Кукурейската война

https://www.24chasa.bg/Article/1916939 www.24chasa.bg

Eдин младеж с тъмна куртка и странна прическа тип Чичко Тревичко може всеки момент да натисне червеното копче на ядреното си куфарче и да изпепели Земята. Сериозни медии ни убеждават всеки ден как Северна Корея ей сега ще изстреля някакви ракети и светът ще свърши.

Този път съвсем сериозно, а не както се получи миналата година с ония несериозници маите.

Безспорно, ако ще се мре, то първи ще дадат фира южнокорейците. Това е ясно. Обаче какво правят те, докато ние и останалият свят тръпнем в мрачно очакване да настъпи последният ни час?

Южна Корея няма време да се занимава с дребнотемия, защото е заета с нещо много по-съдбовно. Тя чака новия сингъл на рапъра Сай (PSY). Сещате се - онзи перко с “Гангнам стайл”, чийто клип с идиотски движения събра милиард и половина гледания в ютюб. Новото му парче, което за по-кратко ще наричаме “Амамадафакаджентълмен”, излезе вчера. Алелуя! Всички, които са го слушали са силно зашеметени и още няма много отзиви. Мълчи и Северна Корея.

А пък точно вчера бе Денят на космонавтиката. Съответно - чудесен повод всички да излетим от лицето на Земята веднъж завинаги. Уви, шансът бе пропуснат. За пореден път никой не ни взриви. Вероятно младият ръководител др. Ким Чен Ун е отклонил вниманието си от джойстика на ядрения плейстейшън към айпода с парчето на южнокорейския си набор Сай.

Възможно е да егледал дори и видеоклипа, който все още е тайна в Сеул.

Чудя се дали пък не беше по-добре за нас, хората, да бъдем заличени преди да бяхме чули “Амамадафакаджентълмен”? Защото това парче наистина е краят на света.

И не знам коя е по-голямата беда на Корейския полуостров - ядрените ракети на Севера или вокално-инструменталният неутронен раптерор на Юга?

Докато едните кротко си обогатяват урана, другите агресивно ни обедняват ума.

Представете си следното: ще живеете на самотен остров и трябва задължително да вземете един човек със себе си. Но изборът е ултимативно ограничен до дилемата Сай или Ким Чен Ун?

Вождът или рапърът? И двамата са към 30-годишни, физически еднакво неатрактивни, но се предполага, че биха се справили, ако трябва да си строите лагер от дървени трупи на въпросния изолиран остров. Говорят елементарен английски и като световни знаменитости са почти еднакво разглезени. Кого бихте посочили?

Тези двама души сега са двете противоположни лица на разделения Корейски полуостров. Преди години изборът можеше да бъде между Ким Чен Ир и сектата на Муун. Любимият ръководител на Севера и обсебващият пастор на Юга си имаха достатъчно верни до гроб последователи, както и непримирими критици и зложелатели. Може и с тях двамата да се пробвате на горния въпрос за самотния остров. Ако чисто поколенчески смятате, че по-лесно бихте се справите с дилемата.

Но все пак живеем в настоящето и изборът трябва да е между съвременните знакови лица на двете Кореи.

Като се замисля, аз лично не бих се доверил на Сай. От него могат да се очакват далеч по-големи неприятности, струва ми се. Пък и вече съм си изградил лошо мнение за него. За Ким Чен Ун не знам.

От време на време го показват как обикаля страната, вози се на скоростно влакче, плава с чамова лодка, гледа разни карти или просто дава насоки на някакви хора с униформи, които чинно си записват думите му в тефтерче. Скромно, усмихнато и културно момче. Винаги умито, сресано, спретнато облеченко...

Със Сай работата не е такава. Той е нагъл, разпищолен, ходи с някакви раздърпани парцали в крещящи цветове - въобще отвратителна работа. Около него никой нищо не си записва в тефтерче, защото няма и какво да чуеш от тази иначе голяма уста.

Той не говори, а пищи или сумти, или пък подскача нервно.

Сигурно нямаше да е кой знае какъв проблем, ако като Ким Чен Ун досаждаше само на хората в собствената си страна. Проблемът е, че той се вихри навсякъде. Няма никакво спасение от него. “Гангнам стайл” ни залива от телевизията, радиото, чува се по улиците, кафенетата, таксиметровите коли, в офисите... Това е тотална експанзия. Вероломна агресия, която не сме заслужили с нищо. Психоатака, пред която капитулираме, защото тя действа на подсъзнателно ниво. Дори децата вече го имитират. Това е по-обезпокоително, отколкото ако цялата севернокорейска флота барабар с подводниците и ракетните установки бъде изведена в състояние на бойна готовност, код ”червено”.

