Лекари: Идат страшни поленови алергии

https://www.24chasa.bg/Article/1919444 www.24chasa.bg
Особено силни алергии причиняват мъхчетата на тополите, които покриват улиците в Пловдив в началото на май.

Задават се тежки поленови алергии, чийто пик се очаква в края на месеца и следващите май и юни. Тогава е цъфтежът на дърветата, тревите, житните растения и плевелите, поясни д-р Силвия Новакова от университетската болница "Свети Георги". Симптомите се проявяват във вид на ринит и конюнктивит - течащи носове и сълзящи очи.

"Проучванията показват, че учениците с алергия към полени дават по-ниски резултати на изпитите", обяснява лекарката. Причината - кихането, кашлянето, зачервяването на клепачите и секретът в гърлото водят до по-сериозни проблеми. Това са усещане за постоянна умора, нарушаване на съня, намаляване на работоспособността с 10%. Затова чувствителните към миниатюрните семенца, които летят във въздуха, трябва да започнат профилактика поне един месец преди настъпване на рисковия за тях сезон.

По думите на д-р Новакова през последните 10 г. във всички страни се забелязва бум на алергиите. Според Световната здравна организация през 2025 г. половината от човечеството ще има този проблем заради замърсяването на околната среда и промяна в климата. Най-честото заболяване е алергичният ринит. От него страдат около 900 милиона души на земята, в България са 1 000 000. Данните показват, че у нас най-много са засегнатите във възрастта от 20 до 40 години.

"Алергичният ринит е изключително сериозен, защото повишава трикратно риска от белодробна астма", казва д-р Новакова. Основните му причинители са акарите (микрокърлежи), домашните любимци, хлебарките и плесените.

Специалистите са единодушни, че когато прекарваме по-дълго време в затворени пространства, сме продължително изложени на алергени. 20-градусовата температура на климатиците била идеална за развитие на микрокърлежите, които са нормалните обитатели на домовете ни.

"Обикновено съвременният човек е чувствителен към няколко алергени, което означава, че цяла година ще има оплаквания", уточнява д-р Новакова. По думите й алергията може да се докаже само за 15 минути чрез накапване на определени препарати върху кожата. Две трети от хората с такива здравословни проблеми обаче търсят помощ едва когато симптомите станат нетърпими.