Вася Попова: Аз съм 152 см и колкото повече Слави Трифонов идва към мен, толкова по-страшно ми става

https://www.24chasa.bg/Article/1932120 www.24chasa.bg
Вася Попова

Преди 3 години Вася Попова - певицата от отбора на Миро в "Гласът на България", застава пред един мост в Полша със закопчани с белезници ръце за парапета му и моли минувачите да помогнат.

Ако я гледа човек, изглежда, че наистина е в беда, а всъщност e в роля. По това време тя е там на младежки фестивал с трупата си от студентския театър към Софийския университет.

А случката по-горе е режисьорска задача към целия колектив. В изкуството се нарича интеракция - с някакво действие да провокираш ответна реакция.

Тогава възрастен мъж с бяла брада, почти като библейска фигура, се спира до Вася, която е с белезници, и разказва притча: "Имало някога монах, който вървял толкова дълго, че се сменили всички сезони и дошла зимата. Бил толкова уморен, че немощен паднал в снега. Минал друг монах. Първият го помолил за помощ. А той отговорил: "Не мога да ти помогна" и легнал до него. След това мъжът с брадата взел хартиено тиксо, омотал си ръцете за моста и стоял там 20 минути безмълвен. И докато двамата мълчат, Вася твърдо решава - сама трябва да си помогне, за да сбъдне мечтата си да стане певица.

Връща се в София още по-убедена, че музиката е това, с което ще се занимава занапред. Тогава учи балканистика, но не прекъсва студентските си права, а направо напуска Софийския университет. Един ден се качва по стълбите на Ректората с ясното съзнание, че го прави за последен път като студентка от този университет. Влиза в канцеларията и се подписва, че напуска доброволно. Взема дипломата си и в същия ден си подава документите, за да кандидатства в Музикалната академия.

Ето така една от най-харесваните изпълнителки от музикалното шоу по Би Ти Ви според интернет форумите започва да се занимава професионално с пеене. Това се случва сравнително късно, когато е 20-годишна.

Дотогава е ходела само на уроци по пиано в училище, а единствената публична изява е от детската музикална програма на БНТ "Като лъвовете" през 1997 година и в "Хит минус едно" по-късно. Майка Мария има пръст в тези нейни участия, а за "Гласът на България" я убеждават най-близките и приятелите през лятото.

Тя трябва да изпрати запис на две свои изпълнения - това е първият етап от кастинга за шоуто. Но клип в банята, защото акустиката там е по-добра, не е вариант за нея. Затова влиза в студио и записва 2 парчета. Разбира се, че я харесват. Тя се подготвя добре и за другия етап - т.нар. кастинг на тъмно.

В деня преди да пее пред четиримата треньори или по-скоро зад тях, защото столовете им са обърнати с гръб към сцената, тя има репетиция с "Ку-ку бенд". Подготвена е добре, но изобщо не очаква, че първа ще я извикат да пее. Тъкмо си е взела кафе, за да се ободри, когато чува името си. Пие го на екс и излиза на сцената, треперейки - и от емоции, но май повече от кофеина в напитката.

"Ще дам всичко от себе си, ще пея като за последно. Защото не знам дали пак ще се кача на тази сцена. " С тези думи Вася се мобилизира на следващия ден, когато пее за първи път пред Йордан Караджов, Преслава, Виктория Терзийска и Миро.

Зaтваря си очите, пее само един рефрен от песента и когато ги отваря, вижда, че и 4-мата треньори вече са с лице към нея.

И още няма представа кой първи се е обърнал. "Доверих се на инстинкта си и избрах да бъда в отбора на Миро. Той е много толерантен и всеки един от нас се чувства удобно", разказва Вася.

Много любезен с всички участници в шоуто е и Слави Трифонов, чийто екип прави "Гласът на България". Той присъства на всяка репетиция и отделя време за съвети към участниците. "Аз съм висока 152 см и колкото повече се приближава към мен, толкова по-страшно ми става. А всъщност той ми даде най-хубавия съвет. Каза ми: Пей просто. Така сърцето ти ще стигне до другите. Няма нужда от извивки и импровизации."

Никой в рода на Вася не се занимава професионално с музика. Майка умее да пее и го прави доста добре. Дори гласът е като този на Вася. Тя обаче е учителка по английски и руски език. А самата Вася знае най-добре немски.

Бащата на младата певица Кирил е прекрасен тенор, но по професия е машинен инженер. И двамата са вече пенсионери. Майката на Вася я ражда, когато е 39-годишна, а баща - на 50 години. "Със сигурност е различно да бъдеш възпитаван от по-възрастни родители. Не са ме глезели, но са много толерантни. Оставяха ме да мечтая много, но в същото време съм здраво стъпила на земята."

Бабата на Вася - Елена, навремето е много известна в Кърджали с хубавия си глас. Наесен с нейни приятелки в града се събират да нижат тютюн. И когато баба запее, всички замлъквали: "Тихо, Елена пее".

Вася също израства в Кърджали. Първо живее със семейството си в Стара Загора, където е родена, но след това се местят.

От малка е захласната по музиката. Но да учи в Музикалната академия в София, в онова време не е мечта. "Мислих си, че ако се занимавам професионално с музика, ще изгубя тръпката."

В момента е в класа на известната педагожка Стефка Оникян. Приемат я от втория път. Първия кандидатства след редовната сесия през септември. Втора е по бал, но квотата е само за 1 човек. На следващата година я приемат на пето място из между всички кандидати.

Преди шоуто "Гласът на България" на пръв поглед изглежда, че Вася води обичаен за младо момиче живот. Не е така, защото няма ден, в който да не попадне в странна и комична ситуация.

Ето, преди време пътува до "Драгалевци". Част от пътя обаче е в ремонт и тя чака на автобусна спирка. Вали дъжд, а всички са се наредили под козирката.

В този момент там отива мъж с гола глава и бута количка с натурии. Обикаля между хората и на мъжете казва: "Жените са леки жени", а на жените: "Лека жена". В този момент идва автобус и всички се качват в него, дори и непознатият мъж с количката. Вася остава да чака на спирката и се радва, че се е отървала от странния мъж. Но не за дълго. Докато се качва на първото стъпало, количката му се изсипва и той остава на спирката с нея. Приближил се на няколко сантиметра от лицето и казал: "Лека жена!"

Точно тогава се обърнал, взел пластмасов оранжев пистолет от количката си, насочил го в слепоочието и казал: "Умри". "Уж знаех, че оръжието е играчка, но в същото време си помислих: "Ами ако гръмне?" Това не се случва, защото непознатият след секунди излязъл на пътя и го насочил към един автомобил, а автобусът на Вася дошъл.

Ето такива неща се случват понякога. Хубавото е, че винаги свършват добре. Надява се, така да стане и с участието в "Гласът на България".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.

Единственият, който може да спре Георги Аспарухов да вкарва голове е... съотборникът му Сашо Костов! Забавната история се разиграва по време на мач в Израел, в който "Левски" съсипва от бой домакините от "Апоел". "Сините" водят с 5:0, когато Сашо решава да се избудалка със своя съотборник. Приближава се до Гунди и му казва: "Хайде излизай.