6 сандъка с 25 000 страници изнесли маскирани работници от градината на съветския архивар

https://www.24chasa.bg/Article/1948074 www.24chasa.bg

Майорът от КГБ Василий Никитич Митрохин събира безценния си архив в продължение на 12 г. - от 1972 до 1984 г. Документите, които заравял в градината си, успява да изнесе през 1992 г. с помощта на 6-има британски агенти под прикритие, работещи за Сикрет интелиджънс сървис.

За да осъществят акцията, британците се появяват във вилата на Митрохин, преоблечени като работници, и натоварват в микробус 6 сандъка - около 25 000 страници, трупани грижливо от руснака.

Ден след тайната операция Митрохин, семейството му и документите са вече в Англия. През 1995 г. с Василий Митрохин се свързва кеймбриджкият професор по съвременна история Кристофър Андрю. По-късно той става съавтор на книгата “Тайната история на КГБ", издадена от “Пенгуин прес" през 1999 г.

По думите на съветския офицер първите му разочарования от идеите на комунизма дошли през 1956 г. след речта на Хрушчов пред закрития пленум на ЦК на КПСС, на който е развенчан култът към Сталин. Въпреки това започва работа в архива на КГБ, където остава до пенсионирането си през 1984 г.

Между 1972 и 1984 г. участва в предаването на архива от Лубянка в новата сграда на КГБ в Ясенево. Според някои източници той дори е ръководил операцията. Тъкмо по това време успява да микрофилмира важни документи и да зарови микрофилмите в градината си, поставени в бидони от мляко.

С течение на времето той сортирани материала тематично в голям брой кафяви пликове. След пенсионирането си през 1984 г. организира материалите по географски признак, а в същото време продължава да прави систематични проучвания на операциите на КГБ в ключови части на света като Афганистан и Иран. Той създава близо 10 тома на пишеща машина и около 30 плика необработени материали.

След като успява да избяга в Лондон, Митрохин продължава да преписва ръкописните си бележки. 10-те тома, обработени в Москва и 26-те - в Лондон стават основа на сътрудничеството с Кристофър Андрю, от което се раждат двата тома на “Архивът на Митрохин", публикувани през 1999 г. и 2005 г.

Намерението му обаче да публикува по-голямата част от първоначалния си архив остава. През 2000 г. той предава част от архива си на центъра “Удроу Уилсън", но продължава да работи над него до смъртта си през януари 2004 г.

За 12 г. Митрохин успява да копира огромно количество сведения не само за външните операции, но и за офицери, агенти и информатори на КГБ и съветското разузнаване.
След разпадането на Съветския съюз се явява в посолството на САЩ в Талин и без успех опитва да предаде микрофилмите на сътрудници на ЦРУ. Американците обаче не му повярвали и приели предложението му за дезинформация.

Така през март 1992 г. Митрохин се озовава в британското посолство в Рига и през септември с. г. английското разузнаване му помага да изнесе архива от градината.
Безценните документи съдържат сведения за дейността на съветското разузнаване от 30-те до 80-те години. Чрез тях западните разузнавателни служби идентифицират стотици агенти на КГБ и хвърлят светлина върху някои от операциите на КГБ по целия свят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Без никакво наперено държание, свенлива, земна и напълно нормална се оказа красивата манекенка Маги Вълчанова, която изненадващо бе заловена от топпапараците на "България днес" да обядва в стола на Националната спортна академия. Носителката на титлите "Мис Вселена България" и "Мис Свят България" 2000 учи в Спортната академия

Опита да направи образованието ни игра и забавление, става най-младият професор Иво АНГЕЛОВ На 87-годишна възраст в неделя издъхна бележитият ни математик, политик и дипломат Благовест Сендов. За мнозина той беше познат като председател на Народното събрание в смутните времена от 1995 до 1997 г., но най-големите му успехи идват в научната сфера