Козунаци, пълни с изкуствени добавки, заливат пазара за Великден

https://www.24chasa.bg/Article/1944833 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Козунаци с изкуствени съставки заливат пазара за Великден.

Причината е, че от тази година козунакът попада в групата на печивата, а не на хлебните изделия, за които има по-строги изисквания. Това развързва ръцете на производителите да използват различни козуначни смески, в които липсват традиционните продукти, информира Би Ти Ви.

На производителите вече е разрешено да употребяват освен натурални и химически субстанции като емулгатори, подсладители, консерванти, оцветител бетакаротин. Всички те заместват традиционните продукти яйца, мазнини и мляко.

„Миксът позволява да се работи много по-безопасно с продуктите, със суровините, тъй като тук се избягват тези операции като дезинфекция на яйца, начупване на яйца, подготовка на мляко, на мазнини", обяснява технологът Мария Томова.

Традиционният козунак и този, направен от козуначен микс, са еднакви на външен вид, но не и на вкус. „Ако нагарча, това означава, че има добавени подобрители. Най-добрият начин е да видите дали е на конци, защото половината са като кекс и не са на конци", разкрива производителят Филип Спасов.

Козунакът, направен от козуначен микс, ще бъде с 20 до 50% по-евтин от традиционния, тъй като продуктите му са много по-евтини. „Сравнявайки тази цена от около 1,20 - 1,30 лв. за козунак, ако има такава, бих казал, че това е горе-долу все едно си купувате една кифла. На цената на кифла се продава един козунак. Което за мен е срам за бранша и срам за търговците", категоричен е Иво Бонев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите - Варна.

Ниската цена е показателна за разпознаване на козунака със заместители от този с истинските продукти. Традиционният козунак няма да поскъпва тази година. Очаква този от 400 грама да се продава за около 2,50 лв., а от 800 грама - за 5 лв.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Три часа и 5 минути отне на русенеца Пламен Атанасов да покори връх Шипка... на ръце. Младежът изкачи с длани 885 стъпала като целта му е да постави световен рекорд. От години Пламен Атанасов се занимава активно с уличен фитнес, като има редица медали у нас и зад граница. Атанасов публикува видео с постижението си, от което се вижда

На излизане от аптеката улови кака Лара "България Днес". "Въоръжена" с маска и тъмни очила, водещата на култовото детско предаване "Милион и едно желания" направи впечатление с още по-късата си коса, която направо си бие на момчешка прическа. Снимки: България

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г