Двама са убили сестрите Белнейски

https://www.24chasa.bg/Article/193688 Двама са убили сестрите Белнейски Двама са убили сестрите Белнейски www.24chasa.bg
Росица (вляво) и Христина.

Много близък роднина е помагал на задържания Лазар Колев да прикрие убийството на сестрите Белнейски, което е станало заради нелепо стечение на обстоятелствата.

Съучастникът е добре известен на разследващите, но за момента те не предприемат арест срещу него, защото все още събират доказателства. Има малка вероятност и да не се стигне до обвинение срещу него, защото ДНК експертизите за момента не го уличават.

Момичетата са умъртвени, след като са правили първоначално доброволен секс с двамата мъже, научи "24 часа" от сигурни източници.

Във фаталната вечер Белнейски се срещнали с Лазар Колев, известен и като Малкия Гангстер, недалеч от заведението "Болид", където са видени за последно. Оттам младият мъж ги завел при по-възрастния си родственик, което правел много често и преди, както ще установят криминалистите по-късно. Все още не е изяснено със сигурност къде точно са били заведени Белнейски - в гарсониерата на Лазар в Пазарджик, в къща наблизо или пък във вилата на роднината на Колев извън града.

Разследващите са събрали информация от общо трима свидетели, видели сестрите Белнейски във фаталната вечер. Най-интересни обаче са показанията на свидетел, който е гледал в продължение на минути как двама мъже и две млади момичета се карат оживено на улицата, недалеч от кафене "Болид". Съвпада и описанието на автомобила - "Ауди", в който Белнейски се качили с двамата мъже според очевидеца.

След като отишли на мястото, мъжете започнали да правят секс с тях. Колев с по-малката сестра Христина, а роднината му - с по-голямата Росица.

Лазар обаче, който е съден за изнасилване, бил изключително ненаситен и Христина започнала да се дърпа, особено след аналния секс, с който той прекалил, твърдят запознати с разследването. Информацията им се базира на 100-процентови факти по следственото дело, но и на свидетел. Малката сестра казала, че иска да си ходи, и Колев я качил в автомобила, но вместо да я закара у тях, я извел извън града, където възнамерявал отново да прави секс с нея.

Христина явно е предусещала какво ще се случи и е била много притеснена, защото се решила на един отчаян ход.

Според една от хипотезите тя скочила в движение през вратата и Лазар я е блъснал с автомобила. Когато спрял и се надвесил над нея, той видял, че все още е жива, и я удушил. Сложил тялото й в багажника и се върнал при роднината си.

Там се нахвърлил върху по-голямата сестра Росица, за да не го издаде. Започнал да я души. По време на борбата блъснал няколко пъти силно главата й в стената.

След като спряла да мърда, с помощта на роднината Колев я сложил в багажника до трупа на сестра й. Двамата подкарали колата към Брацигово и спрели в местността Грамадите - място, където много мъже от района водят любовници на автомобилен секс.

Там извадили телата и ги захвърлили, раздърпали дрехите им, като според втората аутопсия са се мъчили да имитират и изнасилване на момичетата с твърд предмет. Явно те са искали криминалистите да смятат, че момичетата са заведени живи в местността Грамадите, където са изнасилени и убити.

Така са искали да прикрият факта, че престъплението е извършено на съвсем друго място. Докато са зарязали труповете на момичетата в местността Грамадите, двамата не са знаели, че в този момент голямата Росица е била все още жива макар и в кома. Тя умира няколко часа по-късно.

В тази хипотеза, която се базира и на показания по разследването, куца един важен момент, изясняването на който продължава да мъчи и до днес следователя, криминалистите, патоанатомите и психолозите, ангажирани със случая.

Откъде Росица е получила толкова тежки увреждания по черепа и тялото? Те са абсолютно идентични като сила и посока на удара като тези на по-малката Христина и според експертите могат да са резултат само от силен удар с автомобил.

Патоанатомите са категорични, че пораженията по черепите на двете сестри не могат да се получат от удар с тъп предмет. Съмнително изглежда и някой да се мъчи умишлено да им нанася абсолютно еднакви удари, на едни и същи места, при това с много голяма сила.

Твърде вероятно е двете сестри да са се отскубнали от мъжете във вилата извън града и да са побегнали по пътя. Лазар и роднината да са ги настигнали с автомобила и да са ги блъснали.

Само така Белнейски са можели да получат еднакви удари и поражения по телата и черепите, както сочи втората аутопсия, която бе направена след ексхумация на телата. Удар с автомобил е мнението и на експерти от Скотланд ярд, до които нашите разследващи са се допитали.

След като преместват труповете на поляната в края на черния път в Грамадите, двамата мъже са раздърпали дрехите на двете момичета и са ги захвърлили там, където 4 денонощия по-късно случайно ги намира овчар.

В първите 48 часа след откриването на телата поредица от грешки проваля за дълго разследването. По случая е назначен следовател, който няма абсолютно никакъв опит, да не говорим за сложни убийства.

По-фаталният проблем обаче идва с ДНК пробите от влагалищата на сестрите. Те са взети навреме и телата на сестрите не са били измити, както се твърдеше по-рано. Оказва се обаче, че във влагалищата на Белнейски е имало биологичен материал от няколко различни мъже и методът, с който първоначално се прави опит за извличане на ДНК профил, се оказва неподходящ за случая.

Това забавя много резултатите и води до получаване на качествен ДНК профил почти 2 години след смъртта на сестрите. И все пак това изследване доказва категорично наличието на сперма от Лазар Колев в тялото на Христина и негова кожа под ноктите й.

Той обаче можеше и никога да не бъде разкрит, ако не беше твърде приказлив в затвора, където влиза точно 44 дни след убийството заради грабеж в София.

Доказателствата срещу Лазар Колев не са само от ДНК пробата, която го уличава. Следователят по делото Веселин Мартински и негови колеги от полицията измислят много интересна комбинация, благодарение на която събират още улики срещу 29-годишния мъж, макар и вече да са минали години от фаталното събитие.

Няма никакво съмнение, че Колев е замесен директно в убийството на сестрите и дори опитният адвокат Марковски, ангажиран със случая, ще бъде изключително затруднен да го спаси от доживотна присъда, коментират запознати с разследването.

Всъщност Лазар е можело да бъде разкрит и буквално за 20-ина дни. Той е разпитван седмица след намирането на труповете. Дава показания, при които алибито му е потвърдено от 14-годишната му приятелка и от майка му.

За това прибързано е отхвърлен като заподозрян и местните и столични криминалисти, командировани в Пазарджик, губят месеци в други версии и заподозрени.

По-късно при разпити пред съдия майката и приятелката на Лазар признават, че са създали фалшивото му алиби под негов натиск - и това е още едно от доказателствата срещу него.

Друга грешка в разследването е, че първоначално не е работено както трябва и със свидетеля, който видял Белнейски да спорят на улицата с двамата мъже.

Заради изключителното забавяне също така не са намерени следи на мястото, където Колев и роднината му са правили секс със сестрите. Това пък затруднява обвинението срещу съучастника в убийството.

Иначе косвените улики срещу роднината на Лазар Колев са десетки - те са свързани основно с прикриването на следите от убийството, също и с изключителния му интерес по случая след изненадващия арест на Лазар, както и с адвокатската помощ, която много бързо организира в полза на 29-годишния си роднина веднага след задържането му.

Роднината успява да премине успешно през разпит на детектора на лъжата преди време. Това обаче се случва в много начален етап от разследването.

Голямото забавяне в разследването води и до още едно усложнение - не са открити следи от сестрите Белнейски и в аудито, с което те най-вероятно са блъснати и са пренасяни телата им. Въпреки че разследващите са установили изключително стриктно всички обстоятелства, свързани с автомобила - от завода производител, през собственика му в Швейцария до човека, на когото Лазар го продава след инцидента.

Чрез официална справка е доказано, че в сервиза в Швейцария, където е поддържана колата, тя не е ремонтирана заради удар по купето.

У нас обаче автомобилът със сигурност е катастрофирал, но разследването все още не е установило къде точно е правен тенекеджийският ремонт, което иначе би осигурило нови свидетели срещу убийците.

Чакат се обаче още експертизи, които да разбулят загадката около нощта на жестокото убийство.

Доказателствата срещу 29-годишния Лазар са повече от убедителни, а това дали и роднината му ще седне до него на подсъдимата скамейка най-вероятно ще стане ясно до края на годината.

 

 

САЩ и Русия отказват записи от сателити

САЩ и Русия са отказали да съдействат на разследването с видеозаписи, направени от сателит на местността Грамадите, където са открити телата на сестрите.

Искането за това е направено през лятото на 2008 г. от представители на високо ниво в следствието и прокуратурата.

От американското посолство директно отрязали разследващите, като обяснили, че тези записи могат да бъдат предоставени само ако е застрашена тяхната национална сигурност или тази на президента им.

Руският посланик Потапов обаче обещал да помогне, като дори се ангажирал да използва личните си контакти, за да получи положителен резултат от Москва, разказаха запознати.

Точно 20 дни по-късно обаче той бил сменен с посланик Исаков, който пък директно отказал също като от американското посолство.

Преди това от следствието старателно проверили дали снимките от спътник ще могат да им помогнат.

Оказало се, че точно до местността Грамадите край село Козарско се намира огромен склад за боеприпаси на военното министерство. Поделението се намира точно на 5 км по въздух от мястото,където са открити телата на Белнейски.

До складовете води жп линия, която буквално свършва в планината. Преди време бившият военен министър Николай Цонев води журналисти там, за да демонстрира как се съхраняват боеприпасите след взрива в Челопечене.

Експерти от Института по космически изследвания към БАН обяснили на разследващите, че заради склада американски спътници със сигурност наблюдават постоянно района.

Разследващите се консултирали лично със зам.-директора на института ст. н. с. Лъчезар Филипов, който отговаря за международното сътрудничество.

Той обяснил също, че всички записи от камерите са пазят - от изстрелването на спътника до последната му работна минута.

Техниката на американските спътници е с изключителна разделителна способност и ако не уличи директно убийците на сестрите, поне би помогнала изключително на разследващите в събирането на улики.

Така можеше да се установи движението на автомобила в обратен ред от мястото, където са изхвърлени труповете.

p>Също колко са мъжете, отишли в местността Грамадите, какво точно са правели там, какъв автомобил са ползвали.

При по-добро осветление от записите дори биха могли да се извадят снимки на мъжете.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Душко с 4-те апартамента живее на квартира

"Никой не е предполагал, че ще има такава криза. Много тежко ме удари право по челото, чувствам се излъган. Увлякох се по бума на строителството и дадох наследствения си имот за строеж на ...

Събирачи звънят и за 50 лева дълг

Дама на средна възраст си поръчала готварска книга по пощата около Коледа, но забравила да преведе парите. Преди дни й се обадили от фирма, наета от доставчика, с напомняне да си погаси дълга. Все ...

Луда ражда в леген, мисли, че й пада дробът

Криминално раждане на жена, болна от шизофрения и сифилис, шокира Сапарева баня. 40-годишната Нели Вучкова родила сама в банята на дома си, без да знае, че е бременна. Прерязала пъпната връв и ...

Дъщерята на Мутафова била Човекоядка

В началото на 1978 г. в София се появи... Човекоядка! Точно така - с главна буква. Тя можеше да бъде видяна само вечер в театър "София", малко по-късно и в Пернишкия театър. И народът се юрна да я ...

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Не пускам котлона, но чаршафите ги опъвам новобрански

“Музикант къща не храни”, са казали старите хора. Поговорката важи с пълна сила и за фронтмена на рок група “Ахат” Денис Ризов, само че при него придобива малко по-друг смисъл. Собственикът на ...

Живея скромно с една красива жена, завиждат ми

“До вчера никой не ме знаеше, а сега от едно леко гръмване на колата станах известен.”С тези думи агробизнесменът Гурко Пенов прие да разговаря с репортер на “24 часа” след инцидента на 4 ...

Наглия полицай разкрил убиеца на Белнейски

Полицаят Йордан Костов, който според МВР е свързан с групата за отвличания Наглите, е помогнал за разкриването на много убийства, между които и това на сестрите Белнейски.Арестуваният ...

Крадат нови беемвета с ключ от завода

Най-добрите столични апаши вече крадат нови беемвета, мерцедеси и аудита с ключ, програмиран направо в завода производител."Имаме данни, че те научават номера на рамата и други данни на ...

Турски гамбит за Бойко Борисов

Като добър шахматист любител Бойко Борисов знае, че жертвата на пешка още в дебюта предвещава двуостра игра. Ако отсреща приемат жертвата, имаме гамбит. А ако отсреща е Турция, това е турски ...

  • За ползата от абитуриентски бал на остров

    Ако балът на зрелостниците е на остров, вместо в някой луксозен ресторант, предимствата са очевидни. Първо, отменят се всякакви терзания каква да е роклята или костюмът. Те просто няма да са необходими на плажа на Корфу или Тасос. Там може дори по сандали, бански или бермуди. Второ, няма да се търсят ролс-ройсове или бентлита за церемонията по
  • Най-добре Динко да дойде

    Не ямболецът, а учителите ще ни спасят. Ако пипнат топчето МЕН са ме учили, че българите сме малък, но работлив и гостоприемен народ. Също така героичен и беден, но красив. Имаме красиви планини и жени. Също смел народ сме върху земя като една човешка длан. Непреклонен. Скромен. Талантлив. Но беден.