Плажът на властта пуст – страх ги е да сложат бански

https://www.24chasa.bg/Article/192683 www.24chasa.bg
До миналата година само закъсали за курортисти баби търсеха сами туристите. Вече го правят и хотелите, но по-изискано. СНИМКА: "168 ЧАСА"

Нито новата, нито старата власт са се осмелили да резервират почивка в правителствената резиденция "Евксиноград" или в базата на Министерския съвет в курорта Св. Константин и Елена.

В "Евксиноград" няма никого от висшия ешелон на властта, който единствен има право да почива там. Само в хотел "Сандрово", който е част от резиденцията, но е база на НСО, отмарят 30 служители на службата със семействата си. В базата в Св. Константин и Елена стаите са заети от нисши чиновници от различни държавни учреждения, които са на подчинение на МС.

Ето как да почиваме евтино, ако не сме на власт:

За да избегнете огромните задръствания, минавайте по обиколните маршрути.
За да избегнете огромните задръствания, минавайте по обиколните маршрути.

 

СНИМКИ: БУЛФОТО
СНИМКИ: БУЛФОТО

Пазарете се до последно за цената на хотела

Средновековни конаци са атракция при почивка в селата по река Арда. 
СНИМКА: ВАЛЬО ХАДЖИЕВ
Средновековни конаци са атракция при почивка в селата по река Арда. СНИМКА: ВАЛЬО ХАДЖИЕВ

Днес е официалният старт на българското море. От години сънародниците ни предпочитат лятната почивка да е през август.

Плажът на властта пуст – страх ги е да сложат бански

Къде да отидем?. Изгодни оферти може да намерите и на Север, и на Юг.

Плажът на властта пуст – страх ги е да сложат бански

Нова услуга предлагат от този сезон и българските хотелиери по морето. Досега непознатата "цена он плейс", при коятотърсещият стая на място получава като правило по-добра цена от резервиралите предварително, вече е актуална и сред хотелите. Доскоро практиката бе цената на рецепция да е понякога в пъти по-висока от тази на туроператорите.

Досега такива отстъпки се получаваха единствено в квартири. Пазарлъкът обаче трудно вървеше дори с бабите, чакащи по автогарите на курортите.

В момента договорката е възможна дори в хотели три и четири звезди. При проверка по телефона репортер на в. "24 часа" получи намаление на 2 пъти за 2 дни за двойна стая в тризвезден хотел на Златни пясъци, като при второто намаление хотелът сам потърси клиента, за да предложи по-ниска цена.

"За август повечето хотели обявиха, че са сравнително пълни, но можеда намерите изключително добри оферти при търсене на място. Все пак няма нищо по-непродадено от непродадената хотелска стая", коментира шефът на института за прогнози и анализи в туризма Румен Драганов. Думите му потвърди и шефът на асоциацията на хотелиерите Благой Рагин и разказа как без да се представя, е успял да договори много добри цени за свои познати в курорт като Албена.

Хотелиерите били мотивирани да правят отстъпки на място и с надеждата българите да успеят да компенсират спадът на чужденците. Малките семейни хотели по Южното Черноморие се оказват най-склонни да свалят цените при резервация на място. Стая за трима в семеен хотел в Приморско например в момента се предлага на цена на рецепция от 27 лв. за цялата стая на нощувка, като в пакета се включва и закуска. Същият хотел при предварителна резервация за август е обявил цени от 75 лв. на тройната стая.

Подобно заведение в Дюни, на 400 метра от плажа, пък е свалило цената от 88 лв. при резервация на 58 лв. при услугата "он плейс".

В Созопол апартамент в хотел от т.нар. категория апарт-хотел пък предлага апартамент за 80 лв. с хранене на закуска и вечеря. Същата оферта при предварителна резервация през туристическа агенция обаче бе 100 лв. в началото на юли, ако резервацията е за август.

Апартаментът с две спални, хол с диван и кухненски бокс се предлага за четирима души, но реално може да се ползва и от петима, дори шестима без особени притеснения.

В доста по-непопулярната дестинация Ахелой пък такъв апартамент в моментапри пазарлък може да бъде нает и за 40 лв. на нощ при предварителна оферта от 60 лв.

На пазарлък се поддаде дори четиризвезден хотел в Слънчев бряг, който падна от предварително обявената цена 100 лв. на легло до 110 лв. наем на цялата двойна стая, и то на база “ол инклузив”.

Лозенец обаче се оказва най-подходящото място за пазарлък за цената на рецепция.

Там в семеен хотел, който предлага и хранене на закуска, цената може да бъде свалена до 10 лв. на легло.

"Единственият проблем, който може да се появи при търсене на цена “он плейс” може да се окаже нуждата от повече обикаляне, докато се намери достатъчно евтино оферта, така че това все пак е подходящо само за млади хора, които нямат ангажимент", коментира Румен Драганов.

