Боядисай миглите в черно или цветно

https://www.24chasa.bg/Article/1933754 www.24chasa.bg

Как може да се пърха с мигли, ако не са разкошни. Около 500 косъмчета, но на най-видно място на лицето на всеки човек добиват все по-голямо значение. Става въпрос за миглите и веждите, на които както звездите, така и обикновените хора обръщат все повече внимание. Манията се е разраснала дотам, че “Индипендънт” нарича женските клепки “новите изкуствени гърди”.

По-заможните дами си слагат “екстеншъни” - снопчета, които се закрепват с хирургическо лепило към миглите. Изкуствените избуяват все повече откъм разновидности, форми, цветове, блестящи камъчета и други ефекти. Едно от последните попадения е мигли от косъм на норка. Хем естествено, хем тучно.

А тези, които не желаят всекидневно да прибягват до фалшиви мигли и козметика, са се запалили по художествена дейност. Хлапетата в училищата, а и майките им от доста време масово си боядисват лицевите косми.

“Не е никак сложно. Човек и вкъщи може да си боядиса миглите”, обяснява Кирила Тончева, козметичка в столичен салон за красота. “Единственото, което трябва да знаят хората, е, че не бива да използват боя за коса. Опасно е.”

Тончева допълва, че по този начин жените могат да си докарат тежко възпаление на клепачите и остри алергични реакции.

Боята за вежди и мигли се отличава с това, че е хипоалергенна и химикалите не дразнят толкова лигавицата.

“Ученичките най-често си правят тези експерименти, но рри мен са идвали и възрастни жени, които направо не приличат на хора - целите им очи подути и зачервени. На всички клиентки обяснявам, че не бива да използват обикновена боя за коса”, допълва козметичката Тончева.

Тя обяснява, че мъже също са идвали за боядисване на вежди, но засега не е имала клиент, пожелал да му потъмнят миглите. “Обикновено искат да са в естествен цвят, когато веждите са много побелели. Между другото мъжете трябва да знаят, че боядисаните в тъмен цвят мигли изглеждат по-дълги и по-гъсти. За разлика от спиралата боята по миглите винаги изглежда естествена.”

Боядисването на миглите обикновено е в черен или тъмнокафяв цвят. По този начин се оцветяват и обикновено светлите връхчета и клепките изглеждат по-дълги. Някои жени предпочитат веднъж на две седмици да отделят 15-ина минути за тази процедура, вместо всеки ден да си слагат спирала.

“Много по-удобно е, отколкото да си със спирала, която всеки момент може да ти се размаже. Особено е подходящо за лятото, когато човек се поти, или пък ако си на море или басейн”, разкрива Анна П., 24-годишна студентка по медицина.

“По-тъмните мигли подчертават окото. Може да си сложиш само малко очна линия и ще изглежда все едно си със спирала”, обяснява тя.

Докато обикновено клепките се боядисват в черно или тъмнокафяво, за цвета на веждите има правило - добре е да са малко по-светли от цвета на косата, ако тя е тъмна. Ако пък е светла - с 2-3 тона по-тъмни. Както е и в природата.

В зависимост от козметичния салон цените за боядисване варират между 3 и 10 лв. за боядисване само на миглите, съответно 6-15 лв. за вежди и мигли заедно. Процедурата трае 15-20 минути, като се преценява на око дали цветът е “хванал”.

У нас салоните зареждат предимно с тъмнокестенява и черна боя, така че, ако имате приумици - например да се сдобиете с руси или рижи мигли в тон с прическата, трябва сами да се погрижите да си закупите боя.


Ако това ви се налага, то нямате никаква пречка да направите тази лесна процедура и вкъщи.

Самите бои се продават в комплект с всичко необходимо за намазването Под очите се поставят специални попиващи листчета, които предпазват нежния околоочен контур от зацапване. За целта може да се използват от кръглите памучни тампони за почистване на грим.

Трябва да се внимава долните мигли да не останат небоядисани. Всъщност нанасянето на боята започва първо от тях.

 Когато боядисваме веждите, е препоръчително първо да намажем с крем кожата около косъмчетата - така ще я предпазим от оцапване. Боядисването е най-удобно с клечка за почистване на уши. Може да използваме и по-тънка четка за рисуване.


Боята хваща за около 10, най-много 20 минути. Измива се, но може да се свали внимателно голяма част от боята с намокрена клечица за уши.

За хората със светли вежди и мигли тази процедура е много ефикасна. Цветът на веждите трябва да е съобразен не само с цвета на косата, но и с този на лицето.
“Цикълът на растеж на миглите е 6-8 седмици. Така че не е зле да се боядисват на 4 седмици. Обикновено клиентките предпочитат да свършат тази работа, докато си боядисват и косите”, казва Кирила Тончева.

 Четчиците за брекети са най-удобни

 Интраденталните четки, които зъболекарите препоръчват на младежите, за да почистват зъбите си под брекетите, са перфектни за нанасяне на боя върху клепачите. Те са по-фини от четчиците от спирала за очи и с тях по-добре се достига до малките косъмчета в ъгълчето на окото. 

За вежди може да се използва клечка за уши с тампонче. Преди това кожата около веждата трябва да се намаже с крем, за да не се оцапа.

Под очите може да се поставят специални предпазители, но ако нямате такива - тампоните за почистване на грим също вършат работа.

Ако искате да си сложите екстеншъни на миглите, ще трябва да ги подновявате на всеки 4 седмици. Процедурата трае около час и половина - два. Този вариант не е подходящ за хора, които имат навика често да си търкат очите.

Винаги пробвайте новата боя първо на сгъвката на лакътя си.

 Капки за глаукома карат миглите да растат буйни и дълги

Американски капки за глаукома показали много положителен страничен ефект. Оказало се, че от препарата “Латис” (Latisse) космите по клепача направо избуяват.


Миглите на страдащите от перде ставали гъсти и дълги. Скоро техни близки, забелязали резултата, започнали да натриват отвън очите си с лекарството и установили, че ефектът е безспорен.

 Препаратът не е опасен и дори очните лекари в САЩ го препоръчват за разхубавяване на клепките.

Поставя се всяка вечер в основата на миглите на горния клепач с чиста четчица от спирала. Втрива се хубаво. До няколко седмици те се сгъстяват. Но пълният ефект се вижда след около 4 месеца. Цената на медикамента не е никак ниска - количеството за два месеца излиза 80-100 долара.