Анорексията се развива светкавично при жените

https://www.24chasa.bg/Article/1946589 www.24chasa.bg
Суперслаби манекенки стават идоли за момичета по цял свят. СНИМКА: РОЙТЕРС

Внимавайте как се храни детето ви! За това алармира д-р Светлана Бояджиева, един от водещите специалисти по хранителни разстройства у нас. Според нея проблемът често е в това, че родителите късно разбират за болестта, тъй като нещата се развиват прекалено бързо. Единият ден детето казва, че е яло в училище, на другия - че го боли корем. Така може да минат няколко седмици, преди те да усетят, че нещо не е наред.

Допреди няколко години при рязко отслабване на детето родителите са го водели при всякакви специалисти - педиатри, гастроентеролози, гинеколози, защото цикълът изчезва. Или пък в токсикологията на “Пирогов”, тъй като понякога се стига до опити за самоубийство - характерен симптом на заболяването. Тогава и лекарите невинаги са разпознавали истинския проблем и не са насочвали към специализирана психиатрична помощ.

За щастие, в последните години информираността по този въпрос е по-голяма и родителите по-бързо реагират. Буквално 2-3 месеца след началото на диетите те вече си записват час за преглед.

Анорексията не представлява само намаляване на теглото, предупреждава д-р Бояджиева. Това е комплекс от всякакви други симптоми и намаляването на теглото е един от тях. По-скоро се променя драстично поведение, начинът на общуване - стават по-затворени.

Обикновено избягват да ядат заедно с други членове от семейството, а самото хранене се превръща в някакъв ритуал - в определени часове, по определен начин, с определени храни. Много разпространено е здравословното хранене, суровоядството, разделното хранене - всевъзможни диети. При отделните случаи е различно - всеки пациент използва някаква своя система с оттук-оттам чути или прочетени неща и си съставя собствен режим.

За началото на една диета винаги има конкретна причина, твърди д-р Бояджиева. Например криза на самочувствието или конкретна случка. Тогава човек предприема мерки да промени нещо към по-добро. Обикновено при жените това е свързано с промяна в прическата или теглото. В началото контролът върху теглото и храненето води до повишаване на самочувствието. И всъщност най-опасното е степента, до която някои задълбават в тези свои усилия. Защото в един момент настъпва точно обратното на това, което е давало самочувствие.

Системното недохранване води до компенсаторни преяждания, които действат като бомба върху самоувереността, че може да се контролира храненето. Но всичко това е биохимия - резултат на промени в мозъка, който вече работи по различен начин.

Сериозният проблем възниква, когато се стигне точно до това състояние, което при жените става много бързо.

Малки ограничения могат да доведат до промени в медиаторната система на мозъка и нарушено възприемане на собственото тяло. Въпреки че отслабват, рецепторите в тялото дават невярна информация в мозъка, където има нещо като снимка на това как изглеждаме. Тези рецептори работят погрешно или спират да работят изобщо. Затова човек отслабва, но не го усеща - типичен симптом на болестта. Подобно на това как при ампутиран крайник пациентът продължава да изпитва болка в него месеци наред. Така и тук - теглото вече е спаднало, но болните продължават да се чувстват тежки и оттам е стремежът към по-нататъшно отслабване.

Намесата на специалистите е в това да помогнат да се промени основната концепция на пациента за самия него. Защото при анорексиците теглото става основен критерий за самооценка. Те не се интересуват от успеха в училище, нито от това дали се справят с други неща. Не ги интересува дори другият пол, нито нещата, които са харесвали преди.

Важно е само теглото!

Най-малкият пациент, който е имала д-р Бояджиева, е 7-годишно момиченце, близначе. На такава малка възраст заболяването протича по-различно и причина за разстройството са проблеми в семейството, раздяла на родители, при които детето реагира с неядене, често съчетано и с отказ от пиене на вода.

Може би най-тежкият проблем при хранителните разстройства е, че този, който страда, не иска помощ. Искат я тези около него. В такива случаи родителите трябва да се консултират със специалист, за да им се обясни как да подходят, за да го доведат на преглед. Терапията е дълъг процес на преобразуване на ценности, както и на постепенно захранване. В целия свят успеваемостта е 80%.

 “При нас идват сами болните от булимия, но търсят помощ само за част от симптоматиката - казва д-р Бояджиева. - Иначе и едните, и другите повръщат. Но при анорексичките това става при т. нар. фалшиво (или субективно) преяждане, когато хапват нещо повече или по-различно от това, което са решили предварително, и след това бързат да го изкарат навън. При булимията е обратното. Организмът е включил защитните си реакции и постепенно теглото се повишава независимо от повръщането и лаксативите. Булимиците също се стремят да бъдат слаби, но ежедневно се сблъскват с провала на собствените си усилия да контролират храненето. Страшното при това състояние е, че от повръщането и злоупотребата с разхлабителни се нарушава електролитният баланс и има риск за аритмия и внезапна смърт.

