Класически контраразузнавач ще оздравява ДАНС

https://www.24chasa.bg/Article/193813 www.24chasa.bg
СНИМКИ: АГНЕС МЕТОДИЕВА И ПИЕР ПЕТРОВ

Фаворитът за председател на ДАНС Цветлин Йовчев, чиято кандидатура разлюля някои експерти по сигурността, е бил моряк на търговски кораб, преди да стъпи в контраразузнаването.

Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Майка му и баща му Йовчо са от троянския край. Бащата е от Чифлик, а майката - от Вредово. По-късно се установяват в Плевен, защото бащата е военен.

Цветлин Йовчев завършва Военноморското училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна в края на 80-те и се качва като моряк на търговски кораб. След промените у нас се учи икономика и мениджмънт в София и постъпва в Национална служба "Сигурност".

Цветлин Йовчев (най-вдясно) знае как да се бори срещу корупцията - той е един от авторите на доклада “отнесъл” 10 министри на Костов.
Цветлин Йовчев (най-вдясно) знае как да се бори срещу корупцията - той е един от авторите на доклада “отнесъл” 10 министри на Костов.

Първо Йовчев работи в руския сектор. В кариерата се изкачва в йерархията по стъпките на Иван Драшков, който му е шеф в руския сектор.

Когато Драшков израства до началник на направлението Б - държави от Европа, САЩ, Далечния изток, Йовчев оглавява руския сектор. През ноември 1999 г. Драшков става зам.-директор на контраразузнаването, а Йовчев - началник на направление Б. След като Драшков е повишен в директор на мястото на Иван Чобанов през 2007 г., Цветлин Йовчев се издига до зам.-директор.

Кандидатът за председател на ДАНС е семеен. Синът му е студент, а 2 години по-младата му съпруга е финансов директор в банка "Емпорики".

Според вътрешни хора Йовчев никога не е бил наказван и имал изключителни успехи в службата. Ставало обаче въпрос за предотвратени рискове за националната сигурност, които не могат да бъдат разказвани. Награждаван е многократно - почетен знак на МВР, служебно оръжие, много медали.

Контраразузнавачът следял изкъсо българо-руските отношения и по-специално специфичните взаимоотношения, свързани с енергетиката, газовите дружества, атомната електроцентрала.

Йовчев стои и зад работата на контраразузнаването при изгонването на руските бизнесмени Майкъл Чорни и Денис Ершов, когато директор на службата беше ген. Атанас Атанасов.

В същия период той участва и в изготвянето на скандалния доклад за корупция на ген. Атанасов до премиера Иван Костов. Документът със списък от 226 имена на хора от висшия ешелон на властта, замесени в корупция, беше връчен на тогавашния премиер на 10 декември 1999 г.

В резултат бяха отстранени общо 10 министри, между които вицепремиерът Евгений Бакърджиев, Богомил Бонев, Валентин Василев, Марио Тагарински, Александър Божков.

"Заради този доклад обаче Йовчев не може да бъде винен, че е ползван за политическо разчистване на сметки. Каквото и да говорят сега, тогава ние просто си свършихме работата - коментира днес колега на служителя. - Беше ни поставена задачата да съберем информация за хора от висшата администрация, замесени в различни корупционни схеми.

За изготвянето на тази справка бяха използвани общо 70 оперативни дела в контраразузнаването и фактите в тях ние не сме си ги измисляли. Въпреки че някои неща не можеше да се докажат, всичко в доклада беше вярно."

Цветлин Йовчев е с перфектни руски и английски език и според негови колеги винаги е бил най-желаният партньор от чуждите служби. Той изкарва и няколко курса в Съединените щати. Въпреки че е работил и ръководил руския сектор, Йовчев нямал проблеми и при контактите с представители на спецслужбите на Русия.

В края на 2008 г. обаче вихрушката в ДАНС около делото "Галерия" и сайта "Опасните" отвява Йовчев от службата.

Според вътрешни хора напрежението в спецслужбата тръгва заради разпореждането да се проверяват телефонни разпечатки на депутати и журналисти.

Говорителят на ДАНС Зоя Димитрова на пресконференция тогава обяви, че заповедта е подписана, когато Петко Сертов е бил в командировка извън страната. Заместникът му Иван Драшков обаче твърди, че лично председателят е заповядал проверките.

След отстраняването на Драшков Сертов влиза в конфликт и с Цветлин Йовчев, който се почувствал злепоставен от опитите на председателя да прехвърля отговорността по случая. Така, за да не нарушава принципите си, Йовчев подава оставка, която е приета от Сертов.

Месец по-късно двамата с Драшков регистрират фирма "Регулус консулт" с предмет на дейност консултантство, посредничество и представителство.

Колегите им коментират, че няма нищо притеснително двамата да се занимават точно с такава дейност.

Днес някои обвиняват Йовчев, че е човек на отстранения от ДАНС Иван Драшков, но бившите му колеги твърдят, че той винаги е бил лоялен преди всичко към службата.

След като ген. Атанас Атанасов например бил сменен, той викал няколко пъти на срещи Цветлин Йовчев, но служителят винаги докладвал за тях пред новото ръководство.

И след напускането на ДАНС Йовчев за разлика от други служители не е коментирал публично скандала, както и факти от кухнята на агенцията.

Колеги, които го познават, твърдят че с последователността си Цветлин Йовчев е доказал, че е класически контраразузнавач - точно това, към което ще се променя Държавна агенция "Национална сигурност" още в следващите месеци.