Все повече хора болни от рак на кожата

https://www.24chasa.bg/Article/1926074 Все повече хора болни от рак на кожата Все повече хора болни от рак на кожата www.24chasa.bg
Снимка: Архив

През последните шест-седем години броят на пациенти с тумори на кожата нараства повече от пет пъти.

Това каза дерматологът доц. Илко Бакърджиев по повод откриването на Националната научно-практическа конференция „Пролетни варненски дерматологични дни".

Много от болните са на възраст между 30 и 40 години. Най-вероятната причина за това според специалиста са слънчевите изгаряния, които са били в ранното детство, обясни той.

Доц. Бакърджиев посочи, че много родители водят децата си по плажовете още от съвсем ранна възраст и ги държат с часове на слънце.

Най-застрашени са децата със светли коси и очи и бяла кожа, която почервенява много след като е стояла дори кратко време на слънце.

"Да ви го кажа така - човешката кожа помни опасния флирт със слънцето и си отмъщава", заяви медикът.

Той коментира, че най-полезно е да се ходи на плаж от 9:00 до 11:00 часа и от 16:00 до 18:00 часа, когато слънцето не е толкова силно.

Задължително условие е хората да носят светли дрехи, шапки и чадъри, за да се предпазват от силното слънце, както и слънцезащитни кремове.

Доц. Илко Бакърджиев коментира, че във Варна например не са малко хората, които стоят по 12 часа на плажа, поради което много са зачестили и случаите на слънчеви изгаряния, с последващи усложнения.

През последните години намалява броят на хората, които активно посещават солариуми, като причината за това се дължи вероятно на множеството информационни кампания за вредата от този вид уреди, посочи специалистът.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Доклад: 17 хил. българи умират годишно, защото няма превенция на значими болести

Най-високата в Европа преждевременна смъртност, причинена от неинфекциозни болести, сред хората в активна икономическа възраст е регистрирана в България.

Доц. Панов спаси мъж със забита в мозъка 15 см пръчка

57-годишният Трифон Игнатов е в кома, когато в началото на август го докарват в университетската неврохирургия в Плевен. Мъжът се спънал в двора на къщата си в ловешко село и паднал по очи върху

Мадлен Алгафари: Недоизразените емоции могат да се превърнат в болест

В основата на всеки симптом – телесен или психичен, стои някаква недоизразена емоция, поведение, което не е било автентично и спонтанно. В опита си да го гълтаме и контролираме само го пренасочваме и

Певицата Пламена, която се пребори с анорексията: Има изход (видео)

"Всеки ден е една малка победа, когато успееш да се храниш нормално", сподели пред Нова телевизия певицата Пламена Петрова, която се бори успешно с анорексията. "Има изход.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

11 здравословни храни, които могат да преборят стреса (галерия)

Списък на основни храни и напитки, които понижават стреса, направи Reader`s digest:  1. Ядки Те са богати на магнезий, който спомага да запазите нивото на кортизол ниско.

Първите случаи на заболели от грип са вече факт

В страната са регистрирани първите случаи на заболели от грип, като въпросният вирус е бил изолиран при пациенти в Стара Загора и София. Възможно е грипната вълна през тази зима да бъде предизвикана

Успешна криоаблация на бъбречен тумор приложиха за първи път у нас в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна

За първи път в България в УМБАЛ “Св. Марина“ – Варна един от най-опитните криохирурзи в света д-р Франко Луняни, съвместно с екипа на проф. Александър Хинев от Клиниката по урология,

Новите хлябове на „Симид” - смес от традиция, оригиналност и провокиращи вкусове

Български хлябове „Симид” с три златни медала на изложението БУЛПЕК 2016 С три златни медала бе отличен най-големият производител на хляб в България – фирма „Симид” – на изложението БУЛПЕК 2016.

Смъртоносна болест от миналото се завърна в 21 век

Знаете ли какво е скорбут? Заболяване, което се развива при недостиг на витамин С. Ако не се лекува, то е фатално. Обикновено скорбутът се свързва с дългите пътувания на моряците,