Политическите послания в попфолка

https://www.24chasa.bg/Article/192498 www.24chasa.bg
Амет е обзет от евроскептицизъм... СНИМКА: "24 ЧАСА"

НАПОСЛЕДЪК е модерно да се плюе по българските попфолк изпълнители. Твърди се, че видите ли, те били прости и пеели глупости. Сякаш тези, които ги обвиняват, са завършили Оксфорд!

Ако обаче подходим непредубедено, ще видим, че във всяка чалга тупалка има заложени дълбоки социалнополитически послания. Зад привидната веселост на кючеците се крият горчиви философски прозрения за несъвършенствата на съвременното общество.

Типичен пример за това е безмилостната балада на Коста Марков "Корупция":

ИВО СИРОМАХОВ
ИВО СИРОМАХОВ

бутнеш две!

Много е добре,

бутнеш цяло куфарче,

още по-добре!"

Този текст кореспондира с констатациите на ОЛАФ и най-вече с концепцията на Жозе Барозу за "националното значение на борбата с корупцията по високите етажи на властта". Някои ще кажат, че обвиненията в тази творба са общи приказки, защото в тях няма конкретни факти и имена. Да им припомня ли преди колко години Мая и Магапаса посочиха в прав текст недъзите в КАТ, като изпяха:

дупчат талони,

баровеца виж,

бута бакшиш"...

Тежко на общество, в което баровците корумпират контролните органи, за да не попаднат под ударите на правосъдието. Колко още такива песни трябва да бъдат изпети, за да се самосезира прокуратурата?

Проблемите в земеделието и спирането на парите по САПАРД веднага намериха своя художествен образ в опуса "Комбайна, вършачка" на оркестър "Камчия":

паламанде трошачка"

Само в два стиха този самобитен оркестър успява да обрисува безизходицата, в която е попаднал българският зърнопроизводител. Той е теглил кредити за техника от типа "комбайна, вършачка", но евросубсидиите са му спрени и изведнъж се оказва, че парите му са били потрошени на вятъра - "трошачка". И в момента положението е пълно паламанде!

В попфолка присъства и темата за последствията от интеграцията на България към европейските структури. Вече всеки българин може да посети западните държави. Първи от тази възможност се е възползвал ромският идол Амет. Той е посетил с творческа цел седалището на евроинституциите Брюксел и споделя впечатленията си от воаяжа в музикалния пътепис "Белгийски вечери":

разкарвам се тук и там,

много скъпо бе, братче,

как не ги е срам"

Досущ като братче на Гаврош социално слабият Амет се лута пред "джамовете" на победилия капитализъм, но не открива в тях човещина и го обзема евроскептицизъм. Затова и финалът на строфата "как не ги е срам" прозвучава като оглушителна плесница в лицето на консуматорското общество.

Много политически анализатори напоследък се питат на какво се дължат анти-ДПС настроенията сред електората. Отговор на този въпрос дава Мая с творбата си "Баклава":

с шам фъстък и със боза,

хам-хум, хам-хум,

благ и мекичък локум"

Лайтмотивът на това произведение е директна препратка към изказванията на Ахмед Доган за разпределянето на еврофондовете и за обръчите от фирми. Очевидно за някои хора от ръководството на ДПС политиката е преди всичко "хам-хум", а това избирателите не го одобряват...

Друг важен въпрос днес е каква е причината за успеха на Бойко Борисов. Дали гласоподавателите привиждат в него поредния месия, който трябва "да ни оправи"? Ами ако не успее, какво следва тогава? Подобни тревоги са залегнали в творбата на Андреа и Кости "Употребена":

всичко е лъжа,

пак ще съм

употребена зная,

но изгарям, но изгарям,

нека с теб да съм пак"

Тези думи разкриват парадоксалната психология на българския избирател. Той предварително знае, че "всичко е лъжа" и че "пак ще съм употребена", но въпреки това "изгаря" да си пусне бюлетината за поредната нова власт.

Затова голямата победа на Бойко Борисов може и да е била изненада за политолозите, но за чалгафеновете не беше.

Какъв трябва да бъде съвременният политик? Попфолкът дава отговор и на този въпрос във вечнозеления хит на Иван Иванов "Нашата кметица":

леле мале,

красива като царица,

леле мале.

Дупето си врътна,

леле мале,

сърцето ми изтръпна,

леле мале..."

Тази сюита формулира идеала на българите за държавен служител. Той трябва да притежава привлекателна визия - "красива като царица", и да задоволява потребностите на електората - "дупето си врътна, сърцето ми изтръпна". И наистина във времена на криза са ни нужни точно такива всеотдайни лидери, ах леле мале, леле мале дей!

ИВО СИРОМАХОВ

IVOSIROMAHOV.COM

 • Шефът на ВКС е пръв сред равни, чрез него не се овладява съдебната власт

  Шефът на ВКС е пръв сред равни, чрез него не се овладява съдебната власт

  Съдийската колегия на ВСС стартира процедурата по избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС) Ако и пленумът на кадровия орган одобри хронограмата, официалното начало ще бъде на 30 септември, а гласуването на 14 януари догодина. Изборът на тримата големи в съдебната власт по традиция предизвиква емоции
 • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

  Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

  Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо