Вася Попова: Аз съм 152 см и колкото повече Слави Трифонов идва към мен, толкова по-страшно ми става

https://www.24chasa.bg/Article/1932120 www.24chasa.bg
Вася Попова

Преди 3 години Вася Попова - певицата от отбора на Миро в "Гласът на България", застава пред един мост в Полша със закопчани с белезници ръце за парапета му и моли минувачите да помогнат.

Ако я гледа човек, изглежда, че наистина е в беда, а всъщност e в роля. По това време тя е там на младежки фестивал с трупата си от студентския театър към Софийския университет.

А случката по-горе е режисьорска задача към целия колектив. В изкуството се нарича интеракция - с някакво действие да провокираш ответна реакция.

Тогава възрастен мъж с бяла брада, почти като библейска фигура, се спира до Вася, която е с белезници, и разказва притча: "Имало някога монах, който вървял толкова дълго, че се сменили всички сезони и дошла зимата. Бил толкова уморен, че немощен паднал в снега. Минал друг монах. Първият го помолил за помощ. А той отговорил: "Не мога да ти помогна" и легнал до него. След това мъжът с брадата взел хартиено тиксо, омотал си ръцете за моста и стоял там 20 минути безмълвен. И докато двамата мълчат, Вася твърдо решава - сама трябва да си помогне, за да сбъдне мечтата си да стане певица.

Връща се в София още по-убедена, че музиката е това, с което ще се занимава занапред. Тогава учи балканистика, но не прекъсва студентските си права, а направо напуска Софийския университет. Един ден се качва по стълбите на Ректората с ясното съзнание, че го прави за последен път като студентка от този университет. Влиза в канцеларията и се подписва, че напуска доброволно. Взема дипломата си и в същия ден си подава документите, за да кандидатства в Музикалната академия.

Ето така една от най-харесваните изпълнителки от музикалното шоу по Би Ти Ви според интернет форумите започва да се занимава професионално с пеене. Това се случва сравнително късно, когато е 20-годишна.

Дотогава е ходела само на уроци по пиано в училище, а единствената публична изява е от детската музикална програма на БНТ "Като лъвовете" през 1997 година и в "Хит минус едно" по-късно. Майка Мария има пръст в тези нейни участия, а за "Гласът на България" я убеждават най-близките и приятелите през лятото.

Тя трябва да изпрати запис на две свои изпълнения - това е първият етап от кастинга за шоуто. Но клип в банята, защото акустиката там е по-добра, не е вариант за нея. Затова влиза в студио и записва 2 парчета. Разбира се, че я харесват. Тя се подготвя добре и за другия етап - т.нар. кастинг на тъмно.

В деня преди да пее пред четиримата треньори или по-скоро зад тях, защото столовете им са обърнати с гръб към сцената, тя има репетиция с "Ку-ку бенд". Подготвена е добре, но изобщо не очаква, че първа ще я извикат да пее. Тъкмо си е взела кафе, за да се ободри, когато чува името си. Пие го на екс и излиза на сцената, треперейки - и от емоции, но май повече от кофеина в напитката.

"Ще дам всичко от себе си, ще пея като за последно. Защото не знам дали пак ще се кача на тази сцена. " С тези думи Вася се мобилизира на следващия ден, когато пее за първи път пред Йордан Караджов, Преслава, Виктория Терзийска и Миро.

Зaтваря си очите, пее само един рефрен от песента и когато ги отваря, вижда, че и 4-мата треньори вече са с лице към нея.

И още няма представа кой първи се е обърнал. "Доверих се на инстинкта си и избрах да бъда в отбора на Миро. Той е много толерантен и всеки един от нас се чувства удобно", разказва Вася.

Много любезен с всички участници в шоуто е и Слави Трифонов, чийто екип прави "Гласът на България". Той присъства на всяка репетиция и отделя време за съвети към участниците. "Аз съм висока 152 см и колкото повече се приближава към мен, толкова по-страшно ми става. А всъщност той ми даде най-хубавия съвет. Каза ми: Пей просто. Така сърцето ти ще стигне до другите. Няма нужда от извивки и импровизации."

Никой в рода на Вася не се занимава професионално с музика. Майка умее да пее и го прави доста добре. Дори гласът е като този на Вася. Тя обаче е учителка по английски и руски език. А самата Вася знае най-добре немски.

Бащата на младата певица Кирил е прекрасен тенор, но по професия е машинен инженер. И двамата са вече пенсионери. Майката на Вася я ражда, когато е 39-годишна, а баща - на 50 години. "Със сигурност е различно да бъдеш възпитаван от по-възрастни родители. Не са ме глезели, но са много толерантни. Оставяха ме да мечтая много, но в същото време съм здраво стъпила на земята."

Бабата на Вася - Елена, навремето е много известна в Кърджали с хубавия си глас. Наесен с нейни приятелки в града се събират да нижат тютюн. И когато баба запее, всички замлъквали: "Тихо, Елена пее".

Вася също израства в Кърджали. Първо живее със семейството си в Стара Загора, където е родена, но след това се местят.

От малка е захласната по музиката. Но да учи в Музикалната академия в София, в онова време не е мечта. "Мислих си, че ако се занимавам професионално с музика, ще изгубя тръпката."

В момента е в класа на известната педагожка Стефка Оникян. Приемат я от втория път. Първия кандидатства след редовната сесия през септември. Втора е по бал, но квотата е само за 1 човек. На следващата година я приемат на пето място из между всички кандидати.

Преди шоуто "Гласът на България" на пръв поглед изглежда, че Вася води обичаен за младо момиче живот. Не е така, защото няма ден, в който да не попадне в странна и комична ситуация.

Ето, преди време пътува до "Драгалевци". Част от пътя обаче е в ремонт и тя чака на автобусна спирка. Вали дъжд, а всички са се наредили под козирката.

В този момент там отива мъж с гола глава и бута количка с натурии. Обикаля между хората и на мъжете казва: "Жените са леки жени", а на жените: "Лека жена". В този момент идва автобус и всички се качват в него, дори и непознатият мъж с количката. Вася остава да чака на спирката и се радва, че се е отървала от странния мъж. Но не за дълго. Докато се качва на първото стъпало, количката му се изсипва и той остава на спирката с нея. Приближил се на няколко сантиметра от лицето и казал: "Лека жена!"

Точно тогава се обърнал, взел пластмасов оранжев пистолет от количката си, насочил го в слепоочието и казал: "Умри". "Уж знаех, че оръжието е играчка, но в същото време си помислих: "Ами ако гръмне?" Това не се случва, защото непознатият след секунди излязъл на пътя и го насочил към един автомобил, а автобусът на Вася дошъл.

Ето такива неща се случват понякога. Хубавото е, че винаги свършват добре. Надява се, така да стане и с участието в "Гласът на България".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,