Ще има голямо чистене в митниците

https://www.24chasa.bg/Article/193873 www.24chasa.bg
Редакцията публикува тази информация с уговорката, че източникът й е официален представител на държавната власт -председателят на комисията по корупция в Народното събрание. Същевременно "24 часа" си запазва правото да публикува опровержение на замесените лица. Както и да проведе собствени разследвания, които да потвърдят или опровергаят изнесената информация.

Основно почистване се подготвя в митниците, твърди човек оттам.

От месеци активно се възстановявали и работели старите канали и стоките пак потекли без документи.

Според финансовия министър в митниците годишно се губят около 1 милиард лева. Симеон Дянков е дал 10 дни, за да бъде свързана информационната система между Националната агенция за приходи и митниците.

"Ако това не стане, някой ще изхвърчи", предупреди вицепремиерът (виж интервюто със Симеон Дянков).

Факсимиле от сигнала за корупцията в митниците, изпратен на прокуратурата.

Сигнал от 9 страници, озаглавен "Схема за корупция в агенция "Митници", РМД - София, ГД "Криминална полиция", е изпратен на главния прокурор Борис Велчев и "Държавната агенция Национална сигурност", научи "24 часа".

Виктор Вълков

След получаване на сигнала е разпоредена проверка на ДАНС, съобщиха от Върховната касационна прокуратура.

Една от схемите, постъпила в парламентарната комисия по корупцията.

Вчера "24 часа" попита българското ФБР за резултатите от тази проверка, но оттам ни обясниха, че най-рано днес може да се каже какво е движението на материалите за митниците.

МИЛЕН ВЕЛЧЕВ

Според осведомени в ДАНС готвели месец преди изборите да освободят и евентуално арестуват един от заместниците на Христо Кулишев, но по неясни причини операцията тя не е била осъществена. В момента, в който БСП загуби изборите, митниците останаха без шеф, след като Кулишев помоли да си ходи поради болест.

Според един от най-информираните източници в ДАНС нароченият за отстраняване е бил Красимир Николов. Друг заместник на Кулишев, около когото се вдигна шум, е митичният Румен Цайса, който нашумя след изявленията на говорителя на Българска легия "Антимафия" Петър Якимов.

За материала, стигнал до депутатите, потвърди шефът на антикорупционната комисия в парламента Яне Янев. Той обясни, че ще извика цялото ръководство на митнците. Според Янев в сигнала има данни за човек от висшите етажи там, който според него търгувал с влияние чрез мрежа от структури. Депутатът предостави на "24 часа" схеми, приложени в сигнала за събиране на рекет от внос на акцизни и неакцизни рискови стоки.

Авторите на материала твърдят, че в България съществува пирамидална структура за събиране на пари от вносители и от митнически служители на по-ниско ниво, която сериозно застрашава финансовата и икономическата сигурност на страната.

Твърди се, че в агенция "Митници" има организирана престъпна група за изнудване и рекет на фирми, занимаващи се с търговия с акцизни стоки, която била копие на подобна, рекетирала вносителите на китайско и турско карго.

Според авторите на върха на пирамидата бил Николов. Той организирал не само система за събиране на рекет от вносителите, но и разпореждал да им се извършват нескончаеми проверки.

На фирмите се обяснявало, че за да свършат проверките, трябва да не обмитяват според правилата. Парите трябвало да отидат за изборите.

"24 часа" потърси Красимир Николов, който в неофициален разговор обясни, че знае откъде идва атаката, но отказа коментар.

Наши източници в митниците споделят, че ситуацията там е изключително изнервена, тъй като всички очакват бързи смени по високите и средните етажи на властта.

Според сигнала, който е в парламента и при главния прокурор, групата за рекет над търговците на акцизни стоки работела в тясно взаимодействие с двама служители от Главна дирекция "Криминална полиция" - Вангел и Кирил Гавазки. В материала се посочва, че двамата полицаи били "ударната група" на групировката. (Оказа се, че единият е арестуван по друг случай в началото на май. Виж карето долу).

"Човекът, който се занимава с "оперативната работа" - коя фирма да се удари и от коя какъв рекет да се вземе, се казва Иван Манев, бивш експерт към НАП и настоящ началник на отдел "Оперативен контрол" в дирекция "Оперативен митнически активен контрол" (ОМАК) в агенция "Митници", пише в сигнала. Там се добавя, че Манев изготвя "графици" за предварително "удряне" на фирми, като ги подава на двамата от Криминална полиция.

Те проверяват посочените складове, но не съставяли протоколи.

Вместо това фирми били задължени да се обадят на Манев, за да не им бъдат конфискувани стоката и фалшивите бандероли.

Това ставало срещу заплащане първо на една сума, а после на ежемесечни "вноски". Те гарантирали, че ще бъдат предупреждавани за бъдещи проверки. Част от парите, събрани от фирмите, се отделяли за началника на ОМАК Весо Петров, който ги преразпределял към Красимир Николов.

Твърди се още, че контрабандистите на цигари плащат на две места - на митничари и на полицаи и данъчни.

