НЦИОМ: ГЕРБ - 23,6%, БСП - 17,7%, 22% се колебаят

https://www.24chasa.bg/Article/1952322 www.24chasa.bg

Скандалът с подслушването след изявлението на Мирослав Найденов не променя съществено подкрепата за ГЕРБ и БСП, но разширява групата на колебаещите се дали и за кого да гласуват до 22% (15% през 2009 г.). Това показва проучване на НЦИОМ, проведено в периода 19 - 25 април т.г.

За ГЕРБ гласуват 23,6% от пълнолетните българи, а за БСП - 17,7%, като дистанцията между тях е 5,9%. "Това означава, че избирателите по-скоро стоят зад ръководствата на партиите си", коментират социолозите. Същевременно отчитат, че разколебани има дори сред твърдите ядра на БСП и ГЕРБ. По думите им все по-малко стават готовите в средите на двете големи партии да повторят вота си от 2009 г. Но ГЕРБ имала по-голям резерв да привлича гласовете на разколебани бивши симпатизанти. Отлив от урните НЦИОМ регистрира също в столицата и областните центрове.

Освен двете големи партии в следващия парламент със сигурност влизат още ДПС (6%) и "Атака" (4,9%). "Движение България на гражданите" остава най-близо до бариерата със своите 3% сега. И въпреки че губи подкрепа в последните месеци, според социолозите има шанс да попадне в парламента.

КП ДСБ-БДФ, НФСБ, РЗС, ВМРО и Коалиция "Център Свобода и достойнство" са в граничната зона между 2 и 4%.

Но заради пълната с неочаквани обрати кампания също не е изключено да се окажат над бариерата.Според данните от проучването около 60 на сто от анкетираните са декларирали, че ще гласуват на 12 май. Социолозите прогнозират избирателна активност в края на изборния ден между 52 и 56%. Най-висока готовност да гласуват заявяват  хората над 60 г., образованите  и заможните респонденти, както и жителите на малките градове.

66% от българите твърдят, че следят предизборната кампания единствено от медиите. Това правят предимно хората на възраст над 50 г., пенсионерите, жителите на малките градове и заможните.

27% пък споделят, че кампанията нито ги вълнува, нито я следят. В тази група преобладават интервюирани на възраст от 18 до 39 г., роми, негласуващи.
Само 6% споделят, че са присъствали на предизборни срещи с политически сили в своето населено място, а едва 1% - че лично са ангажирани в организацията на кампаниите на отделни партии.

На въпрос “Успяха ли протестите да променят нещо в България?” 62% отговарят отрицателно, а 23% - положително. Независимо от незавидното съотношение 3:1 на двете групи и отсъствието на единен политически субект, представящ протестиращите, изследователите са убедени, че енергията на протестите не е загубена

От НЦИОМ допускат по-висок процент недействителни бюлетини, тъй като само 76% от анкетираните разпознават валидния знак - х, с който се гласува на предстоящите избори. Сред затрудняващите се да посочат верния знак преобладават млади и нискообразовани респонденти, показват данните.

  • От глупост ли някой налива масло в огъня заради "Росенец"? Едва ли

    От глупост ли някой налива масло в огъня заради "Росенец"? Едва ли

    Шефът на НСО бе принуден да подаде оставка след канонадата между премиер и президент. Поводът е известен на всички - поведението на гардове от службата при акцията на Христо Иванов да стъпи на брега на парк “Росенец”. Последвалата акция на прокуратурата в кабинетите на президентски секретари и съветници пък стана повод за протест, който събра леви