Понякога Си Ен Ен ни облъчва с пропаганда на нивото на севернокорейската държавна телевизия, само че с обратен знак. И ние вярваме на историите как в КНДР хората са толкова обезумели от глад, че даже си изяждат децата Най-подробно ни беше поднесена една случка, за която свидетелствали някакви правозащитни организации. Как един баща си сварил детето, ама не го изял цялото, а си оставил да има за цялата седмица. Ей такива неща, на които се очаква ние да вярваме. Само защото са се случили в Северна Корея.

Вчера един британски таблоид продължи темата за глада, като пусна някакви кадри на момче, за което твърди, че агонизирало край пътя на метри от камион, пълен с ориз. И никой не му дал да хапне. Може и да са истински тези снимки. Но нима гладни деца няма и в Европа? За Африка въобще да не говорим.

Просто ме учудва ниското ниво на пропагандата. А в същото време се смеем на методите за промиване на мозъци в Северна Корея. Наскоро гледах едни картини на тамошни автори, на които американски войници се забавляват, като режат с триони главите на корейски военнопленници или им забиват пирони в черепите.

Истината е, че никой няма интерес от обединението на двете Кореи и промяна на статуквото. И когато казвам “интерес”, нямам предвид обикновените хора. Говоря за държави. Първо, Южна Корея не желае никакво обединение, колкото и да разиграва картата с разделените семейства.

Не го желае, защото ще трябва да го плати. Толкова е просто. Статуквото устройва най-много Китай и Япония.

Макар да твърдят, че са застрашени от режима в Пхенян, японците всъщност се страхуват най-много от обединена Корея. И са прави.

Представете си какъв икономически потенциал би имала страна, обединила технологиите на Южна Корея и живата дисциплинирана сила на северните корейци?

Това би трябвало да застрашава и китайските интереси в региона. Всъщност Северна Корея не би могла да воюва или да заплашва с оръжие когото и да било, ако нямаше подкрепата на Пекин.

Защо някой трябва да ни плаши постоянно със Северна Корея, когато единствените, от които трябва да се страхуваме истински, са китайците?

Русия и САЩ също имат своите интереси на Корейския полуостров. Да не забравяме, че те са първоавторите и основоположниците на целия проблем.

Корейската война (1950-1953), довела до разделянето на полуострова на две държави, явно продължава да се води и в наши дни, но с нови средства. Интернет, медиите и шоубизнесът са новото бойно поле на тази битка, която може да наречем не корейска, а кукурейска война. Защото в нея като абсолютни кукувци участваме всички. Ким Чен Ун и Сай са само лицата от постановката.

И понеже в тази сценка нищо, ама наистина нищо не зависи от червеното копче на Ким, точно затова смятам, че Сай е много по-опасен и вреден.

САЩ: Пхенян май има ядрени бомби

Северна Корея има възможност да постави ядрена бойна глава на балистична ракета, но надеждността на оръжието вероятно ще е много слаба, смята американското военно командване, цитирано от АФП.

Това е първото публично потвърждение от страна на САЩ, че Пхенян може да е постигнал успех в усилията си да се сдобие с ядрено оръжие. Заключението на Агенцията за военно разузнаване оповестил пред Конгреса депутатът от Колорадо Дъг Ламбърн.

“Севернокорейците никога не са демонстрирали подобна способност и ние смятаме, че не разполагат с такъв капацитет и сега”, се казвало в доклада.

От своя страна говорител на Пентагона посочи, че би било “неточно да се твърди, че севернокорейският режим е тествал изцяло, усъвършенствал е и е демонстрирал онзи вид ядрен капацитет”, за който говори депутатът. Той почти обвини Ламбърн в издаване на държавна тайна.

Според експерти най-вероятно режимът в Пхенян не е успял да олекоти ядрения заряд дотолкова, че ракетата да няма проблеми да го достави до целта на нужното разстояние.

Това косвено потвърди и военното министерство на Южна Корея. Неговият говорител заяви вчера, че по тяхна оценка Пхенян още не е успял да създаде достатъчно малка ядрена бойна глава, подходяща за балистична ракета. По този начин говорителят изрази съмнения за достоверността на обявените по-горе сведения от US разузнаването за ядрения капацитет на Пхенян.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери разкритикува “недопустимата” реторика на Пхенян. “САЩ, Южна Корея и цялата международна общност – всички ние сме обединени около това, че Северна Корея няма да бъде приета като ядрена сила”, каза Кери по време на пресконференция в Сеул.

Американският държавен секретар предупреди, че изстрелването на севернокорейска ракета би било огромна грешка, която ще струва скъпо на режима.

Япония “може да стане първата мишена на Корейската народна армия, ако продължи враждебната си политика срещу нас”, съобщи пхенянската агенция КЦТА, цитирана от ИТАР-ТАСС. В КНДР помнят предишните военни престъпления на Япония “и тези, които се надяват да извлекат полза от нова война, ще загинат в ядрени пламъци”, се казва в съобщението.

