Стефан Данаилов: Наречете ме голям глупак, но всяка кампания за мен е въодушевление

https://www.24chasa.bg/Article/1960705 www.24chasa.bg
Стефан Данаилов

- Г-н Данаилов, бяхте на ръба да се откажете от тези избори, а накрая поведохте две листи. Ако знаехте, че кампанията ще е толкова кална, щяхте ли наистина да се оттеглите?

- Наистина всичко мина под знака кой подслушва, кой ходел да пикае... Издребня цялата работа. Не съм изненадан от това, което се случи. Тая схема не е нова, просто сега се развихри заради конфликтите вътре в ГЕРБ, въпреки че се опитват да го тропосат на БСП - ние сме го били предизвикали. Ако беше така, през 2009-а нямаше да спечели ГЕРБ. Слушам ги как нагло продължават да търсят кой от нас е турил микрофона до сърцето на Мирослав Найденов, а избягват темата какво се говори в тези записи? Въпросът е какви нарушения са извършени, а не кой е сложил микрофона. Ами питайте си го вашия човек кой му го е сложил. Не че ще каже... Но това не е моята тема, защото не това е основният проблем на обикновения българин.

- Нали и ГЕРБ това обясняват - че никой от избирателите не ги пита за подслушванията.

- Което не означава, че хората не са живели в тези близо 4 г. в страх, мачкане, потискане. Ясно е, че ботуша сме го усещали, просто медиите по-рано не го споделяха. Сега се изсипа като последна подправка на общата яхния, която се сготви на тези избори. И дойде в повече. Но съм убеден, че хората искат да чуят какво ще им се случи, ако една или друга партия реализира платформата си. Защото основните въпроси са безработицата, липсата на перспектива. И до голяма степен глад, за съжаление.

- Защо тогава не се топи дистанцията между БСП и ГЕРБ?

- Аз си чакам 12 май. Дистанцията ту се топи, ту не. Като излезе едно сближаване, на следващия ден друго социологическо проучване твърди обратното. Като пинг-понг станаха тези рейтинги. И това донякъде действа на хората - по-голямата разлика има психологически ефект върху тези, които още не са решили.

- Да си кажат, че няма смисъл да гласуват?

- Да, или да отидат при силния. Знаем, че човешката психика е да тичаш към силния. Въпреки че това може да е в сила, ако по-голямата част от обществото е живяла добре, чувствала е грижите на държавата, а такова нещо няма.

- За кой път вие спасявате мира в партията?

- Аз не съм Ламбо Миротвореца. Мен хората ме срещат с друго настроение. Има го и усещането за един много познат, техен човек. Отделно, че си социалист, останал си с тях, че си им познато лице още от младите години. Дето се смеем, моите фенки вече са червени бабички, но има и много млади хора, които искат да чуят. Говорим си за важните неща, които ги интересуват. Убеден съм, че всичко, което предлагаме от БСП, е възможно. Основното, което се опитвам да им кажа, е, че не всичко е загубено, че има шанс. Хората имат нужда от надежда Да, опасност има, но мисля, че има и разум в българския народ. Дано не е някаква последна моя илюзия, че нещо добро може да се случи.

- В Плевен как върви кампанията? С Румен Петков, който досега винаги е водел там, а сега не е в листите, как работите?

- Румен е един от големите организатори в БСП. Той е шеф на щаба в Плевен и организацията е невероятна. Структурите работят много добре. Ангажиментът, който пое към мен да бъдем заедно в кампанията, много помага и това се вижда.

- Критиците на Станишев го упрекват, че е посочил Орешарски за премиер, не е поел той отговорността.

- Трябва да се намери изход от една вероятна ситуация, в която 4 или 5 групи влизат в парламента със сравнително малка дистанция помежду си и невъзможност никоя от тях да излъчи кабинет. Какво правим тогава?

Затова приемам хода на Станишев. Чувал съм многократно в нашата партия, че стремленията на Сергей били отново да става премиер. Това, че той направи крачката назад, даде сигнал за друго. Ходът му с Пламен Орешарски, когото не можем да наречем партиен човек и който определено има и разума, и уменията да води правителство, за мен е добър. Мисля, че той може да привлече и хора, които не са свързани с БСП и лявото.

- Президентът Росен Плевнелиев заговори за програмен кабинет. Това ли е изходът при хипотезата, която и вие визирате - никой не може да излъчи партиен или коалиционен?

- Един от изходите от евентуална криза е програмен кабинет, който да изпълнява няколко основни задачи, за да се стабилизира положението и да се успокоят хората. Но много трудно ще стане, ако няма поддръжката на повечето парламентарни групи.

- Според вас вижда ли се президентът вече като силния човек в страната - назначи служебния кабинет в онази криза, еманципира се от Борисов, чертае пътя след изборите? Има ли някаква собствена игра?

