Катми от Сакарско

https://www.24chasa.bg/Article/194399 www.24chasa.bg

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край.

 

ПРОДУКТИ

За 10-12 катми с диаметър 20 см

СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРА

около 500 г брашно

700 мл топла вода

ч.л. сол

ч.л. захар

30 г мая

1 жълтък за мазане на сача

около 100 г масло за мазане на катмите

Забележка: всякакви други добавки като яйца и мляко в тестото са излишни. Баба ми ги правеше, като мажеше сача или с жълтък, или с парче сланина, но в днешното високохолестеролно време вече мажем само с жълтък.

"Катмите са традиционни за моя край - Сакарския. Да направиш хубави, дебели, но с огромни дупки катми, си е майсторлък. Гордея се, че катмите на баба ми бяха най-харесвани и тачени в село. Невероятно пухкави и мекички. И задължително на пръстен сач! Най-вкусни, разбира се, са печени на огън - поемат мириса на огнището и детския спомен се връща", пише ни читателката Пепа Стоева от Стара Загора.

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Маята се размива с малко хладка вода и към нея се прибавят всички останали продукти. Разбъркват се хубаво и се приготвя тесто като гъста боза, което се оставя да втаса - обемът му ще се увеличи поне 2-3 пъти и става на големи шупли. Разбърква се.

За всяка катма сачът се намазва с парче ябълка или лук (набодени на вилица), потопени в разбит жълтък. Гребва се с черпак и се сипва в нагорещения и намазан сач - така че дебелината да стане поне 6-8 мм. Когато цялата кора стане на шупли и се вижда, че няма сурово тесто отгоре, с лопатка се отлепя и обръща. Запича се за около минута и от другата страна. Веднага след изпичането катмите се намазват с масло.

Поръсват се по желание с шарена сол, а моите деца ги обичат със сирене и кашкавал. Или с мед. Въпрос на вкус.

Съвет: Ако все пак понякога останат, напръсквам с бульон, поставям сварено пилешко месо и затоплям - получава се сочна и засищаща вечеря тип пица. Или с парче шунка и кашкавал/сирене - панирани, но това са вече модерни варианти на добрите стари катми

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След като не се класира за Евровизия, певицата Жана Бергендорф получи забрана от композиторката Вида Пиронкова да изпълнява песента „Прераждане“. Вида обяви, че ще свали парчето и от Ютуб, след като набере 30 000 гледания, а после ще си търси по-читава певица. „Понеже съм творец и понеже за мен е въпрос на чест и достойнство,

Малкият Тони само плаче, мъчат го колики Фики не може да се откъсне от новороденото си дете, научи "България Днес". Изпълнителят стана татко в края на миналата седмица и няма желание да се отделя от мъничето. Певецът по цял ден се любува на наследника си и бди над него като татко орел. Фикрет оставя малкия Тони,

Двама президенти и цар НА КРАКА ПРИ художника Първите мъже в държавата откриха изложбата "Завръщане" на големия творец Вежди Рашидов в галерия "Сан Стефано", видя "България Днес". Стотици дойдоха да разгледат непоказваните досега рисунки и скулптури на художника. Пръв от елита дойде президентът на републиката Румен Радев,