Двама са убили сестрите Белнейски

https://www.24chasa.bg/Article/193688 Двама са убили сестрите Белнейски Двама са убили сестрите Белнейски www.24chasa.bg
Росица (вляво) и Христина.

Много близък роднина е помагал на задържания Лазар Колев да прикрие убийството на сестрите Белнейски, което е станало заради нелепо стечение на обстоятелствата.

Съучастникът е добре известен на разследващите, но за момента те не предприемат арест срещу него, защото все още събират доказателства. Има малка вероятност и да не се стигне до обвинение срещу него, защото ДНК експертизите за момента не го уличават.

Момичетата са умъртвени, след като са правили първоначално доброволен секс с двамата мъже, научи "24 часа" от сигурни източници.

Във фаталната вечер Белнейски се срещнали с Лазар Колев, известен и като Малкия Гангстер, недалеч от заведението "Болид", където са видени за последно. Оттам младият мъж ги завел при по-възрастния си родственик, което правел много често и преди, както ще установят криминалистите по-късно. Все още не е изяснено със сигурност къде точно са били заведени Белнейски - в гарсониерата на Лазар в Пазарджик, в къща наблизо или пък във вилата на роднината на Колев извън града.

Майката и бащата на сестрите поднасят цветя на паметника на момичетата. СНИМКИ: 24 ЧАСА

Разследващите са събрали информация от общо трима свидетели, видели сестрите Белнейски във фаталната вечер. Най-интересни обаче са показанията на свидетел, който е гледал в продължение на минути как двама мъже и две млади момичета се карат оживено на улицата, недалеч от кафене "Болид". Съвпада и описанието на автомобила - "Ауди", в който Белнейски се качили с двамата мъже според очевидеца.

Посещението в складовете край Козарско е от 24 юли 2008 г.

След като отишли на мястото, мъжете започнали да правят секс с тях. Колев с по-малката сестра Христина, а роднината му - с по-голямата Росица.

Военният министър Николай Цонев показва на журналисти как трябва да се съхраняват боеприпаси, за да няма инциденти. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Лазар обаче, който е съден за изнасилване, бил изключително ненаситен и Христина започнала да се дърпа, особено след аналния секс, с който той прекалил, твърдят запознати с разследването. Информацията им се базира на 100-процентови факти по следственото дело, но и на свидетел. Малката сестра казала, че иска да си ходи, и Колев я качил в автомобила, но вместо да я закара у тях, я извел извън града, където възнамерявал отново да прави секс с нея.

Сателитни снимки на района.

Христина явно е предусещала какво ще се случи и е била много притеснена, защото се решила на един отчаян ход.

Мястото, където са намерени сестрите.

Според една от хипотезите тя скочила в движение през вратата и Лазар я е блъснал с автомобила. Когато спрял и се надвесил над нея, той видял, че все още е жива, и я удушил. Сложил тялото й в багажника и се върнал при роднината си.

Там се нахвърлил върху по-голямата сестра Росица, за да не го издаде. Започнал да я души. По време на борбата блъснал няколко пъти силно главата й в стената.

След като спряла да мърда, с помощта на роднината Колев я сложил в багажника до трупа на сестра й. Двамата подкарали колата към Брацигово и спрели в местността Грамадите - място, където много мъже от района водят любовници на автомобилен секс.

Там извадили телата и ги захвърлили, раздърпали дрехите им, като според втората аутопсия са се мъчили да имитират и изнасилване на момичетата с твърд предмет. Явно те са искали криминалистите да смятат, че момичетата са заведени живи в местността Грамадите, където са изнасилени и убити.

Така са искали да прикрият факта, че престъплението е извършено на съвсем друго място. Докато са зарязали труповете на момичетата в местността Грамадите, двамата не са знаели, че в този момент голямата Росица е била все още жива макар и в кома. Тя умира няколко часа по-късно.

В тази хипотеза, която се базира и на показания по разследването, куца един важен момент, изясняването на който продължава да мъчи и до днес следователя, криминалистите, патоанатомите и психолозите, ангажирани със случая.

Откъде Росица е получила толкова тежки увреждания по черепа и тялото? Те са абсолютно идентични като сила и посока на удара като тези на по-малката Христина и според експертите могат да са резултат само от силен удар с автомобил.

Патоанатомите са категорични, че пораженията по черепите на двете сестри не могат да се получат от удар с тъп предмет. Съмнително изглежда и някой да се мъчи умишлено да им нанася абсолютно еднакви удари, на едни и същи места, при това с много голяма сила.

Твърде вероятно е двете сестри да са се отскубнали от мъжете във вилата извън града и да са побегнали по пътя. Лазар и роднината да са ги настигнали с автомобила и да са ги блъснали.

Само така Белнейски са можели да получат еднакви удари и поражения по телата и черепите, както сочи втората аутопсия, която бе направена след ексхумация на телата. Удар с автомобил е мнението и на експерти от Скотланд ярд, до които нашите разследващи са се допитали.

