6 сандъка с 25 000 страници изнесли маскирани работници от градината на съветския архивар

https://www.24chasa.bg/Article/1948074 www.24chasa.bg

Майорът от КГБ Василий Никитич Митрохин събира безценния си архив в продължение на 12 г. - от 1972 до 1984 г. Документите, които заравял в градината си, успява да изнесе през 1992 г. с помощта на 6-има британски агенти под прикритие, работещи за Сикрет интелиджънс сървис.

За да осъществят акцията, британците се появяват във вилата на Митрохин, преоблечени като работници, и натоварват в микробус 6 сандъка - около 25 000 страници, трупани грижливо от руснака.

Ден след тайната операция Митрохин, семейството му и документите са вече в Англия. През 1995 г. с Василий Митрохин се свързва кеймбриджкият професор по съвременна история Кристофър Андрю. По-късно той става съавтор на книгата “Тайната история на КГБ", издадена от “Пенгуин прес" през 1999 г.

По думите на съветския офицер първите му разочарования от идеите на комунизма дошли през 1956 г. след речта на Хрушчов пред закрития пленум на ЦК на КПСС, на който е развенчан култът към Сталин. Въпреки това започва работа в архива на КГБ, където остава до пенсионирането си през 1984 г.

Между 1972 и 1984 г. участва в предаването на архива от Лубянка в новата сграда на КГБ в Ясенево. Според някои източници той дори е ръководил операцията. Тъкмо по това време успява да микрофилмира важни документи и да зарови микрофилмите в градината си, поставени в бидони от мляко.

С течение на времето той сортирани материала тематично в голям брой кафяви пликове. След пенсионирането си през 1984 г. организира материалите по географски признак, а в същото време продължава да прави систематични проучвания на операциите на КГБ в ключови части на света като Афганистан и Иран. Той създава близо 10 тома на пишеща машина и около 30 плика необработени материали.

След като успява да избяга в Лондон, Митрохин продължава да преписва ръкописните си бележки. 10-те тома, обработени в Москва и 26-те - в Лондон стават основа на сътрудничеството с Кристофър Андрю, от което се раждат двата тома на “Архивът на Митрохин", публикувани през 1999 г. и 2005 г.

Намерението му обаче да публикува по-голямата част от първоначалния си архив остава. През 2000 г. той предава част от архива си на центъра “Удроу Уилсън", но продължава да работи над него до смъртта си през януари 2004 г.

За 12 г. Митрохин успява да копира огромно количество сведения не само за външните операции, но и за офицери, агенти и информатори на КГБ и съветското разузнаване.
След разпадането на Съветския съюз се явява в посолството на САЩ в Талин и без успех опитва да предаде микрофилмите на сътрудници на ЦРУ. Американците обаче не му повярвали и приели предложението му за дезинформация.

Така през март 1992 г. Митрохин се озовава в британското посолство в Рига и през септември с. г. английското разузнаване му помага да изнесе архива от градината.
Безценните документи съдържат сведения за дейността на съветското разузнаване от 30-те до 80-те години. Чрез тях западните разузнавателни служби идентифицират стотици агенти на КГБ и хвърлят светлина върху някои от операциите на КГБ по целия свят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и