Хакери се явяват вместо вас във “Фейсбук”, искат пари

https://www.24chasa.bg/Article/197050 www.24chasa.bg
Младежи си чатят в социална мрежа в интернет кафе. Тези форуми са най-уязвимите за измами. СНИМКА: РОЙТЕРС

Финансовата криза е златно време за измамниците. Примерите за големи “удари” през последните месеци в банки, както и за хора, ужилени в мрежата, само потвърждават това правило, пише в. “Таймс”.

Има много начини да ви измамят в интернет. Някои от тях са елементарни и се възползват от наивността ви. Други обаче са доста сложни операции, обяснява Амир Орад, вицепрезидент на компанията “Актимайз”, специализирала се в борбата с финансовите измами.

В момента престъпниците използват 10 начина, по които се опитват да измъкнат от потребителя парите му. Те могат да бъдат разделени в две групи. Първите пет се опитват да убедят хората да изпратят парите директно на лошите момчета. При тези схеми измамниците се преструват, че са в опасност, или пък става въпрос за предложение за работа или за услуга, обяснява Амир Орад.

При втората категория престъпниците се опитват да откраднат лични и компютърни данни, за да убедят банката да им изпрати пари. В тези случаи повечето банки възстановяват изгубената сума на клиента си, освен ако не успеят да докажат, че той е бил немарлив.

Служител на “Сименс” демонстрира миниустройство, което проверяна отпечатъка ви, преди да можете да преведете пари по интернет. СНИМКА: WWW.SIEMENS.COM/POF

Ето и топ 10 на измамите в мрежата, подредени от експертите:

Когато получавате линк към някой сайт, внимавайте дали той е оригиналният. СНИМКА: SXC

1. Удар в социалните мрежи

Хакерите се включват в акаунта на потребител в някоя от социалните мрежи като “Фейсбук”, “Туитър”, “МайСпейс” или “Бебо”. После от негово име се свързват с приятели или роднини и се оплакват, че имат неприятности и им трябват пари. Обикновено молят сумата да бъде изпратена незабавно на даден адрес.

2. Мнима прогноза

При тази схема получавате имейл. Той ви предоставя предварително резултата от футболен мач, който ще се играе на следващия ден, при това напълно безплатно. На другия ден получателят установява, че прогнозата е вярна. През следващите седмици той получава още и още имейли с резултати, които също са верни.

И така, след като сте бомбардирани с учудващо верни прогнози, най-накрая пристига имейл, който ви предлага възможността да си купите резултати, при това срещу солена сума. Трикът тук е, че повечето хора, на които са изпратени имейли, вероятно са получили погрешни резултати и вече са отпаднали от схемата. Малка част от хората обаче са получили имейли с верни резултати и те се хващат на измамата.

3. Спаси ме от кризата!

Схемата е насочена към хора, които са във финансови затруднения. Предложенията идват чрез интернет, телефона или пощата и включват финансови предложения като заем, консолидиране на дълга, помощ за възвръщане на имуществото, фалшиви авансови плащания и схеми за спасяване на ипотеката ви.

4. “Аз съм, не ме ли позна?”

Това е схема, която е особено разпространена в Азия. Тя обаче вече набира скорост в Европа, като е особено популярна и у нас. Измамникът се обажда по телефона на възрастен мъж или жена, като се представя за внук и плаче, че е катастрофирал. Престъпникът моли за помощ и иска пари, за да плати медицинските разходи или за да не влезе в ареста.

5. Оферта, която не можете да откажете

Тази схема обикновено се прилага при търговия по интернет. Измамникът ви праща откраднат чек за сума, по-голяма от стойността на продукта. След това иска да му върнете обратно рестото. Така например търговец получава чек за 10 хил. британски лири и трябва да изпрати обратно 8000. По-късно се оказва, че чекът е невалиден. До това време обаче рестото от 8000 лири вече е при лошите момчета.

6. Плащате, без да знаете

Много технологични фирми и заводи си патят от тази измама. При нея компания или бюро за услуги продължават некоректно да удържат пари от сметката на притежателя без неговото съгласие. Това включва също и предложения по интернет за ограничен пробен период или “само потвърждение” на банкова карта, след което се удържа сума, по-голяма от предварително споменатата. Повечето банки обаче са достатъчно коректни и след това ще възстановят парите, изтеглени от сметката ви.

7. Трети човек на телефона

Измамата се извършва по време на телефонен разговор, в който клиентът се оставя да го убедят да разкрие поверителна информация за себе си. Измамникът ви се обажда и информира, че има риск за безопасността на банковата ви сметка. След това чрез конферентна връзка той се обажда в действителната банка, чиито представители вече ви питат за личните ви данни. Тъй като става въпрос за истинската банка на клиента и за неговата сметка, той обикновено отговаря на въпросите, като дава цялата банкова информация за сметката. В това време измамникът подслушва на заден план.

8. Имейли с Троянски кон

Това е измама по имейла, която предоставя промоционални оферти, особено за програми за охрана на файловете ви от чуждо посегателство. Тези предложения обикновено съдържат линкове или прикачени файлове. Те са инфектирани с вируси, които записват движението на пръстите по клавиатурата и се опитват да уловят каква е паролата ви.

9. Фалшиво пълномощно

Това е схема, по-често срещана в “и-Бей” и в други аукциони по интернет. Законните компании, които се явяват като трета страна или посредник при търговията, държат парите на купувача до пристигане на стоката. Престъпниците обаче създават незаконни компании, които мамят и продавачи, и купувачи.

10. Фишинг

Това е вероятно най-разпространената измама. Маскирайки се като легитимна организация, престъпниците изпращат хиляди имейли, в които съобщават, че сайтът им се нуждае от обновление. След това ви прехвърлят към фалшив сайт, точно копие на оригиналния, в който да попълните данните си. (24часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вратарят на "Дунав" Мартин Луков гледа детето на фолкзвездата Илиян Добромир ДОБРЕВ Футболен вратар залюби бившата жена на фолкзвездата Илиян Тупалката. Обявената за "Мис най-секси българка" Камелия Радева и певецът се разведоха преди по-малко от година. Ексгимнастичката и танцьорка не страда дълго и си хвана гадже футболист.

Очаква ни много студена зима и идване на Исус Христос за Земята през 2018 г. Това е предсказал прочутият американски ясновидец Едгар Кейси, според  esoreiter.ru. В САЩ ше има рекордно ниски температури, обилни снеговалежи и огромни преспи. Според американския ясновидец, известен с прозвището „Спящия пророк“, защото в състояние на транс,

Певица се пука от участия, няма време да се види със семейството Галена няма спирачка! Въпреки че е женена за заможен мъж, който може да й подсигури каквото певицата си поиска, изпълнителката не спира да бачка като луда. Галена почти не пропуска вечер, в която да няма участие. Това, разбира се, и се отразява доста добре финансово.