Министърът на обединението в Южна Корея Рю Кил Дже потвърди на пресконференция вчера, че Сеул е предложил на Пхенян да започнат диалог с цел разрешаване на въпроса със затворения промишлен комплекс “Кесон” и обсъждане на последните действия на севернокорейските власти. Според министъра все още няма официална реакция от Пхенян.

Американският в. “Нюйоркър” се пошегува вчера, че на изстрелването на севернокорейската балистична ракета попречила US софтуерната компания “Майкрософт”. Корейците не могли да се настроят на новата оперативна програма “Уиндоуз 8”, защото съвсем доскоро работели на близо 20-годишната вече “Уиндоуз 95”. Това така вбесило Ким Чен Ун, че той планирал да обяви война на “Майкрософт”. (24часа)

Някогашната вила на Ким Ир Сен в южнокорейския морски курорт Госеон е сред главните местни забележителности. В нея основателят на КНДР отсядал от 1948 г. до избухването на Корейската война през 1950 г. След примирието през 1953 г. границата между двете държави е изместена с няколко километра и Госеон се оказва в Южна Корея.

Соломон Паси: Войната може да започне по случайност или грешка

- Г-н Паси, като бивш външен министър и човек, участвал в дипломатически инициативи между Северна и Южна Корея, как оценявате това, което се случва на полуостров в момента? Особено информациите за готовността на Северна Корея да започне атака?

- Това е едно предвидимо развитие за една диктатура - абсолютно предсказуема в своята непредсказуемост.

- Вярвате ли, че наистина ще се стигне до конфликт?

- Севернокорейското ръководство няма нужда от война, в която със сигурност страната ще бъде победена. Ким Трети има нужда от две неща - първо, да се утвърди като лидер във вътрешнополитически план, и второ - да стане важен и във външнополитически план. Една евентуална война не би довела до нито една от тези две цели. Проблемът е в това дали той разсъждава рационално. Защото сме имали преди това примери с лидери като Милошевич и Саддам, при които не се наблюдаваше логика и рационалност на действията и решенията.

- Тоест не можем да говорим категорично и сега?

- Няма място за категоричност. Това, което предложихме през 2007 г., бе писта, която можеше да доведе до предсказуемост. Тогава след нашата визита в Северна Корея предложихме на ЕС да се ангажира с демократизацията на Северна Корея. ЕС имаше вече опит от Източна Европа, а с помощта на новите страни членки като България можеше да има огромна добавена стойност в демократизацията на Северна Корея. За съжаление, всичките усилия на нашата делегация бяха напразни. Разговаряхме с кабинетите на Солана, Бенита Фереро-Валднер и редица важни евродепутати и фактори в ЕС, но за огромно съжаление, ЕС не посмя да се ангажира с въпроса. Пък и самите страни членки не проявиха интерес към проблема.

- Не е ли това още едно доказателство, че никой от световните играчи не иска промяна на статуквото?

- Светът само би спечелил от обединението на Корея. Най-трудно би било на самите южнокорейци, защото те трябва да поемат цялата финансова тежест за обединението. Така както Западна Германия плати за тяхното обединение. Но една силна, нова, възраждаща се Корея ще бъде силен партньор на световния терен. Нямадържава, която да се чувства застрашена от това. През 2008 г. в Южна Корея предложихме и друго - НАТО да поеме част от функциите на американските въоръжени сили на Корейския полуостров. Това щеше да бъде изпреварващ ход предвид ситуацията към днешна дата, вместо да се налага САЩ да активира чл. 5 от Атлантическия договор, в случай че бъдат атакувани от Северна Корея. За съжаление, и това предложение на Атлантическия клуб в България не беше посрещнато с нужното внимание в средите на НАТО.

- Остава надеждата, че нещата може да бъдат променени след време.

- Докато не е започнала война, аз съм оптимист. Няма място за отчаяние. Но гръмне ли първата бомба, започне ли война, нещата ще станат непоправими. Ще последва силово обединение на Корея с цената обаче на огромни човешки жертви. Това не е целта, която преследваме. Впрочем по-голяма вероятност има война да започне по случайност, отколкото умишлено. Защото технологиите на Северна Корея, макар и ядрени, са в доста примитивно състояние. Липсата на добра техника може да предизвика случаен взрив, отговорът на който съвсем няма да бъде случаен.

- Вярвате ли, че България трябва да има роля на Корейския полуостров?

- Голямата добавена стойност на България в ЕС е точно в такива държави - бивши интимни комунистически приятели. В Северна Корея ни посрещаха хора, които са възпитавани в България и говореха прекрасен български. Нашите послания бяха чути и приети в Пхенян на високо ниво. Само няколко седмици по-късно бяха предприети отстъпки както в ядрената сфера, така и на политическата сцена - последва среща на високо ниво между държавните глави на Северна и Южна Корея. Може да имаме много успехи в страни и региони, където сме силни, особено ако ЕС е зад нас, вместо в Близкия изток, където самият ЕС отсъства. (24часа)

      

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното