Как да оцелеем в предизборната кампания

https://www.24chasa.bg/Article/1915781 www.24chasa.bg

Kакто казваше Гор Видал за изборите в Щатите - едната половина от американците не чете вестници. Едната половина на гласува. Надявам се, това да е една и съща половина.

Дойдат ли избори, самата тема за изборите идва в повече, главата започва да боли и неусетно всеки спира да чете/гледа/слуша медии. После решава и да не гласува - изборната тема бързо втръсва. За да не се стига дотам, е нужен лек.

В идващите дни до вездесъщата електорална нощ ще чуете много от следните клишета - вотът зависи от вас, вие променяте съдбата си като гласувате; избирателната активност е важна; държите бъдещето в ръцете си и т.н. Принципно, за да живеете в мир със себе си, трябва да гласувате. Но самият акт на гласуване и конкретно изборът за кого да се гласува не трябва да се превръщат във вътрешна борба, която: а) ви скарва със себе си и б) ви скарва с приятелите. Няма по-безсмислено от политическите кавги. Няма по-безсмислена от вътрешното противоречие за кого да гласувате.

Затова, тъй като вашето душевно спокойствие е важно, предлагаме универсален гид за справяне с електоралната треска. Тази болест, която се появява 30 дни преди изборния ден и трае до финалното обявяване на резултатите от ЦИК, наистина е лечима. Ето как:

1. Решете бързо за кого ще гласувате

Това става по два начина - в първия или в последния ден на предизборната кампания. Решете еднозначно, без да се питате "ама дали сгреших" или "ами ако моите не победят". Изберете една от партиите, на която имате най-голямо доверие, и не променяйте избора.
Не се плашете  от партиите  - те все пак са в основата на всички успешни демократични системи по света. Бързо решение за кого да гласувате ще освободи съзнанието ви от психическо натоварване и непрестанни въпроси тип "взех ли правилното решение".

2. Не агитирайте приятелите си да направят вашия избор

Най-опасният приятелски спор е политическият - особено когато се опитвате да ги привлечете във вашия лагер. Другарските приказки по време на предизборна кампания могат да бъдат (ако сте мъже) за коли, мотори, футбол и жени и (ако сте жени) за мъже, мъже и пак мъже. Не говорете за политика освен на шега. Всяко избухване тип "абе, ти верно си луд да гласуваш за тия" най-много да доведе до премрежени погледи и покана за дуел в парка.3. Започнете да следите предизборната кампания в друга страна

До 12 май по света се провеждат достатъчно интересни избори. Във Венецуела, Камерун, Парагвай, Бутан, Френска Полинезия, Исландия, Малайзия, Пакистан. Предложението ми е следното - хващате се за парламентарните избори във Френска Полинезия. Проучвате кандидатите.

Купувате си от интернет агитационни материали на една от партиите, поствате програмата й на стената си във facebook и разпалено следите какво се случва там, без да обръщате внимание на българските избори.

Няма как да не привлечете вниманието. А на 5 май, когато е вторият тур на изборите там, нищо чудно някоя от телевизиите да направи извънредно студио и да ви поканят за основен (и единствен) анализатор.

4. Организирайте парти за българската изборна нощ у дома

Все пак трябва да сте поне малко в час с това, което се случва на родна почва. Обаче - в крак с този гид, няма да се поддавате на електорална треска в дните преди 12 май, а ще заложите на самия 12 май. Поканете вашите приятели на нестандартно парти в изборната нощ. Така съзнанието ще бъде заето с коктейлни рецепти, подходящи гости и други забавни неща вместо с програми на партии и предизборни обещания.

5. Пуснете си отпуск на 13 май

Денят е неучебен, а в работата ще се говори само за резултати.
Вземете си почивен ден и се наслаждавайте на живота. ЦИК няма да са готови с официалните резултати,  спокойно.

6. Наложете вето на изборната тема у дома

Ако в работна атмосфера и с приятели се справяте добре и не говорите за избори, истинската какофония може да дойде от семейните скандали. Не обсъждайте изборите със семейството, най-вече с роднини на съпруг/съпруга. Измислете си стандартно извинение и когато някой повдигне темата, просто го кажете с достатъчно авторитарен глас. Гарантирано спасение от високо кръвно и висок тон.

7. Гостите и телевизията - създайте алкохолна игра

Неминуемо е, ако имате гости у дома, по телевизията да върви я дебат, я предизборно студио, я рекламен клип на кандидатите. Измислете си забавна игра, но без да прекалявате с алкохола. Например - ако първата реплика на политик от екрана е “ще работим за гражданите”, отворете си бира. Ако говорят за пенсионери, сипете си узо.
Ако стане дума за плоския данък - водка. Намаляване на данъците - вода. И така нататък. Измислете си игра, свързана с предизборните клишета. Това ще оживи вечерята, повярвайте. Ако кандидатите се сбият в ефир, започвайте с шотовете, става забавно.

И не забравяйте, че лек за изборната треска всъщност все още няма открит. Както и ваксина. Приятен месец и приятна предизборна кампания.

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо