Етноси към политиците: Учението да е приоритет номер 1

https://www.24chasa.bg/Article/1968413 www.24chasa.bg
Деница Димитрова - водач на листата на коалиция "Център - Свобода и Достойнство" във Варна и Яни Янев от НДСВ събраха представители на етносите на кръгла маса "България - наш дом"

Представители на етносите от Варна, евродепутати и писатели анализираха етническия мир у нас на кръгла маса. Форумът "България - наш дом" се организира от коалиция "Център - Свобода и достойнство".

Водачката на листата за Варна Деница Димитрова пожела на участниците: "Да се стремим да изучаваме нашите общи нрави, а не да се фиксираме върху различията".
Прелюбопитно експозе как съжителстват различните етноси в държавите членки на ЕС направи евродепутатът Станимир Илчев. "И до днес в евросъюза няма определение що е малцинство. За съжаление по-малките групи в обществото лесно се манипулират на езикова и верска основа. За разлика от бивша Югославия България успя да се опази от омразата и запази толерантността към малцинствата", каза той.

Олег Калдерон, председател на еврейското дружество "Шалом" пожела на политиците да сложат образованието като национален приоритет номер 1. Според него образованият човек не се поддава на първични страсти и умее сам да взима решения.

"Ние сме по тези земи повече от 1000 години и България наистина е наш дом. Защо все се говори за спасението на българските евреи, а не се каже и за спасяването на циганите у нас през Втората световна война?", каза писателят Димитър Атанасов-Кабули.

Проф. Рупен Крикорян, председател на Съвета на религиозните общности съобщи, че до дни в Министерството на образованието ще бъде внесена програма за вероучение и благонравие по шестте традиционни вероизповедания. Целта е децата да учат в училище ценностите, които крепят хората от всички религии и етноси.