Осветете митниците, спрете доносите!

https://www.24chasa.bg/Article/194828 www.24chasa.bg

“Вчера "24 часа" публикува сигнал до парламентарната комисия по корупция, ДАНС и прокуратурата с шокиращи факти за схеми за рекет на вносители на акцизни и неакцизни стоки. Публикацията предизвика оживени коментари. Затова "24 часа" изпрати писмо до компетентните институции да кажат истината за митниците (виж писмото долу).

Не съм давал планове на посочените в схемата Вангел и Кирил Гавазки, защото те са от друго ведомство. Контактите ми с тях са били чисто служебни само при съвместни проверки.

Като служител на "Оперативен контрол" съм участвал в много проверки за производството на алкохол с фалшиви бандероли в Бургас, Благоевградска, Пловдивска и Пазарджишка област, Русе. Под мое ръководство са заловени милиони бутилки алкохол с фалшиви бандероли от 9 г. Предполагам, че атаките срещу мен идват от бивши и настоящи служители на МВР, които не са доволни от последните разкрития на нелегален алкохол и нелегални течни горива. Само при последния случай под моя координация са задържани над 180 хил. литра течни горива, тежко гориво, продавано като евродизел, в района на Русе и край пазарджишкото село Гелеменово. Имам информация, че след разкритията в Русе на същия обект са дошли хора, които са се представили като длъжностни лица от МВР. И са поискали т.нар. абонамент. Всички проверки се извършват под координацията на отдел "Оперативен контрол" съвместно с митническите мобилни групи, в които участват служители на бившата ГДБОП и дирекция "Противодействие на общата престъпност" в МВР. Съмненията ми са, че именно от тази дирекция идват тези нападки чрез известни политици”.

 

БОЙКО БОРИСОВ

До министър-председателя Бойко Борисов

СИМЕОН ДЯНКОВ

Симеон Дянков, зам. министър-председседател и финансов министър

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

Цветан Цветанов, зам. министър - председател и вътрешен министър

БОРИС ВЕЛЧЕВ

Борис Велчев, главен прокурор

Ръководство агенция "Митници"

Държавна агенция “Национална сигурност”

 

Вестник "24 часа" разполага с копие от документи за предполагаеми нарушения в агенция "Митници", като част от материала публикувахме в броя си от понеделник, 3 август 2009 г.

Както разбираме от неофициалните и официални разговори, които водихме с имена, посочени в този анонимен материал, 9-те страници, шокиращи с факти, ако те са верни, се намират още преди парламентарните избори в ръцете на лидери на различни политически сили.

Върховната касационна прокуратура от своя страна потвърди, че материалите са изпратени в Държавната агенция “Национална сигурност” за проверка. Новоизбраният председател на парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев, който предостави на медията тези данни, се готви да покани ръководството на агенция "Митници" заради данните, които се съдържат в тези материали.

В същото време в "24 часа" се обадиха десетки бивши и настоящи служители на митниците, техни роднини и редови читатели, чиито мнения бяха на двата полюса - от обвинението, че публикуваме анонимни материали и обслужваме един или друг интерес в ДАНС и агенция "Митници", до изумлението, че през 2009 г. е възможно в европейска държава, каквато е България, да действат все още подобни схеми за "рекет от внос на неакцизни рискови стоки".

През юни 2008 г. вестник "24 часа" стана обект на проверка на ДАНС за публикация, в която се твърдеше, че се възстановяват каналите за финансиране на партии. Това бе твърдение в интервю на Петър Якимов, говорител на Българска легия "Антимафия" .

Очевидно въпросните 9 страници, озаглавени "Схема за корупция в агенция "Митници", РМД - София, Главна дирекция Криминална полиция, с които са запознати всички важни фактори в управлението на държавата при това и предишното правителство, през последните седмици са обект на друга проверка на ДАНС.

Уважаеми господа, настояваме резултатите от всички проверки, свързани с губещите се от митниците приходи - според новия финансов министър Симеон Дянков става дума за близо 1 милиард лева годишно, да бъдат публично огласени в кратки срокове. Истината за случващото се там не е само част от битката на държавата за повече пари в хазната по време на икономическа криза.

 

Искаме да знаем:

1. Верни ли са тези факти?

2. Защо само един български политик - Яне Янев, получава достъп до тях?

3. Какво е точно състоянието на агенция "Митници" - кой управлява в момента тази важна финансова институция?

Истината е необходима на обществото, което от години с недомлъвки, с полуистини и партийно оцветяване е полуинформирано за това, което се случва по българските граници. Ако и новото правителство не освети напълно митниците, връзките и интересите в тях, българите ще останат с впечатлението, че това е поредната власт, която “овладява” агенция "Митници", а държавата ни се управлява от неясна паралелна власт.

"24 часа" е готов да предостави място на всеки от вас, който е готов да започне тази битка и да му помогне да я довърши.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Колко невинна е шегичката с дрифта

    Какво толкова е станало - един невинен като агънце двайсетгодишен младеж показа майсторските си умения зад волана, като дрифтира и въртя гумите на голфа си пред парламента. Малки, дребни подробности са, че дрифтът беше на (санти)метри от десетки, събрани на протест. Един да беше пострадал, щеше да има вълна от коментари,
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,