Радослав Стоянов: Да бъдеш гей, само по себе си не те прави лош или добър

https://www.24chasa.bg/Article/1960738 www.24chasa.bg
Радослав Стоянов е координатор на организационния комитет на

Радослав Стоянов е експерт "Анализи и комуникации" в Български хелзинкски комитет. Активно участва в ЛГБТ движението за равноправие от 2008 г. насам. (Абревиатурата ЛГБТ идва от думите лесбийки, гей, бисексуални и трансполови.) Инициирал е серия от разследвания пред Комисията за защита от дискриминация, които водят до стратегическо прилагане на Закона за защита от дискриминация за ограничаване на езика на омраза и на дискриминационни действия спрямо ЛГБТ у нас.

- Какво е да си с различна сексуална ориентация в България днес?

- Няма "различна сексуална ориентация". Различна от кое би била тя? По-скоро е редно да говорим за разделителната линия хетеросексуална - нехетеросексуална ориентация. Със сигурност има хора, които се чувстват доста добре, но те или обичайно са прикрити и на това се дължи техният известен комфорт, или са си изградили строен кръг от приемащи ги близки. Не бива да забравяме обаче, че тези хора са изключения.

Повечето хомосексуални, бисексуални и трансполови хора осъзнават различността си в ранна възраст и отрастват в една враждебна към идентичността им среда. Невидимостта на общностите, към които принадлежат, прави така, че много от тях не виждат във всекидневието си други хора като себе си, дори в собственото си семейство.

Нещо повече - те често пъти нямат достъп до образователна и успокоителна информация, която да им помогне да утвърдят идентичността си като пълноценна и значима част от личността им. А това е важно, защото принадлежността на един човек към тези общности е точно толкова важна характеристика, колкото неговата национална идентичност или етнически произход. Това несъответствие между тяхната личност и околните може да е източник на силен стрес, депресия и непълноценна адаптация.

- Има ли хора, които демонстрират нарочно това, за да изглеждат модерни?

- Със сигурност има хора, които злоупотребяват със сексуалността по принцип. Подвеждащо е да отделяме гей хората в това отношение. Прозаични масови примери като любовни взаимоотношения между служител и началник са пример за това. Така че е невъзможно на такъв въпрос да се отговори с "не" и то е очевидно.

По-скоро е интересно насреща да се попита - какво ни казва отговорът на такъв един въпрос? В самия въпрос е заложен капанът на стереотипизацията. Задаващите си такива въпроси остават слепи и глухи за факта, че не сексуалната ориентация в такъв един случай е определяща за моралната оценка, която поведението на човек заслужава. Да бъдеш гей или не само по себе си не те прави нито по-добър, нито по-лош човек

- По-умни или интелигентни ли са гейовете от хетеросексуалните?

Сексуалната ориентация е компонент от психиката на всеки човек. Но тя има отношение към пола на предпочитаните партньори в романтично и сексуално (а не само сексуално!) отношение. В този смисъл тя е ирелевантна към неща като общите интелектуални, социални или професионални умения. Логиката зад такива стереотипи не е по-различна от логиката зад расовата теория от края на 19-и и началото на 20-и век, която е диктувала, че определени раси са по-интелигентни и висши "природно".

- Трябва ли да има гей паради и защо?

- Причините са ужасно много и заслужават една наистина задълбочена дискусия. По-рано обясних дълбокия дисонанс, който много често съществува между хомосексуалната личност и обществото. Той действа в две посоки - от една страна, на човек му се насажда (не непременно целенасочено) чувство за малоценност, а от другата страна на барикадата пък гледат с неразбиране и нездраво любопитство, а и подозрителност към различните.

Гей парадите помагат на разрушаването на стените между тези две барикади. Как? Ами чрез обществения дебат, който те генерират. А говореното, дебатът в обществото са фундаментални демократични ценности, свободи, които до преди 1989 г. нямахме. Това е най-интелигентният, най-смисленият начин за вземане на решения в демократичните общества.

Дебатът рано или късно води до консенсус. И ние не бива да забравяме, че сме едва в началото на водене на тези дебати. Все още липсва чуваемост и това създава неправилното впечатление, че парадът дразни и провокира. Това не е така.

Гласовете срещу прайда не са нови, не са на хора, които изведнъж са започнали да се дразнят. Те изказват мнения, които и преди ги е имало, но не са били видими, защото не са имали причина да станат видими. Сега, когато има причина, тези гласове, често агресивни и обиждащи, се надигат. Да, гръмогласни са, но появата им в никакъв случай не е белег на растяща поляризация.

Парадът е вид празник, отбелязващ един ден в годината това, че не бива да се срамуваш от това кой си и какъв си. В този смисъл той е много важен за гей-лесбийската общност така, както един празник като Великден е важен за християните - това е едно особено време-пространство, през което общността се идентифицира и консолидира.

Аналогията с религиозния празник е важна, за да разберете колко фундаментален елемент от личността бива засегнат. Представяте ли си някой да иска да се забрани празнуването на Коледа или Великден, защото според него те са неприемливи по някаква причина, мога да измисля много? Аз не мога да си представя живота без празници. Абсурдно е.
Така че най-важното послание на прайда е едно: "Равни права и равно третиране за всеки един от нас, без значение кой е, без значение кого обича."

Напоследък някакви хора излизат с номера, че, видите ли, всички сме били равни по закон, така че нямало какво повече да искат гей хората. Това е очевидна демагогия. Законът не може да налага на хората приемане на различието. Той може единствено да им предписва поведение в определени сфери. Но не може да брани хората от ежедневно унижение и отхвърляне. Това е очевидно и аргументът с равенството по закон е израз на удобно незнание или услужлива памет.