Актьорите, на които алкохолът не прости

https://www.24chasa.bg/Article/194190 www.24chasa.bg
АНТОНИЙ ГЕНОВ

Алкохолът не прощава на никого. Включително и на артистите. А може би е по-точно да се каже - особено на тях. Защото на немалка част от артистичното съсловие пиенето е нещо като още един начин на живот.

"Всички артисти сме бохеми и всеки малко или много употребява алкохол. Едни от депресии, други от мъка, трети от радост, а всички останали от сутринта", казва Константин Цанев, до 1989 г. актьор в Народния театър, сега журналист в "Дойче веле".
Разбира се, пие се и във всички други съсловия и професии. Но понеже артистите са пред очите на всички и винаги са били любимци на народа, заради това е и особеният интерес към живота им и всичко друго извън сцената и екрана.


Неотдавна от този свят си отиде Радко Дишлиев. Станал звезда още с дебютната си роля на Бенковски в сериала "Записки по българските въстания", актьорът ни напусна само 3 дни преди да навърши 58 г. Публична тайна е, че прекаляваше с чашката. Причината за това най-добре си знаеше само той.

АНТОН ГОРЧЕВ
АНТОН ГОРЧЕВ

Ще ви разкажа две случки с Радко. Беше в началото на 80-те години на миналия век, когато го видях за първи път отблизо в стаята на секретарката на главния редактор на в. "Поглед". Дишлиев вече играеше във Военния театър. В стаята бяха заедно с писателя Васил Цонев.

КИРИЛ ВАРИЙСКИ
КИРИЛ ВАРИЙСКИ

По едно време Цонев извади плоско шишенце с уиски, отпи и го подаде на Радко. "Благодаря ти, Васко - каза актьорът, - но довечера имам представление с божествената Емилия Радева и не мога да и дъхтя на алкохол..."

Актьорите, на които алкохолът не прости

Другата ми среща (кой да знае, че е последна!) беше преди около година пред сградата на БНТ. Поздравихме се, после той се заговори с един от операторите и го чух да казва: "Най-мразя да ме лъжат алкохолиците! Защото им познавам и кътните зъби..."

Между тези две (смешни?) реплики може би е целият Дишлиев. Какво се е пречупило в душата му от времето, когато беше звезда, до деня, когато е отказал да влезе в клиника, за да изчистят тялото му от токсини? Славата от "Записките", коята трудно понесе? Страхът, че с тази роля е стигнал тавана в актьорството си и вече няма накъде повече? Творческа неудовлетвореност? Липсата на интересни роли?

Знам много случки и истории с артисти, за които чашката беше на по-малко от една ръка разстояние. Но не искам да правя сензации и клюки от това. Ако се съгласих да разкажа, то е, за да погледнем към любимците и от по-малко осветената им страна. И да продължим да ги обичаме и такива. Тях ние можем да оценяваме само по таланта, артистичните им качества и всеотдайността им на сцената. С това остават те в историята на българската култура.

Трябва да приемем, чe артистите са по-различни от нас, по-особени, че живеят в един друг свой свят, за който ние може би нямаме сетива. Те са амбициозни, с особена психика, често обзети от творческата божествена лудост, раздирани от противоречия, егоцентрици, маниаци може би. За някои от тях чашката преди представление е нищо като допинг. Или като лекарство, което тушира страха преди излизането на сцената.
Пристрастяването към чашката ни отне без време и други двама актьори, станали известни пак в "Записки по българските въстания" - Стоян Стоев, който изигра ролята на Захари Стоянов, и Антоний Генов - пресъздал образа на Волов.

За участието си в "Записките" Антоний Генов получи наградата на критиката за ярък дебют в българското кино. После се превърна в един от най-сниманите български актьори, изигра главни роли в "Адаптация", "Хан Аспарух", "Борис I". Извънредно чувствителен актьор от редкия интелектуален тип.
Последният филм, в който снима, е "Куршум за рая" (1992) и после киното го забрави. Той се затвори у дома и в себе си и потърси спасение в рисуването и...чашката.

Рисунките му на световни актьори и певци бяха особени, приличаха на онези "фотографски скици", които правят по морските курорти, но бяха артистично озарени.
В края на юни 2006 г. направих интервю с него в дома му за тогавашната поредица на "24 часа" "50 златни български филма".

По-късно втората режисьорка на "Хан Аспарух" ми призна, че тогава му е звъннала и го помолила да не пие дори и бира преди срещата ни. Беше изпълнил обещанието си и седеше някак стегнат, отговаряше лаконично. Очевидно му беше мъчително да се връща назад в златните си години. Попитах го защо напоследък се е позагубил от киното и театъра. Отговори ми: "Каквото е предначертано, така върви..." След 5 месеца почина на 56 г.

Друг актьор, който трудно се адаптира в промяната след 10 ноември 1989 г., е изключително талантливият Кирил Варийски. И той като Радко Дишлиев стана звезда още с дебюта си във "Йо хохо". После влизаше от филм във филм, играеше много и в театъра, стигна дори до сцената на Народния. Опита и в политиката.

