Прокуратурата: Служители в МВР са могли да подслушват незаконно

https://www.24chasa.bg/Article/1921975 www.24chasa.bg
Сотир Цацаров Снимка: Архив

Липсата на контрол и правила дава възможност за незаконно подслушване от служители в Специализираната дирекция за оперативно-технически операции (СДОТО) на МВР.

Това установи продължилата 2 седмици прокурорска проверка. Тя започна на 29 март, след като лидерът на БСП Сергей Станишев занесе на главния прокурор Сотир Цацаров сигнал от анонимен действащ служител в МВР за незаконно подслушване на политици и бизнесмени. Сред тях - Цветелина Бориславова, Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Росен Плевнелиев и Георги Първанов, министри, Иван Костов, Волен Сидеров и др. В сигнала се твърдеше, че подслушването ставало със сив ван “Крайслер Вояджър” на СДОТО, оборудван с техника.

“Две трети от констатациите в сигнала бяха потвърдени”, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Дали обаче тези хора са подслушвани, засега не е установено, защото информацията била унищожена. Колата обаче била същата.

“Ще направим всичко възможно да възстановим информацията”, увери Цацаров.

“В днешния век на информацията едно такова мощно оръжие за прихващане на мобилни комуникации трябва да се пази не по-малко строго от ядрените куфарчета”, каза зам. главният прокурор Борислав Сарафов. Проверката приключи с образуването на 4 наказателни производства срещу двамата бивши началници на СДОТО Цветан Иванов и Камен Костов, срещу настоящия шеф Сергей Кацаров и срещу началника на 4-и отдел Радко Димитров.

Той “изтърбушил” с отвертка автомобила, в който била монтирана подслушвателната апаратура, и изтрил цялата информация.

 

Първият разследван Цветан Иванов е директор на СДОТО от февруари 2010 до септември 2011 г.

“Той не е изпълнил служебните си задължения и не е създал организация и ред за използване на специализираната техника”, заяви градският прокурор Николай Кокинов, който подписал постановленията за образуване на дела.

“От действията на Иванов са настъпили тежки последици, уронване на престижа на МВР и създаване на условия за нерегламентирано подслушване и нарушаване на конституционните права на гражданите”, добави Кокинов.

Вторият разследван е Камен Костов, директор на СДОТО от септември 2011 г. до август 2012 г. Делото е също за неизпълнение на служебните задължения.

Третият - Сергей Кацаров, е начело на дирекцията в момента. Срещу него има и второ дело, защото се опитал да заблуди прокурорите. На 3 април в документ написал, че техниката не може да записва глас. 20 мин по-късно експертите установили обратното, а служителите на СДОТО се правели на изненадани.

Магистратите научили, че задачите в дирекцията се поставят устно, вписват се в тефтери, които не са класифицирани, и няма никаква отчетност.

22-ма служители дали обяснения, някои по повече от веднъж, защото се опитвали да заблудят прокурорите за реалните възможности на техниката.

Лаконични обяснения дал и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Казал, че е представител на политическото ръководство на МВР и не се занимава с техниката,
По време на проверката прокурорите са иззели записите от камерите на СДВР през последния месец, за да видят къде е обикалял автомобилът с бръмбарите.

“Установихме много нарушения, свързани с всекидневното използване на техниката за подслушване”, каза Борислав Сарафов.

В СДОТО не съществувал регламент за използването на специализираната апаратура.
Нямало и ясни правила за излизането и прибирането на колата с мобилната техника.
“Има фрапиращи разминавания в отразяването на използваната техника в пътните книжки и дневниците и реално извършената работа”, уточни Сарафов. Например в дни, когато по документи автомобилът не е излизал от гаража, той е бил засечен от видеокамерите да се движи из улиците на София.

Според документите на 15, 16 и 26 март той е трябвало да бъде в гаража. В същото време обаче от записите се виждало, че колата обикаля из града. “Какви задачи са изпълнявани, мога само да гадая”, добави Сарафов. Имало и дни, когато е установено разминаване в часовете. Например написано е, че колата е излизала от 10 до 12 ч, а от записите ставало ясно, че се е движела в 18 ч. Това се е случило на 10, 14, 25 и 27 март.

В СДОТО не съществувал утвърден в писмен вид регламент за унищожаване на информацията, придобита при изпълнението на задачите. “В службата има порочната практика изтриването на информацията от подслушването да става по усмотрение на оперативен служител, без писмено известие до неговия началник и служителя по сигурността на информацията", заяви Сарафов.

Прокурорите разбрали, че задачите се поставят на екипите за подслушване устно, а не писмено, не се и отчитало извършеното.

Няма регламент и за така наречените тренировъчни излизания. По отношение на тях служителите давали противоречиви обяснения. Някои казвали, че правят такива, други отричали.

Намираме се в страната на сенките, обобщи зам. главният прокурор Сарафов. Той показа и схема, в която дейността на СДОТО символично бе оцветена в сиво.

Заради всички тези нарушения прокуратурата предлага на вътрешния министър да издаде правила за работата на служителите в СДОТО.

Магистратите ще предложат на следващия парламент законодателни промени. “Генералният въпрос е трябва ли тази специализирана дирекция да се намира в МВР и как да се осъществява контролът”, каза главният прокурор. -Не може тоягата и микрофонът да бъдат в една ръка”, добави той.

Докладът от проверката бе връчен на вътрешния министър Петя Първанова от главния прокурор вчера следобед. Тя не коментира пред репортери проверката, но по-късно пресслужбана на МВР съобщи, че Сергей Кацаров и Радко Димитров са отстранени временно от длъжност, а срещу втория е започнало дисциплинарно производство.

В деня на сигнала шеф от СДОТО прекъснал парти, за да разглобява техника с отвертка

На 28 март шефът на 4-и отдел в СДОТО Радко Димитров навършил 50 г. По този повод около 13,30 ч той и колегите му седнали да се почерпят. След като разбрал за сигнала в края на работния ден, празненството било прекратено.

Вечерта Димитров заедно с други служители демонтирали с отвертка цял блок от системата на специализираната апаратура в една от колите. Дотогава подобна операция не е била правена нито веднъж. До 22,30 ч работили по нея в кабинета му, като търсили хардиск. Не го намерили и Димитров позвънил във фирмата - вносител на техниката, да поиска паролата за достъп до информационната система.

На следващия ден в 7,58 ч Димитров изтрил всички събрани данни от паметта на системата. Това дотогава не било правено от служители на СДОТО, а и по инструкция такава намеса можел да извърши само специалист от сервиз на вносителя на техниката. Действията на Радко Димитров са за саботиране на проверката и унищожаване на събраната информация, заяви вчера зам. главният прокурор Борислав Сарафов.