След като преместват труповете на поляната в края на черния път в Грамадите, двамата мъже са раздърпали дрехите на двете момичета и са ги захвърлили там, където 4 денонощия по-късно случайно ги намира овчар.

В първите 48 часа след откриването на телата поредица от грешки проваля за дълго разследването. По случая е назначен следовател, който няма абсолютно никакъв опит, да не говорим за сложни убийства.

По-фаталният проблем обаче идва с ДНК пробите от влагалищата на сестрите. Те са взети навреме и телата на сестрите не са били измити, както се твърдеше по-рано. Оказва се обаче, че във влагалищата на Белнейски е имало биологичен материал от няколко различни мъже и методът, с който първоначално се прави опит за извличане на ДНК профил, се оказва неподходящ за случая.

Това забавя много резултатите и води до получаване на качествен ДНК профил почти 2 години след смъртта на сестрите. И все пак това изследване доказва категорично наличието на сперма от Лазар Колев в тялото на Христина и негова кожа под ноктите й.

Той обаче можеше и никога да не бъде разкрит, ако не беше твърде приказлив в затвора, където влиза точно 44 дни след убийството заради грабеж в София.

Доказателствата срещу Лазар Колев не са само от ДНК пробата, която го уличава. Следователят по делото Веселин Мартински и негови колеги от полицията измислят много интересна комбинация, благодарение на която събират още улики срещу 29-годишния мъж, макар и вече да са минали години от фаталното събитие.

Няма никакво съмнение, че Колев е замесен директно в убийството на сестрите и дори опитният адвокат Марковски, ангажиран със случая, ще бъде изключително затруднен да го спаси от доживотна присъда, коментират запознати с разследването.

Всъщност Лазар е можело да бъде разкрит и буквално за 20-ина дни. Той е разпитван седмица след намирането на труповете. Дава показания, при които алибито му е потвърдено от 14-годишната му приятелка и от майка му.

За това прибързано е отхвърлен като заподозрян и местните и столични криминалисти, командировани в Пазарджик, губят месеци в други версии и заподозрени.

По-късно при разпити пред съдия майката и приятелката на Лазар признават, че са създали фалшивото му алиби под негов натиск - и това е още едно от доказателствата срещу него.

Друга грешка в разследването е, че първоначално не е работено както трябва и със свидетеля, който видял Белнейски да спорят на улицата с двамата мъже.

Заради изключителното забавяне също така не са намерени следи на мястото, където Колев и роднината му са правили секс със сестрите. Това пък затруднява обвинението срещу съучастника в убийството.

Иначе косвените улики срещу роднината на Лазар Колев са десетки - те са свързани основно с прикриването на следите от убийството, също и с изключителния му интерес по случая след изненадващия арест на Лазар, както и с адвокатската помощ, която много бързо организира в полза на 29-годишния си роднина веднага след задържането му.

Роднината успява да премине успешно през разпит на детектора на лъжата преди време. Това обаче се случва в много начален етап от разследването.

Голямото забавяне в разследването води и до още едно усложнение - не са открити следи от сестрите Белнейски и в аудито, с което те най-вероятно са блъснати и са пренасяни телата им. Въпреки че разследващите са установили изключително стриктно всички обстоятелства, свързани с автомобила - от завода производител, през собственика му в Швейцария до човека, на когото Лазар го продава след инцидента.

Чрез официална справка е доказано, че в сервиза в Швейцария, където е поддържана колата, тя не е ремонтирана заради удар по купето.

У нас обаче автомобилът със сигурност е катастрофирал, но разследването все още не е установило къде точно е правен тенекеджийският ремонт, което иначе би осигурило нови свидетели срещу убийците.

Чакат се обаче още експертизи, които да разбулят загадката около нощта на жестокото убийство.

Доказателствата срещу 29-годишния Лазар са повече от убедителни, а това дали и роднината му ще седне до него на подсъдимата скамейка най-вероятно ще стане ясно до края на годината.

 

 

САЩ и Русия отказват записи от сателити

САЩ и Русия са отказали да съдействат на разследването с видеозаписи, направени от сателит на местността Грамадите, където са открити телата на сестрите.

Искането за това е направено през лятото на 2008 г. от представители на високо ниво в следствието и прокуратурата.

От американското посолство директно отрязали разследващите, като обяснили, че тези записи могат да бъдат предоставени само ако е застрашена тяхната национална сигурност или тази на президента им.

Руският посланик Потапов обаче обещал да помогне, като дори се ангажирал да използва личните си контакти, за да получи положителен резултат от Москва, разказаха запознати.

Точно 20 дни по-късно обаче той бил сменен с посланик Исаков, който пък директно отказал също като от американското посолство.

Преди това от следствието старателно проверили дали снимките от спътник ще могат да им помогнат.

