Кокинов подаде оставка, записите - нелегални

https://www.24chasa.bg/Article/1947813 www.24chasa.bg
Николай Кокинов Снимка: Архив/Гергана Вутова

Николай Кокинов подаде оставка от длъжността Софийски градски прокурор, съобщиха от прокуратурата.

Оставката е подадена чрез главния прокурор Сотир Цацаров до Висшия съдебен съвет, информира Фокус.

По повод публикувани в средствата за масова информация записи на разговори, за които се твърди, че са проведени между лицата Бойко Борисов, Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов, от прокуратурата уведомяват, че аудиозаписите, както и текстовото възпроизвеждане на част от тях, са представени на главния прокурор от Диляна Димитрова - главен редактор на Информационна агенция ПИК.

Незабавно във ВКП е образувана проверка, която следва да установи автентичността им, както и наличието на данни за евентуално извършени престъпления против правосъдието и престъпления по служба.

От държавното обвинение посочват, че до настоящия момент е установено, че аудиозаписите спрямо тримата не са резултат от прилагане на СРС по предвидения законов ред.

Комисията по „Професионална етика и превенция на корупцията" се събира в понеделник, за да обсъди днешните СРС-участия на градския прокурор Николай Кокинов.

Председателят на комисията Ясен Тодоров ще внесе предложение за самосезиране и извършване на проверка в рамките на правомощията на Комисията.

ВСС изразява своята загриженост за начина, по който тази информация рефлектира върху общественото доверие в съдебната власт, пишат от Съвета в съобщение до медиите.

МВР:
Спрямо Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов не са заявявани и не са прилагани специални разузнавателни средства по смисъла на Закона за СРС.

Това съобщиха от пресцентъра на МВР във връзка с разпространени от анонимен източник твърдения в някои медии за действия, извършени от служители на МВР в началото на април тази година. Министерството на вътрешните работи изпрати сигнал до прокуратурата с молба за възлагане на проверка, която да идентифицира подателя на и-мейла.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.