Във втората описана схема за корупция в митниците при вноса на неакцизни стоки се цитира името на съпругата на Красимир Николов Теодора.

Посочени са примери на внос на чорапи от Китай, с предотвратяване написването на акт за митническо нарушение за над 500 хил.броя.

В сигнала е описано от кои митнически бюра в София - Суходол, Кремиковци, Аерогара София и зеленчукова борса Слатина, се събират ежемесечно пари от вносители и спедитори. Парите прибират митничари, които пък ги разпределят нагоре по веригата до Цветан Нешев, зам.- шеф на РМД-София. Сумите се разпределяли 70% за Нешев и 30% за митничарите.

В сигнала още са описани тарифите на камион за измами с турски стоки и зеленчуци, внос от Македония. Както и за китайските стоки.

В него се визира и шефът на Аеорогара София Павел Манченко, който според авторите, получавал заплата от спедитори.

СТЕФАН ТАШЕВ

 

Митниците отказват коментар

От агенция "Митници" отказаха коментар на сигнала, който визира корупционни схеми там.

Всички опити на "24 часа" да получи отговор на въпросите относно описаните схеми от посочените в материала длъжностни лица от агенцията удариха на камък.
Потърсени за коментар някои от посочените висши началници от агенция "Митници" като участници в корупционни схеми също не пожелаха да говорят.(24часа)

 

Полицаят Гавазки е в ареста за рекет

Bизираният в сигнала полицай от ГД "Криминална полиция" Кирил Гавазки бе задържан за рекет над автотърговци и измами на 9 май 2009 г., научи "24 часа".

Операцията, проведена от агенти на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР и Софийска градска прокуратура става в столичния кв. Бояна. За нея пресцентърът на МВР пуска официална информация.

Тогава в момент на извършване на измама е арестувана тричленна престъпна група, а по-късно същия ден в Сепарева баня е задържан и последният член на групата Гавазки. Агентите на "Вътрешна сигурност" го дебнали няколко месеца след жалби на потърпевши.

Той е бил полицай в родния си град, после е изтеглен в Икономическа полиция на ДНСП от небезизвестният Иван Иванов-Иван Рилски, негов съгражданин, разкаха експлицаи.

В момента Кирил Гавазки е в ареста с постоянна мярка задържане под стража, а разследването срещу него се води от Софийска градска прокуратура. (24часа)

 

Виктор Вълков: Какви схеми, какви пет лева?

- Г-н Вълков "24 часа" научи, че в ДАНС тече проверка на схеми за събиране на рекет от внос на акцизни и неакцизни стоки. И в двете схеми е замесено вашето име. Как ще го коментирате?

- Много съм изненадан, тъй като аз с такива схеми не съм се занимавал.

- Според схемите част от парите от тези рекети отивали към кръга "Банкя" - генералското движение. Вие член ли сте на този кръг?

- Този кръг отдавна не съществува, поне от 4-5 години. Приписват ми, че участвам в кръга "Монтерей" поскоро. А ние за тия години сме ходили два-три пъти в една кръчма.

- На тези схеми е записано и вашето име?

- Ами зависи кой го е записал. Може да е Яне Янев например. Откъде да знам кой е.

- А лобирали ли сте за БСП в тези схеми?

- Какви схеми? (Смее се.) Какви схеми, какви пет лева? Дайте да говорим сериозно, разбирате ли ме?

- Разбирам ви, но съм длъжен да ви попитам за тях...

- Ами питате ме, аз ви отговарям.

- Това ли е, което имате да кажете по темата?

- Разбира се. Ако това въобще е тема.

ПЕНЧО КОВАЧЕВ

 

Велчев: Поредни фантасмагории на Яне Янев

Шефът на митницата на аерогара “София” Павел Манченко (на схемата свързан с Милен Велчев) работи в митниците много преди аз да се върна в България.

Това каза вчера бившият финансов министър и зам.-шеф на НДСВ Милен Велчев.

По време на управлението на НДСВ той не беше шеф.

Беше назначен за такъв едва след оставката на Асен Асенов, при това от Христо Кулишев.

Това е достатъчно, за да опровергае поредните фантасмагории на Янев.

Не съм участвал в никакви схеми и дори ще бъда радостен, ако бъде направена проверка.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Д-р Веселин Герев е специалист по психиатрия, лекува състояния на тревога, безпокойство, напрежение, панически кризи, депресия и безсъние. Завършил е медицина във ВМИ - Пловдив, през 1991 г. Защитава специалност по психиатрия през 1997 г. Консултант е на ВМА 1999-2001 г. От 2002 г. е психиатър на свободна практика.

Любовникът на фолкпевицата Софи Маринова - Тодор Давидов-Гринго, отбеляза с шумен купон излизането си на свобода, видя "България Днес". Гринго беше зад решетките заради рекет, но в края на миналата седмица беше пуснат на свобода заради примерно поведение и становище на магистратите, че се е поправил в затвора.

Плувци на фона на "Лондонската мастаба" на Kристо в река Серпентин в Хайд Парк, Лондон, Великобритания Снимка: REUTERS/Henry