Общината връща паветата по ул. "Иван Асен II"

https://www.24chasa.bg/Article/1917044 www.24chasa.bg
Снимка: Андрей Белоконски

Общината е взела решение да върне паветата по столичната улица "Иван Асен II". Това обяви Любимир Христов, зам.-кмет по транспорта пред десетки живущи в района. Преди дни те се вдигнаха на протест срещу плановете една от старите софийските улици да бъде асфалтирана. За казуса пръв писа "24 часа".

Решението за махане на паветата било продиктувано от съображенията да се намали шума от преминаващи автомобили и запрашеността от мръсотията, която се събира между фугите, каза Христов. Идеята била паралелно с ремонта на канализацията, при който се разкопава част от трасето, да се обнови цялата улица.

Заради реакцията на живущите обаче плановете се преработват и асфалт по "Иван Асен II" няма да има, обяви зам.-кметът на София. Новината бе посрещната с овации от събралите се по този повод граждани. Сред тях бяха кинорежисьорите Евгени Михайлов и Стефан Командарев, художникът Пейо Колев, финансистът Мартин Заимов.

Протестиращите получиха и обещанието на улицата да се запазят дърветата, да се обновят тротоарите, да се върнат същите павета, както и да бъдат наредени качествено. Те се оплакаха, че години наред "Софийска вода" прави спешни ремонти на водопровода и канализацията, но след това буквално нахвърля разкопаните павета.

Проблемът е в това, че вече няма майстори за редене на паветата, обясни Христов. Пари за ремонта имало в банковите гаранции на фирмите, които съпътствали всеки договор.