Лесната ранимост на актьора обаче му изиграва лоша шега, когато настъпват промените в България с целия им хаос, девалвация на ценности и срутване на кумири. И Кирил търси спасение в чашката, уволняват го от театъра, намаляват поканите в киното. Последната му сериозна роля е в "Жребият" (1993), където беше банкер.

Кирил Варийски почина през 1996 г. Сега до барелефа му на надгробния гранитен паметник пише "Кирил Варийски, "Йо хо хо" Нали знаете продължението на йо хо хо от известната пиратска песничка? ...И бутилка ром.

Големият артист от 50-те и 60-те години на миналия век Йордан Матев също пиел много.
Макар и подчертано театрален актьор, той се справи блестящо с ролята на Борис Морев във филма на Никола Корабов "Тютюн". Кинокритици твърдят, че е бил по-силен във втората серия, където не се разделяше с бутилката. Просто тогава той е играл себе си.
Столичен седмичник публикува интервю с жената, която е била особено близка с актьора. Тя признава, че много обичала Йордан Матев, но се плашела от пиенето му. Той умира на 40 години от инфаркт в гримьорната на Народния театър малко преди представление.

Ами Евстати Стратев, актьорът, които играеше толкова естествено и с такава лекота? Не случайно има над 70 роли в киното. Преди време с Георги Калоянчев гледахме у дома му филма "Кит" и Калата коментираше по неподражаем начин всеки кадър. Когато се появи Евстати Стратев, той се натъжи. "Ей го Ефо. Прекрасен актьор, ама много пиеше. Във водни чаши пиеше ракия, и то по всяко време на деня - обед, вечер..."

Приятел на актьора описва всекидневието му така: "Точно в 11,30 ч той се качваше на третия етаж на Военния театър в клуб- барчето при боксьора Спас. Пристигаше абсолютно точно в този час, неизменно облечен в тъмносин костюм (или в сив панталон и тъмносиньо сако) току-що изпрана и прекрасно и изгладена бяла или синя риза, отлична копринена вратовръзка и кърпичка в малкия джоб на сакото.

До към 12 часа Ефо и приятелите му си приказвахме, шегуваахме се. И точно в 12 часа Ефо казваше на висок и ясен глас: "Барман Спас, 200 г гроздова ракия и чаша чешмяна студена вода..." "Артист Стратев - отговаря Спас, - ракията ви е тъкмо наляна, сега наточвам и чаша студена вода..." Ефо изпиваше още 100 г ракия, ставаха общо 300, само на чешмяна вода, и точно в 14,30 часа се премествахме в бившия бар "Астория", превърнат в клуб на Съюза на артистите. Там Ефо до 15,15 часа изпиваше още 100 г гроздова ракия и си тръгваше.

Евстати Стратев умира на 50 г. Почти същият беше и коментарът на Калоянчев за Любомир Киселички, изключително красив мъж, сниман много през 60-те и 70-те години, играл и в Народния театър. "Любо беше голям любовник, но и него пиенето го съсипа", каза Калоянчев. И Киселички умира млад - на 51 години.

И великата Катя Паскалева пиеше. Нейни колеги са ми обяснявали, че е било заради страха й от сцената. И се е опитвала да я потисне с алкохол. Имало е случаи, когато неадекватното й поведение е проваляло театрални спектакли. Може би заради това тя предпочиташе киното пред сцената.

В "Козият рог" нейн партньор е Антон Горчев, друг актьор, който също обичаше чашката. Знаейки това, при снимането на филма режисьорът Методи Андонов въвел строг контрол върху двамата и сутрин проверявал зениците им.

От снимките на "Козият рог" е следният случай. Директорът на продукцията носи на шефа на кинематографията Павел Писарев сметка от ресторант, примерно за около 200 лв., и казва, че не може да я плати. Писарев поглежда сметката и вижда, че наред с храната и напитките е записан и един фикус.

Оказва се, че артистичната компания в един момент се хваща на бас: сметката ще плати този, които не яде от фикуса. Всички ядат, макар че той горчи, та се не трае. И накрая няма кой да плати.

Много се е писало и говорило за пиенето на Чочо Попйорданов, един от най-талантливите ни актьори. И той в един дълъг период от време имаше проблеми с чашката. Това му костваше много лични драми и загуба на доста роли.

Сега обаче Чочо е друг човек, позволява си безалкохолна бира и рядко чаша бяло вино. Как е успял да се пребори със зависимостта? "Загубих няколко приятели - обяснява Чочо. - Отидоха си ей така, без да са зависими от пиенето. Умряха на моята възраст - добри, талантливи момчета. И тогава си казах: "Боже господи, защо ти, Чочо, трябва да го правиш зорлем? И спрях..."

Само да не си помислите, че всички актьори пият до несвяст. Сред непиещите или пиещите в рамките на нормалното са Георги Русев, Коста Цонев, Цветана Манева, Любомир Кабакчиев, Георги Георгиев-Гец...