Според него пазарлъкът със стопаните на място не бил подходящ, ако с вас на почивката идва малко дете или възрастен човек. Тогава било добре да се ползват поне услугите на квартирните бюра, които работят в курортите по морето. Проблем при пазарлъка и плащането на цена на рецепция било и трудното гарантиране на качеството.

"При резервация през туроператор човек има договор и при разминаване между обещаното качество има право да си търси обратно парите дори и чрез съда. При устни договорки със собственици на някакви обекти такова нещо трудно се гарантира", твърди Драганов.

 

2 маршрута да избегнем задръстване

Двата обходни маршрута, по които хиляди туристи могат да се спасят от гигантска тапа от морето през Карнобат, са от Бургас през Средец. От полупланинското градче на 35 км западно от черноморския областен център се разделят най-важните алтернативни маршрути към вътрешността на страната.

Единият е Елхово-Тополовград-Харманли. Другият отвежда към Ямбол и Нова загора, откъдето почва магистрала "Тракия". Минават се 15 км повече. Двата маршрута не са натоварени, тъй като са второкласни и третокласни.

За пътуващите към Слънчев бряг за предпочитане е отсечката на главния път София-Бургас през Миролюбово, която отвежда през с. Тънково в Слънчев бряг. Иначе шофьорите трябва да влязат в самия Бургас и оттам да поемат през Поморие на север, но крайбрежното шосе е натоварено.

Разпространeна практика по морскитe завeдeния са различнитe вариации на промоции 2 в 1. Почти всяко кафeнe по Южното Чeрномориe прeдлага такава офeрта. Най-разпространените варианти са кафе с бeзалкохолно или парчe торта или пък бира с порция картофки.

Eдно от посeщаванитe кафeнeта в цeнтъра на Бургас "Карамел" прeдлага цитронада и кафе еспресо от качествена марка на цeната на бeзалкохолното - 5 лв. Подобна офeрта прeдлагат и в други заведения - фрeш и кафe за 3,50 лв.

Капанче на крайбрежната алея в Бургас предлага комбинация от немски кeкс и eспрeсо за 3,50.

Испанският рeсторант "Мадрид" пък има спeциално прeдложeниe в обeдното си мeню. Ако поръчаш супа, основно и дeсeрт, плащаш за всичко 5 лв. Пицария в цeнтъра пък прeдлага бeзплатна бира към всяка голяма пица.

Чeста практика в дискотeкитe e бeзплатният вход или промоционално първо питиe за дамитe в конкрeтeн дeн от сeдмицата.

Някои завeдeния нe само дават отстъпки и промоции, но го правят и по доста атрактивeн начин.

Дeсeртът e винаги бeзплатeн в булгаверна "Варвари" в Равда. Атрактивно нарязаната и сeрвирана диня кара повeчeто клиeнти да запазят добър спомeн от посeщeниeто си. 10% намалeниe от обeдното мeню или познатата вeчe офeрта първо, второ и трeто за 5 лв. прeдлагат пък в китeнското завeдeниe "При шопите". Вeчeр при тях има спeциална промоция на фрeнска мастика - с всяка голяма получаваш и eдна малка.

Карти за 20% намалeниe от смeтката дават на някои от клиeнтитe си в гръцкия рeсторант "Ел Греко" в Слънчeв бряг.

В крайбрежните заведения във Варна кризата не е докарала отчаяни маркетингови мерки. Жегата изкара варненци навън и вечеря край морето е най-доброто, което може да направи човек за себе си след ден с над 30 градуса. Затова промоциите, които могат да бъдат видени из кръчмите между 1-а и 4-а буна, са свързани предимно с рекламни акции на известни марки алкохол.

Изключение прави пицария "Годзила", която обещава пица при поръчката на бира. При поръчка на ядене за вкъщи отстъпката през лятото е 5%.

Сравнително новият ресторант "Натюрел" до Катедралата във Варна предлага дегустационно меню с 3 вида органични вина, 2 вида салати, 2 вида предястия, основно ястие по избор (ризото с горски гъби, биопиле, свинско филе) и десерт. Цената на куверта е 30 лева, а промоцията важи до 31 август.

В механа "Хамбара", която е в Морската градина, при покупка на една бутилка вино от определена марка, получавате втора безплатно за вкъщи. Промоцията важи до 8 ноември.

На Златните заведенията ревниво пазят промоциите си и не ги обявяват на видно място. Понякога, в по-сушави дни, промоутъри тръгват из хотелите и раздават талони, при представянето на които туристите получават намаление от 5 или дори 10% в съответното заведение.

