Следващите 20 г. махалото се люшва наляво

https://www.24chasa.bg/Article/1929164 www.24chasa.bg

През 1968 г. в своята книга "Профили на бъдещето" Артър Кларк предвиждаше, че през 2000 г. ще започне заселване на планетите. Смяташе, че хората ще могат вече да управляват и времето...

Може би идеите му за "всемирна библиотека" и "изкуствен разум" се доближават до това, което днес е интернет и компютърната технология. Но така или иначе, ние очаквахме през 2000 г. да имаме междупланетни пътешествия и дори връзки с други цивилизации.

Изобщо не предвиждахме, е вместо това ще имаме днешните пътешествия в едно бекрайно виртуално пространство.

Бъдещето винаги ни изненадва и разочарова. В много отношения то е по-семпло, по-малко тържествено и бляскаво, отколкото сме си го представяли. Така ще бъде и утре. Но нещата, които ще са важни и нови утре, още не ни изглеждат важни и дори очаквани днес.

През 60-те години на ХХ век комунистическите идеолози предвиждаха възцаряването на съвършеното безкласово общество, а на комунизма - през 1980-а. Вместо това комунистическата система рухна и дългогодишният преход към комунизма се оказа преход към капитализма. Това, което изглеждаше важно през 60-те, не беше вече важно през 80-те.

Така че каквото и да кажем днес за света след 20 години, то сигурно ще ни изглежда вече нелепо, ако сме още живи и си го припомним тогава.

Все пак в живота ни, както и в историята, има някакъв ритъм. На български, както и на френски, думата "време" може да значи две неща: или времетраене, продължителност, или климат, годишно време. Четирите сезона са древна метафора за четирите възрасти в
човешкия живот - от пролетта-младост до старостта-зима. Освен това животът ни е постоянно редуване на ден и нощ, на бодърстване и сън.

Така че някаква подобна цикличност трябва да има и в историята.

Изглежда, че в историята на човечеството също има периоди на бодърстване и сън. Преди класическата Античност човечеството сякаш е преживявало един митологичен сън. Тогава са се създали древните митове - за Одисей и Тезей, за Аполон и Дионисий, за Хор и Гилгамеш. Античният период след V век пр. н. е. е бил време на пробуждане и бодърстване - на рационално, научно мислене. Около десет века по-късно имаме ново заспиване.

Тогава започва средновековният период на сън, когато се развиват новите монотеистични религии и се създава културният код на новото време. За Европа той е християнски. Новото време в Европа започва с Ренесанса, пробуждането, възраждането на античната култура.

Апогеят на това ново време, на модерното рационално мислене вече е отминал. Още през 1918 г. Освалд Шпенглер говори за залеза на Запада.

Правят се аналогии с падането на Рим и се предвижда едно ново Средновековие.
Има и други наблюдавани цикли в историята. Напоследък доста се заговори пак за вълните на Кондратиев. Според Николай Кондратиев световната икономическа криза, Голямата депресия започнала през 1929 г., е само поредно дъно в един 60-годишен икономически цикъл, който Кондратиев разделя метафорично на пролет, лято, есен и зима - според нивото на икономически възход или упадък на обществото.

Според теорията на Кондратиев ние сега трябва да сме навлезли в нова икономическа
"зима",  която ще продължи приблизително през първите две десетилетия на този век.
Това е период на дефлация, невъзможност за изплащане на дългове, икономическа депресия. Последната такава "Кондратиева зима" след Голямата депресия включваше и Втората световна война.

Има и друга забелязана цикличност, поне в рамките на либералната демокрация, на политическия живот в западните демокрации.

Махалото периодично се движи от левия към десния край на политическия спектър. През 60-те и 70-те години махалото се  движеше наляво Това беше време на студентски антивоенни протестни движения, на егалитаризъм, на въвеждане на ново законодателство в защита на човешките права. Времето на хипитата и роккултурата.
През 80-те години на ХХ век, ерата на Маргарет Тачър и Роналд Рейгън, започна консервативният ренесанс.

Настъпи времето на англо-американския неоконсервативизъм, който у нас се нарича неолиберализъм – чист капитализъм с по-малко регулации и минимална държавна намеса в икономиката.

Смятам, че напоследък, с новата световна икономическа криза, махалото пак се задвижва наляво, към една по-социална и държавно регулирана икономика.

Така че през следващите 20 години политическото махало ще се движи наляво, докато светът преживява нова икономическа зима - според 60-годишните вълни на Кондратиев - и същевременно заспива, навлиза в едно ново, високотехнологично Средновековие. В края на миналия век високото изкуство се изчерпи, стана скучно и безсмислено.
Популярната култура сега е във възход – както през Средновековието.

Образованието е в упадък. Има и опит за възраждане на старите религии във вид на истеричен религиозен фундаментализъм.

Но каква ще е новата религия, религията на новото технологично Средновековие?
Може би един силно индивидуалистичен мистицизъм: светът е това което мислим, Бог е в нас, във всеки от нас. Интернет, електронното пространство, е проекция на този, вътрешния ни свят - територията на тази нова религия.

ВЛАДИМИР ЛЕВЧЕВ

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
  • Нерде Павликени, нерде Банкя? Глупостите станаха много

    Публичното говорене на глупости в сградата на парламента става голямо и опасно! Тая държава няма да се оправи никога, ако измишльотини се продават като неоспорима истина. Вчера депутат от БСП обяви, че шефът на разузнаването бил братовчед на Бойко Борисов, правейки дебел намек, че на това дължи кариерата си.
  • Освободете тв блоковете от политиците!

    Такова чудо като нашето - от сутринта ефирът да ни облъчва, го няма никъде по света ТОВА от сутринта по телевизиите хората да слушат някой да им морализаторства, е най-жестоката психоатака, която може да им бъде причинена от ефира. Докато бързаш да си оправиш детето за училище, от екрана да ти струят алармиращи феромони,