Макар че опасността от фатален изход е еднаква и при двете хранителни разстройства.”

Разликата между двете болестни състояние е, че при анорексията проблемът се разпознава отдалеч. Докато булимиците изглеждат горе-долу нормално. Те винаги повръщат волево, даже с много усилия - с помощта на четки за зъби, на други предмети, категорична е д-р Бояджиева. И дори да твърдят, че организмът им не приема храна, но не е така.

В последните десетина години все повече жени на зряла възраст, които са основни клиенти на козметичните салони и пластичните хирурзи, също стигат до болестни състояния от диети. Д-р Бояджиева е имала пациентка на 60 и няколко години. Понякога при жените се получават рецидиви, ако са боледували в по-ранна възраст.

През последните 15 години обаче хранителните разстройства се появяват все по-често и при мъжете.

Подражанието на модели, а не липса на апетит кара момичета да гладуват

Никой не бива да си мисли, че диетите водят до загуба на апетит, категорична е д-р Светлана Бояджиева, специалист по хранителни разстройства у нас. Според нея това е много рядък симптом, който се появява едва в крайните стадии - когато се стигне до кахексия, т. е. крайна степен на измършавяване. В останалото време апетитът винаги се потиска волево.

Неправилно е да се говори за “свит” стомах. При недохранването се получава едно по-забавено изпразване на стомаха. Поради ниското тегло организмът включва в действие защитни механизми и храната стои по-дълго в стомаха, за да може по-голяма част от нея да се абсорбира. Това субективно може да се преживява като тежест, болка, дискомфорт, подчертава д-р Бояджиева.

Повечето анорексици не са били наистина дебели, те стигат до това състояние поради друга причина. Например отлична ученичка, но по-затворена не може да се впише в средата. Съучениците се подиграват и я обиждат на тегло.

Проблемът е, че от ранна детска възраст се придава негативна значимост на понятието “дебел”. В приказките винаги лошата майка е дебела, грозна. Децата от малки са приучавани да се чувстват виновни, ако имат наднормено тегло.

Визуалната реклама кара младите хора да стигат до свръхидеализация на външността. А точно в пубертета тялото се променя така, че отдалечава тийнейджърите от идолите им. Те не могат да понесат тази закръгленост, почват да страдат, трудно приемат тялото си. Затова д-р Бояджиева съветва родителите да разговарят повече с децата си, за да споделят те своите проблеми с тях, а не да ги оставят сами да ги изживяват и тълкува,т както могат.

Друг проблем е, че моделите, които господстват днес за женско тяло, а вече и за мъжко, са с около 20 процента по-ниски от биологичните за съвременното поколение, при което има акселерация.

Младите са по-едри, а трябва да се вместят в още по-тесни рамки и на практика се получава нещо като пропаст. И да не харесваш тялото си, едва ли не е обичайно поведение особено за женския пол. Деца, чиито майки пазят диети или имат негативна нагласа към фигурата си, с кожата си попиват това и рано изграждат у себе си такъв негативен образ.

Напоследък много сайтове и списания са задължени да казват, че снимките на моделите са компютърно обработени. След случаи на смърт на млади жени и момичета на модните агенции се забранява да показват манекенки, които са под определено тегло.

ЗИНА СОКОЛОВА

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Иво АНГЕЛОВ Паметник на писателя Алеко Константинов ще извае бившият министър на културата Вежди Рашидов. Това обяви пред "България Днес" Карен Алексанян, създател на Двора на кирилицата в Плиска. Именно в историческия комплекс в първата българска столица се очаква догодина да бъде поставен паметникът на Алеко.

Добромир ДОБРЕВ "Искам в леглото с певицата Дара. Неприличните предложения от мъжете вече не ме впечатляват, претръпнала съм. Не се срамувам от голотата, защото тя има някаква душевност. На тоя свят гол идваш и гол си отиваш." Това обяви пред "България Днес" една от най-скандалните кандидатки за титлата тази година Биляна Василева.

Певецът е готов на всичко, за да бъде в перфектна форма Азис събра погледите на почитателите си с последните снимки от спортната зала. Певецът не само, че вече се е простил с излишните си килограми, но и показва толкова добра форма, че и професионалните спортисти могат да му завидят. Освен че притежава доста различен набор от хобита – обича да