За да привлекат повече клиенти ресторантите по морето дават сериозни отстъпки. По-разпространено е обаче по южното черноморие, на север не си ги обявяват предварително.

 

В Родопите с 30 лв. спиш и изкарваш целия ден

Една от най-изгодните дестинации това лято е почивка из селата от коритото на река Арда - Смилян, Могилица, Арда, Буката и Горна Арда, които са на 3-4 километра разстояние едно от друго. Нощувката в общо 600-те легла в петте родопски села е от 15 до 22 лева. "Цените са като за кризисно време, човек може само с 25-30 лева да прекара целия ден", изчислява кметът на Могилица Митко Чочев. На територията им има няколко пещери, природни и архитектурни забележителности, местните хотелиери предлагат конна езда, велосипеди под наем, гидове за планниски излети, екстремни разходки с АТВ, пикници и др.

В малките хотелчета в селата правят чевермета по поръчка, гощават с прясна пъстърва, фасул в гърне, качамак, картофи, риба и месо на тикла.

И на Пампорово обаче цените ще са най-ниските в сравнение с предни години. Нощувка през лятото варира от 20 до 50 лв., според категорията и включените услуги. Три нощувки в четиризвездния хотел "Мургавец" струват 143 лева при полупансион, в който са включени закуска и вечеря, фитнес, сауна, басейн. При същите условия за 7 дни цената е 265 лева, като в нея е включена и една безплатна СПА порцедура. Нощувката за вечер в хотел "Снежанка" е 30 лева, а в цената влизат басейн, закуска, фитнес и сауна. 16 лева на вечер е в хотел "Финландия" при три нощувки, а 15 лева излиза при 7 дни. Над 30 хотела работят в Чепеларе на цени на нощувката от 10 до 25 лв. Златоград разполага с около 350 легла, като голяма част са в етнографския комплекс. Цените на нощувка варират от 10 до 27 лв.

Девине едно от подходящите места за спасение от жегите през лятото. В града има три басейна с минерална вода в СПА центровете "Орфей", "Девин", "Исмена" и в местността Струилица. Цената на нощувката тръгва от 12 лева в квартирите до 60 лева на човек в лъскавите хотели.

И в Банскои други места край Пирин хотелите свалиха цените за лятото. В двузвездните семейни хотели леглото вече е 15 лв. на нощ, докато през зимата бе с 5 лв. по-скъпо. Три- и четиризвездните хотели предлагат нощувка за 25-35 лв. в зависимост от екстрите. Там, където се ползват басейн, фитнес, сауна и др. развлечения цената стига и до 40 лв.

Големите хотели пуснаха различни видове пакети за лятото. "Изгони стреса", "Щастливо семейство", "Природа и СПА", "Красота и щастие", "Сияйно лице" са само част от имената на пакетите, които са от 3- до 5-дневни и струват до 500 лв. на човек. В тях са включени специални програми за релаксиращи масажи, маски за тяло и лице, ароматни вани. Предлагат се и двудневни пакети за уикенда, в които е включена тематична вечер с дегустация на различни вина, източна, средиземноморска или балканска кухня. Те са до 150 лв. на човек, като задължително по време на тематичната вечер се кани рок или поп група за концерт.

Лятото е сезонът на любителите на планината и туристическите преходи. Десетината хижи в Пирин предлагат спане в стаи с по 2, 3 или 4 легла или пък спални с по 10-15 легла. Цената на вечер в по-малките стаи е 12 лв., а в спалните - 8 лв. на човек.

ВИКТОР ИВАНОВ, ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ, ТОНИ МАСКРЪЧКА, ДИМЧО РАЙКОВ, ДИАНА САВАТЕВА, РОСИЦА ПЕНКОВА, НEЛИ ИВАНОВА, ДИАНА ЖЕЛЕВА

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Доверието към ВАР, меко казано, се разклати в Италия и предизвика гневни реакции, след като цели три гола на Алваро Мората във вратата на "Барселона" бяха отменени. В мач от груповата фаза в Шампионската лига каталунците победиха като гост "Ювентус" с 2:0 с голове на Дембеле и Меси. Мората записа хеттрик от отменени голове от позиция на засада

Арсен Венгер, който в момента работи като директор в отдела за развитие на футбола във ФИФА, се обяви против създаването на Европейска суперлига. Според легендарния мениджър на "Арсенал" подобен турнир би заличил английската Висша лига. "Висшата лига сега има превъзходство пред останалите първенства в Европа - коментира Венгер

Щатният досега изпълнител на дузпи в "Челси" Жоржиньо най-вероятно ще бъде лишен от тази привилегия. За това намекна мениджърът Франк Лампард след успеха с 4:0 при гостуването на "Краснодар". Италианският национал пропусна наказателен удар в в 14-ата минута, като това му се случва за втори път от началото на сезона