Лазар гладува в килията. Той не е убил Белнейски

https://www.24chasa.bg/Article/195680 www.24chasa.bg
Марин Марковски

В понеделник в. "24 часа" публикува данни от разследването на убийството на сестрите Белнейски, които уличават Лазар Колев и негов близък роднина в престъплението. Следствието разполага с ДНК експертиза, но и със свидетелски показания срещу 29-годишния мъж, който от януари тази година е в ареста, обвинен в двойното убийство.Според основната версия по случая той е умъртвил сестрите, след което с помощта на много близък роднина е изхвърлил телата на жертвите в местността Грамадите между Пещера и Брацигово. През лятото на миналата година следствието и прокуратурата са поискали от посолствата на Съединените щати и Русия записи от сателити на местността Грамадите от нощта на убийството. Оказва се, че на 5 км по въздух от мястото, където са намерени труповете, има военни складове, които се наблюдават със спътници. Посланиците на двете държави в София обаче отказали помощ, която иначе би била от огромно значение за разкриването на престъплението.Самият Колев, който е съден за изнасилване и за грабеж, твърди, че е невинен и никога не е познавал двете момичета.

Днес четете коментара по случая на адвоката му Марин Марковски.

 

РОСИЦА и ХРИСТИНА
РОСИЦА и ХРИСТИНА

- Г-н Марковски, убедителни ли са според вас доказателствата срещу Лазар Колев за убийството на сестрите Белнейски?

- В публикацията на "24 часа" от понеделник мен като защитник на Лазар Колев ме притесни, че следствието лансира версии, които нямат нищо общо с истината. Аз зная, че вашият материал представлява фактология, която не е измислена от вас. Разбирам професионално, че фактите са съобщени от следствието, прокуратурата или от оперативни работници.

Но ако следствието разчита на тези факти, за да внесе обвинителен акт в съда, това показва интелектуална безпомощност и доказателствена импотентност

- Защо смятате така?

- Защото по делото няма категорични никакви доказателства, които да изобличават Колев в престъплението.

- Има ДНК експертиза, която показва наличие на сперма от Лазар Колев във влагалището на Христина Белнейска, и негова кожа под ноктите й. Това не е ли сериозно доказателство?

- Тази експертиза ми беше показана още в началото. Тя показва, че от трите вида сперма, намерени във влагалището на едно от момичетата, едната е на Лазар Колев.

- От трима мъже?

- Да, в експертизата пише, че има сперма от трима мъже. Тази експертиза обаче сама по себе си буди голямо подозрение. Първо, изследването на генетичния материал е правено в лабораториите на ФБР, които разполагат с уникални технически възможности. Изследване е правено и в Англия и резултатът от тези най-добри лаборатории в света е, че те не могат да извлекат ДНК профил и да го свържат с когото и да било.

И аз задавам простия въпрос: Как това, което е невъзможно за най-съвършените лаборатории в света, стана възможно за нашите лаборатории? Това е логичен въпрос, който всеки си задава.

- Смятате, че ДНК експертизата е изфабрикувана?

- Аз не вярвам, че самият експерт е фалшифицирал експертизата, но начинът, по който е иззет генетичният материал, остава една загадка, защото не съм чел делото. Процедурата по изземването трябва да е много строга и научно издържана. Трябва да е спазена процедурата от Наказателно процесуалния кодекс. Всичко да е утвърдено от съдия, което е гаранция за законност.

- Разследващите твърдят, че имат и други доказателства...

- За мен освен тази ДНК експертиза по делото други преки доказателства няма. За да се докаже престъплението, е необходимо обяснение на подсъдимия, свидетелски показания, сериозни веществени доказателства - кръв, следи и по колата, защото в случая се говори за кола.

Първата версия, че едната сестра е скочила от автомобила и той я прегазил, е несериозна, защото в такъв случай пораженията по тялото й щяха да са съвсем различни от описаните в заключенията на съдебните медици.

Абсурдно е също убийците да симулират изнасилване на момичетата, при положение че преди това са имали доброволни полови актове с тях.

- Симулираното изнасилване е извод от втората аутопсия по делото.

- Да, тази аутопсия е отлично направена и е факт, но защо трябва към този факт ние да пригаждаме версии. Трябва да има логика на поведението и факти, които да го доказват.

Работата ми изисква да чета съдебна медицина, включително и травматология, без да претендирам, че съм специалист. В резултат на аутопсията, която е направил проф. Раданов, лека му пръст, се налага изводът, че момичетата са ударени от кола.

Оттук идва и версията, че момичетата са застигнати по пътя от убийците и блъснати с кола. Това изглежда като нагаждане на хипотези към факти.

Буди голямо подозрение и твърдението, че труповете на момичетата са пренасяни на такива големи разстояния от убийците. Правилото в такива случаи е убиецът да се отърве възможно най-бързо от трупа. Най-доброто решение е той да отиде в гората и да го зарови в гроб.

Убийците копаят труповете

Защо трябва да ги влачат по разни поляни и да симулират изнасилване.

- Какво е правил Лазар Колев в нощта, когато сестрите изчезват? Първоначално майка му и приятелката му изграждат алиби, но по-късно при разпит пред съдия признават, че са излъгали по негово настояване.

- Техните показания са под въпрос - става въпрос за една изоставена приятелка и майка, която й съчувства. Така че те могат да кажат всичко, но това не е толкова важно в случая. Важно е, че по делото няма доказателства и така един човек седи без доказателства в затвора. Това утре може да се случи на всеки друг.

- Добре, но Лазар все пак какво казва, че е правил във въпросната вечер?

- Той е разпитван в края на януари. А това убийство е станало няколко години по-рано. Може ли той да си спомня какво точно е правил на една определена дата? Това е абсурдно.

- Какво друго казва Лазар при първия разпит?

- Казва: Ако знам какво е станало, да не мръдна от тук.

Следователят ми показва някакви кървави трупове, които аз виждам за първи път. Не съм направил това престъпление. Невинен съм.

- Той познавал ли е сестрите?

- Той казва, че не ги е познавал. И аз смятам, че той казва истината.

- Как тогава неговата сперма се озовава във влагалището на малката сестра?

- Аз ви казах, че тази експертиза, която се прави след няколко години при положение, че англичаните и американците не са успели, за мен буди много, много съмнение.

Но нека прочетем подробно делото и тогава ще говорим. Моята интензивна адвокатска практика показва, че да се натопи невинен човек, не е толкова лесна работа.

Лазар Колев е задържан още от януари тази година. Аз навремето професионално участвах в делото "Индиго". Там следствието беше разпитало над 250 свидетели, имаше над 30 експертизи и въпреки всичко разследването беше приключено само за два месеца.

В случая с Белнейски това забавяне показва безпомощност. Практиката сочи, че се работи успешно само по горещи следи. Каквото се събере за първите 20-30 дни, това е.

- Лазар Колев кога започва гладната стачка?

- От днес. Трябва нищо да не е ял. Изпратих да го убеждават да не го прави, за да не си уврежда здравето. Това не е нужно, защото аз вярвам, че съдът няма да допусне грешката да осъди невинен човек.