Оказало се, че точно до местността Грамадите край село Козарско се намира огромен склад за боеприпаси на военното министерство. Поделението се намира точно на 5 км по въздух от мястото,където са открити телата на Белнейски.

До складовете води жп линия, която буквално свършва в планината. Преди време бившият военен министър Николай Цонев води журналисти там, за да демонстрира как се съхраняват боеприпасите след взрива в Челопечене.

Експерти от Института по космически изследвания към БАН обяснили на разследващите, че заради склада американски спътници със сигурност наблюдават постоянно района.

Разследващите се консултирали лично със зам.-директора на института ст. н. с. Лъчезар Филипов, който отговаря за международното сътрудничество.

Той обяснил също, че всички записи от камерите са пазят - от изстрелването на спътника до последната му работна минута.

Техниката на американските спътници е с изключителна разделителна способност и ако не уличи директно убийците на сестрите, поне би помогнала изключително на разследващите в събирането на улики.

Така можеше да се установи движението на автомобила в обратен ред от мястото, където са изхвърлени труповете.

Също колко са мъжете, отишли в местността Грамадите, какво точно са правели там, какъв автомобил са ползвали.

При по-добро осветление от записите дори биха могли да се извадят снимки на мъжете.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Причината за смъртта на момченцето в Хасково е глад, майката била неадекватна

Момченце на две години и два месеца от хасковското село Николово почина от общо изтощение и глад. Лекарите от спешното отделение в града били потресени от случая, затова му дадоха гласност.

Консултации с топ гастроентеролог от Турция

Университетска болница „Дева Мария“ и Университетска болница „Йедитепе“ Истанбул със съдействието на „Бридж Медикал“ – България Ви канят на консултации с доцент д-р Атакан Йешил.

Бракуват 13 000 литра кръв годишно

Повече от 13 000 литра кръв се бракуват всяка година заради съмнения в дарителя и качеството. Контролът се е затегнал още повече след скандалния случай в Русе, при който на пациент бе прелята кръв,

Мъртво тригодишно дете е откарано в хасковската болница

3-годишно момченце от с. Николово е докарано в хасковската МБАЛ мъртво. За това съобщи директорът на болницата д-р Георги Гелов, цитиран от haskovo.net.

Изолираха парагрипен вирус, грип няма

"В последните 2 седмици няма изолирани грипни вируси, тъй като и обстановката в страната е спокойна и се изпращат по малко проби от болниците. За втора поредна седмица бе изолиран парагрипен вирус",

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо! Тибетският чай с16 билки на Изток е познат от хилядолетия като „Виното на столетника”. У нас идва с търговското наименование „Вигард”.

Рекламация от почивка до 14 дни след връщането

Нова рубрика “Потребителски наръчник за Коледа и Нова година” стартираха “24 часа” и Комисията за защита на потребителите. В нея експертите отговарят на въпроси как по-добре да защитим правата си и

Конфискуваха 255 кг риба и съставиха 4 акта при извънредните проверки за Никулден

Българската агенция по безопасност на храните конфискува 255 килограма риба и състави 4 акта в резултат на извънредните проверки за Никулден. Най-голямото количество риба,

Двуцифрен ръст на туристите в България през 2016 година

Председателят на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов обяви пред БНР, че се е сбъднала прогнозата за двуцифрен ръст на броя на туристите през тази година.

Шефът на Amazon: Първата ни продажба бе в България

Откривателят и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос разкри, че е продал първия си продукт в България. Видеото не е ново, но едва сега придоби популярност в България.

На 12 декември в София диригентът Найден Тодоров и Нешка Робева представят комбинация между класика и фолклор в “Търси се Фигаро”

За изкуството и въображението няма граници, а доказателството е изключително успешното турне “Търси се Фигаро – Последната грешка на Нешка”, което на 12 декември ще премине през София (Зала 1, НДК).

Ивелина Василева: Изпълнихме програма „Околна среда 2007-2013 г.“ на 99,85%

„Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ се очаква да бъде изпълнена на 99,85%, което е близо до съвършените 100%. Гордея се с факта, че от програма в риск тя се превърна в една от

  • Геополитическата правилност, Ненчев и злоупотребите

    Военният министър в оставка Ненчев пита прокуратурата дали са го подслушвали. Защото ако да, можело да изтече чувствителна за нашите съюзници от НАТО информация.  Николай Ненчев, който през цялото време на своя пост във военното министерство се гордееше, че е от правилната геополитическа страна в политиката, вероятно допуска,
  • Как да разкажем “ерата на комунизма”

    Ако захлупим учениците само с петолъчки, сърпове и чукове, рискуваме да ги осакатим ВЕЧЕ едва ли има българин, който да не е убеден в законотворческото невежество на депутатите ни. Бедата обаче е, че и у нас все още действа римското правило “Лош закон, но закон”. Сиреч, колкото и да е нефелен, ако един закон бъде приет, трябва и да се прилага.