- Да ви кажа, много не са ми в полезрението неговите изявления. Ясно е, че трябва да се мисли за след изборите. Това не значи да се коалираш непременно с тоя или оня. Всяка от основните политически сили в момента е против останалите. А и тройната коалиция беше толкова очернена в очите на българския народ, който и без това е подозрителен, че думата коалиране стана едва ли не срамна. Но нали всички говорят за социалната сфера - че трябва да се оправи животът на хората, да се повишат доходи, да се създаде работа, за здравеопазването, за възстановяване на икономиката чрез малкия и средния бизнес. Това са основните теми и с малки нюанси посоката в програмите на всички е тази. Така че излъчва се един кабинет, който изпълнява тези неотложни стъпки по програма, възложена му от една по-широка група от политически сили в парламента, и почва да работи! Какво ще стане, не мога да кажа, но не мисля, че доброто за България са избори до дупка. Италианците в последните дни посочиха как може да стане работата. Затова оттеглянето на Сергей и посочването на Орешарски са полезен ход Въпросът сега е доколко политиците са осъзнали какво е състоянието на хората, какви са техните искания, какво се случи преди 2 месеца. Изобщо не съм убеден, че на всички е ясно, като започнем с ГЕРБ. Трябва обаче да има и някакво единение най-после на това общество.

- Все пак сте Ламбо Миротвореца или Оптимиста.

- Може би, понеже съм на възраст, наистина продължавам да бъда оптимист.

- За малко пак да ви свалят от екран заради изборите. Как съчетавате снимки и кампания?

- Това беше много загубена работа. Ако президентската кампания е персонална работа, тук представлявам коалиция, така че моралните приказки на СЕМ имат много здраве. Все пак Би Ти Ви се подчини и в рекламните материали, които излизат за "Фамилията", основния герой го няма, но в неделя вечер хората гледат и моята муцуна. Ходове разни, явно някои ги е страх.

- Ако бяхте станали вицепрезидент, щяхте ли да спрете с киното?

- Там вече няма как, щяха да ме изядат. В България сме царе в това отношение.

- Променя ли ви тази роля, гледате ли лошо на моменти?

- Гледам лошо понякога. Най ми е трудно преминаването от изборджийската на снимачната вълна. Имах два тайни дни, в които дойдох да довърша една от сериите и трябваше да обърна бързо патоса от кампанията към образа на този затворен човек, който смята, че единствено той е прав, и в това ще е голямата му драма по-нататък, убеден съм. Сега до 12-и нямам този ангажимент. Иначе ми е много интересно. Толкова е актуално. Това е времето ни, всичките ни теми са вътре.

- Ако БСП наистина загуби със 7-8% след ГЕРБ, ще се разпадне ли, каквато е най-мрачната прогноза на някои политолози?

- Глупости! Това е мечта на някои.

- А на Станишев ще му коства ли лидерския пост?

- Конгресът ще реши.

- На последния конгрес вие показахте разочарование от всичко, което се случва в партията.

- Вече бях преценил за себе си, че искам да се оттегля, затова и си дадох отвода от Националния съвет, а в навечерието на изборите исках да се оттегля и от парламентарната дейност и да се занимавам с други неща. Това не значи, че бягам от партията. Не съм такъв човек. А и ето, че пак сме в ситуация, в която трябва да се помага, затова поех ангажимента първо в Пловдив, а после и в Плевен. Не съжалявам.

Всяка кампания за мен е едно въодушевление. Някой ще каже: "Тоя е голям щурак", или пък "глупак", но за мен е наистина голямо въодушевлението. Колкото и да са тъжни очите на хората, виждам добро отношение. Аз съм артист и това е много важно за мен, защото е една справка къде съм. Все пак съм популярен и на 70 да усещаш тази симпатия на хората, е невероятно. Дава ми нова мотивация, защото има и моменти, в които си казваш: "Стига толкова, гледай си цветенцата и спокойния живот." Това обаче явно ме прави по-жизнен.

Тази кампания ще остане като кампания на лалетата - толкова лалета получих при обиколките из Плевенския регион, колкото в младите години не съм получавал при гастролите на театрите и с "На всеки километър". Толкова драго ми стана! В един по-жълт вестник четох, че ме дарявали с кори яйца, мед, сирене. Няма такива работи.

- Коя е най-тъжната история, която научихте в кампанията?

- Най-безнадеждно ме гледаха очите на тези приятели от Кнежа, с които се срещнах. Много време трябваше, за да се разговорим, да ги раздвижа малко. Тъжно е и когато кмет ти казва как 54% от жителите са без работа. Когато човек ти разказва как няма по 1 лев на ден да си прати децата на училище... Как изчезнаха 400 хил. работни места? Защо се закриха над 100 хиляди малки фирми? Непрекъснато говоря, че културата е част от националната сигурност, но все пак ние сме надстройка. Като няма икономика, колкото и да мяткаш очарование, откъде пари? В този смисъл програмата ни е много реалистична и изпълнима. Лошото е, че хазната сега е празна. Затова сме длъжни да създадем условия за подкрепа на това, което трябва да свърши следващият кабинет. Крайно време е да спрем да мислим чисто партийно, иначе ще е много трудно. Хайде нас ни остави, ама тези млади хора? Нали ги виждам всеки ден в академията - най-трудното е да ги мотивираш, че има смисъл да учат, че ще имат място за изява тук и доход, от който могат да живеят.  Не вярвам, че българите сме обречени само да се предаваме, да сме мълчаливци, които търпят всичко.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вярва ли някой, че присъдата по делото “Алабин” е без рушвет

    12 г. след трагедията на централната софийска улица “Алабин”, в която под руините на рухнала сграда загинаха две млади жени, едната от които майка на 3-годишно момиченце, делото приключи на първа инстанция. Решението на съда, че няма виновни, е повече от скандално, то е логичен завършек на отвратителното българско правосъдие. 10 г.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,