВР при евентуално управление на ГЕРБ и РЗС. Разговори водите ли?

- Казваме открито, че ще подкрепим дясно консервативно правителство. Смятаме, че Бойко е много по-качествен премиер от Пламен Орешарски, а и няма как дясна глава да представлява ляво тяло. Всъщност това е популизъм на БСП за пред хората - знаят, че
ще имат премиер на куково лято БСП ще има по-малко от 60 депутати и ще се разцепи. Отсега се очертават два лагера - на Станишев и удобните му хора като Орешарски и Курумбашев и на старите апаратчици и наследници на Луканов, като почнеш от Румен Петков и стигнеш до Асен Гагаузов и Овчаров.

Прогнозата ми е, че Станишев ще продължи да бъде лидер на тази БСП до евроизборите, когато ще води листа, ще влезе в ЕП и ще търси политическата си реализация в Брюксел.

- Но защо хората да гласуват за РЗС, а не направо за ГЕРБ?

- Защото можем да бъдем контрапункт на ГЕРБ. Те не бива да съставят еднопартийно правителство, имат нужда от спирачка. РЗС има армия в цялата страна, която е тръгнала от човек на човек, и смятам, че ще сме 4-ата партия в парламента с между 20 и 25 мандата.

- Още се помни как уволнявахте Борисов...

- Ако това ни е най-големият грях, сме готови да понесем отговорността си. Но РЗС не е подкрепяла ГЕРБ безрезервно. Имаше сектори с глупава, дори малоумна политика - не може за средния и дребен бизнес да има само тесли, а за десерт да ти идват качулките.
Трябва обаче да сме адекватни на настроенията на хората. Към онзи момент те не бяха за "уволнение". Когато по-късно Бойко видя, че настроението на улицата отива към уволнение, сам се оттегли, което му прави чест.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо