Скопие хвърли в затвора нашенка, кърмеща дете

https://www.24chasa.bg/Article/193722 www.24chasa.bg
Спаска е хвърлена в затвора “Идризово”. СНИМКА: АРХИВ

Българската гражданка Спаска Митрова, майка на болно малко дете, била отведена в скопския затвор “Идризово” на 30 юли.

Това разказа вчера пред “24 часа” лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Партията му настоя по този повод България да наложи вето на идеята за падането на визите за македонските граждани в ЕС и върху бъдещото членство на бившата югорепублика в НАТО и ЕС. Мерките трябва да бъдат в сила, докато югозападната ни съседка не престане с антибългарската си политика.

Спаска Митрова е 23-годишна жителка на Гевгелия и има македонско и българско гражданство. Националното й самосъзнание обаче е българско.

Красимир Каракачанов настоя България да наложи вето на падането на визите за македонците. 
СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН
Красимир Каракачанов настоя България да наложи вето на падането на визите за македонците. СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

През 2007 г. след краткотраен брак Спаска се развела със съпруга си, който е от сръбски произход. Той обаче завежда дело срещу нея и я обвинява, че не му осигурява условия да вижда детето.

СПАСКА МИТРОВА
СПАСКА МИТРОВА

Съдът в Гевгелия я намира за виновна и я осъжда условно. Но срещу Спаска започва и второ наказателно производство. Този път обвинението е, че тя не е изпълнила съдебното решение. Присъдата в този случай е три месеца ефективно лишаване от свобода.

Спаска обжалва решението пред Апелативния съд в Скопие, който обаче го потвърждава. Присъдата е потвърдена и от Върховния съд в Скопие.

И така се стига до 30 юли, когато Спаска Митрова е арестувана и отведена в затвора с 20 полицаи и трима социални служители.

Положението и на нея, и на семейството й е изключително тежко. Първо, детето все още трябва да бъде кърмено. То се нуждае от специални грижи, тъй като страда от бронхиална астма.

Освен това Спаска е с тумори и на двете гърди. Тя и родителите й са безработни.

ВМРО открива сметка за подпомагане на семейството на Спаска Митрова, съобщи Красимир Каракачанов. Той е категоричен, че тя не е уведомена по надлежния ред за течащия срещу нея процес и не е редовно призована на съдебните заседания, което е съществено процесуално нарушение на човешките й права и по-конкретно правото на защита.

Неведнъж Спаска е подлагана от съпруга си на системен психически и физически тормоз,за което неколкократно е подавала жалби. Част от конфликтите в семейството са на национална основа, обясни Каракачанов. Той настоя България да влезе в ролята си на държава, която защитава своите граждани. Каракачанов допълни, че в Македония хората с българско национално самосъзнание биват мачкани.

От ВМРО настояват в българското външно министерство да бъде извикан посланикът на Македония, за да даде обяснения за репресивните действия на съдебните и административни власти в страната му срещу българската гражданка.

“Патриотите настояват българската страна да поиска преразглеждане на делото срещу Спаска Митрова от Върховния съд на Македония, като той отмени присъдата”, се казва в обръщението на ВМРО. То е изпратено до президента Георги Първанов, премиера Бойко Борисов, външния министър Румяна Желева и министъра без портфейл Божидар Димитров.

От ВМРО приветстват решението за създаването на поста министър без портфейл, който да отговаря за българите в чужбина. Партията смята, че Божидар Димитров ще свърши добра работа, тъй като е запознат със случая. ВМРО ще изчака една седмица за реакция от българското правителство, след което партията е готова за протест пред македонското посолство в София.

“Единствената причина за разправа със Спаска е българското й самосъзнание”, коментираха пред “24 часа” запознати със семейната драма. Големите й “грехове” са, че тя никога не е крила самосъзнанието си и че е учила в Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград. Бившият й съпруг страдал от фикс идеята да я откаже от нейните пробългарски настроения. Той дори искал да я накара да зареже учението си у нас.

Съвсем друго мнение обаче изказаха източници, близки доантибългарските среди в Македония. “Спаска Митрова съвсем отскоро има българско гражданство. Когато е била осъдена, тя е била гражданка само на Македония. Сега жената се опитва да се изкара политически преследвана и търси помощ от България като от страна, членка на ЕС”, твърдят източниците. (24часа)