Катми от Сакарско

https://www.24chasa.bg/Article/194399 www.24chasa.bg

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край.

 

ПРОДУКТИ


СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРА
СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРА

За 10-12 катми с диаметър 20 см

Катми от Сакарско

около 500 г брашно

700 мл топла вода

ч.л. сол

ч.л. захар

30 г мая

1 жълтък за мазане на сача

около 100 г масло за мазане на катмите

Забележка: всякакви други добавки като яйца и мляко в тестото са излишни. Баба ми ги правеше, като мажеше сача или с жълтък, или с парче сланина, но в днешното високохолестеролно време вече мажем само с жълтък.

"Катмите са традиционни за моя край - Сакарския. Да направиш хубави, дебели, но с огромни дупки катми, си е майсторлък. Гордея се, че катмите на баба ми бяха най-харесвани и тачени в село. Невероятно пухкави и мекички. И задължително на пръстен сач! Най-вкусни, разбира се, са печени на огън - поемат мириса на огнището и детския спомен се връща", пише ни читателката Пепа Стоева от Стара Загора.

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Маята се размива с малко хладка вода и към нея се прибавят всички останали продукти. Разбъркват се хубаво и се приготвя тесто като гъста боза, което се оставя да втаса - обемът му ще се увеличи поне 2-3 пъти и става на големи шупли. Разбърква се.

За всяка катма сачът се намазва с парче ябълка или лук (набодени на вилица), потопени в разбит жълтък. Гребва се с черпак и се сипва в нагорещения и намазан сач - така че дебелината да стане поне 6-8 мм. Когато цялата кора стане на шупли и се вижда, че няма сурово тесто отгоре, с лопатка се отлепя и обръща. Запича се за около минута и от другата страна. Веднага след изпичането катмите се намазват с масло.

Поръсват се по желание с шарена сол, а моите деца ги обичат със сирене и кашкавал. Или с мед. Въпрос на вкус.

Съвет: Ако все пак понякога останат, напръсквам с бульон, поставям сварено пилешко месо и затоплям - получава се сочна и засищаща вечеря тип пица. Или с парче шунка и кашкавал/сирене - панирани, но това са вече модерни варианти на добрите стари катми