Осветете митниците, спрете доносите!

https://www.24chasa.bg/Article/194828 www.24chasa.bg

“Вчера "24 часа" публикува сигнал до парламентарната комисия по корупция, ДАНС и прокуратурата с шокиращи факти за схеми за рекет на вносители на акцизни и неакцизни стоки. Публикацията предизвика оживени коментари. Затова "24 часа" изпрати писмо до компетентните институции да кажат истината за митниците (виж писмото долу).

Не съм давал планове на посочените в схемата Вангел и Кирил Гавазки, защото те са от друго ведомство. Контактите ми с тях са били чисто служебни само при съвместни проверки.

Като служител на "Оперативен контрол" съм участвал в много проверки за производството на алкохол с фалшиви бандероли в Бургас, Благоевградска, Пловдивска и Пазарджишка област, Русе. Под мое ръководство са заловени милиони бутилки алкохол с фалшиви бандероли от 9 г. Предполагам, че атаките срещу мен идват от бивши и настоящи служители на МВР, които не са доволни от последните разкрития на нелегален алкохол и нелегални течни горива. Само при последния случай под моя координация са задържани над 180 хил. литра течни горива, тежко гориво, продавано като евродизел, в района на Русе и край пазарджишкото село Гелеменово. Имам информация, че след разкритията в Русе на същия обект са дошли хора, които са се представили като длъжностни лица от МВР. И са поискали т.нар. абонамент. Всички проверки се извършват под координацията на отдел "Оперативен контрол" съвместно с митническите мобилни групи, в които участват служители на бившата ГДБОП и дирекция "Противодействие на общата престъпност" в МВР. Съмненията ми са, че именно от тази дирекция идват тези нападки чрез известни политици”.

БОЙКО БОРИСОВ
БОЙКО БОРИСОВ

 

СИМЕОН ДЯНКОВ
СИМЕОН ДЯНКОВ

До министър-председателя Бойко Борисов

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

Симеон Дянков, зам. министър-председседател и финансов министър

БОРИС ВЕЛЧЕВ
БОРИС ВЕЛЧЕВ

Цветан Цветанов, зам. министър - председател и вътрешен министър

Борис Велчев, главен прокурор

Ръководство агенция "Митници"

Държавна агенция “Национална сигурност”

 

Вестник "24 часа" разполага с копие от документи за предполагаеми нарушения в агенция "Митници", като част от материала публикувахме в броя си от понеделник, 3 август 2009 г.

Както разбираме от неофициалните и официални разговори, които водихме с имена, посочени в този анонимен материал, 9-те страници, шокиращи с факти, ако те са верни, се намират още преди парламентарните избори в ръцете на лидери на различни политически сили.

Върховната касационна прокуратура от своя страна потвърди, че материалите са изпратени в Държавната агенция “Национална сигурност” за проверка. Новоизбраният председател на парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев, който предостави на медията тези данни, се готви да покани ръководството на агенция "Митници" заради данните, които се съдържат в тези материали.

В същото време в "24 часа" се обадиха десетки бивши и настоящи служители на митниците, техни роднини и редови читатели, чиито мнения бяха на двата полюса - от обвинението, че публикуваме анонимни материали и обслужваме един или друг интерес в ДАНС и агенция "Митници", до изумлението, че през 2009 г. е възможно в европейска държава, каквато е България, да действат все още подобни схеми за "рекет от внос на неакцизни рискови стоки".

През юни 2008 г. вестник "24 часа" стана обект на проверка на ДАНС за публикация, в която се твърдеше, че се възстановяват каналите за финансиране на партии. Това бе твърдение в интервю на Петър Якимов, говорител на Българска легия "Антимафия" .

Очевидно въпросните 9 страници, озаглавени "Схема за корупция в агенция "Митници", РМД - София, Главна дирекция Криминална полиция, с които са запознати всички важни фактори в управлението на държавата при това и предишното правителство, през последните седмици са обект на друга проверка на ДАНС.

Уважаеми господа, настояваме резултатите от всички проверки, свързани с губещите се от митниците приходи - според новия финансов министър Симеон Дянков става дума за близо 1 милиард лева годишно, да бъдат публично огласени в кратки срокове. Истината за случващото се там не е само част от битката на държавата за повече пари в хазната по време на икономическа криза.

 

Искаме да знаем:

1. Верни ли са тези факти?

2. Защо само един български политик - Яне Янев, получава достъп до тях?

3. Какво е точно състоянието на агенция "Митници" - кой управлява в момента тази важна финансова институция?

Истината е необходима на обществото, което от години с недомлъвки, с полуистини и партийно оцветяване е полуинформирано за това, което се случва по българските граници. Ако и новото правителство не освети напълно митниците, връзките и интересите в тях, българите ще останат с впечатлението, че това е поредната власт, която “овладява” агенция "Митници", а държавата ни се управлява от неясна паралелна власт.

"24 часа" е готов да предостави място на всеки от вас, който е готов да започне тази битка и да му помогне да я довърши.

  • Рисковете на живото предаване - политиците трябва да ги знаят

    Рисковете на живото предаване - политиците трябва да ги знаят

    Купища въпроси остават без отговор след лайфа, който си направи лидерът на “Да, България” от Орлов мост.  Тези въпроси вероятно ще го преследват още дълго в политическата му кариера. Впрочем студентите по журналистика още във втори курс учат за рисковете на живото предаване. Всеки професионалист трябва да е подготвен за тях и да бъде на висотата
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи