Деца се стъписват от сивите дробове на пушача

https://www.24chasa.bg/Article/1971468 www.24chasa.bg
Снимки: Изложба - "Човешкото тяло - разкрито и реално"

- Живи ли са били всичките - пита малко момче, което се опитва да догони Константин Лукашев. Той е един от организаторите на необикновената за нашите ширини изложба - "Човешкото тяло - разкрито и реално". А малкият любознайко е второкласник и не се мръщи пред голи тела и вътрешните им органи.

С него е и пълничко момче, което учи в първи клас. Двамата тичат бързо в стаята с изложените ембриони и на бегом излизат от нея. Все едно нещо ги подплаши. Обаче ги питам:
- Защо така бързате?
А те се подсмихнаха чудато. Това бе някак достатъчно за техния свят.

После обаче пак се върнаха, но придружени от майките си. И пак надникнаха в света, от който са произлезли. Не зададоха повече въпроси на възрастните. Като че ли всичко им стана някак ясно.

- Мога ли да получа плакат с описанията на експонатите, след като свърши изложбата? - моли по-голямо момче г-н Лукашев.

- Никой още не ми е задавал този въпрос - отвърна бързо той и се ангажира пред мен да направи така, че ученикът да се сдобие с ценния материал.

Момчето е осмокласник и много уверено обясни защо му трябват плакатите.

- Учебниците за подготовка на изпитите, с които искам да започна да уча медицина, са толкова скъпи, че направо от тук мога да се подготвя - не скри искрените си намерения ученикът. Личеше си отдалеч, че детето е отдадено 100% на темата за човешкото тяло.

- Най ме впечатли как изглеждаха самите дробове на пушача. Ужас просто! Едни такива сиви... Както и всякакви болни органи - смразяващо - възмути се бъдещият лекар.

Иначе на осмокласника му е много интересно да разглежда тези 200-тина експоната.

- Те ме учат как да живея, за да не си причиним коварните болести, от които един ден човек може да умре.

Пред момчето като че горният етаж на ЦУМ, където е експозицията, се бе изправил като едно от най-трудните за изкачване стъпала към кариерата му. Ето защо и детето жадно за знания се взираше във всеки детайл и бе впечатлен от набора. Така се покоряват може би и върхове.

Дано мечтите един ден станат реалност.Телата в изложбата, която намира своите критици, но и поддържници, са съхранени чрез процес, наречен „полимерно запазване". Моделите са изложени така, че да могат да бъдат разгледани от всички страни - с всичките им детайли и разрези, тъй като най-добре се учим, когато гледаме.

Както казва д-р Рой Глоувър, главен лекар-консултант на изложбата: "Разглеждането насърчава разбирането, а разбирането провокира интереса към нашето тяло. То не лъже!" За разлика от моделите, които показват тялото през очите на художника или твореца, образците в експозицията разкриват тялото и неговите части максимално близо до реалността. Макети са били използвани в продължение на много години, но те не дават правдоподобна представа за промените в структурата на организма или в развитието на патологиите, а това е от ключово значение, за да разберем колко уникални са телата ни.

Експонатите идват всъщност от Народна република Китай. Самите органи и части от тялото, както и целите тела, са предоставени от частни лица за научни и образователни цели. Всичко се прави законно в акредитирани медицински университети в Китай, защото там е най-голямата група от специалисти по този вид обработка, обясни пред "24 часа онлайн" Константин Лукашев, който работи и като маркетинг специалист в Inter Contact Bulgaria Ltd.

- Това, което „печелят" дарителите на органи е удовлетворението, че са помогнали за изучаването на човешкото тяло и на хора, които не се занимават с медицина. Те предоставят тялото за определен период от време. Ако човекът е много болен и не може да вземе самостоятелно решение, неговите близки могат да вземат решение.

- Има ли свян или срам от голотата, как се разчита тя?

- Хората, които са били вътре казват, че няма нищо страшно или фрапиращо в изложбата. Ето, и вие видяхте: има много деца, които са заедно с родителите си и всички са впечатлени от нещата и информацията, които виждат вътре. Идеята на изложбата е да покаже максимално реално нашето тяло и да ни накара да се замислим как можем да подобрим начина си на живот.

Тъй като за нас е важно да разберем какво мислят посетителите ни, имаме и специална книга за отзиви и постоянно следим мненията. До този момент нямаме лош отзив от хора, които са видели експонатите. Всички са много впечатлени и дори имаме посетители, които са готови да повторят посещението си. Голяма част от посетителите са студенти по медицина или ученици. Студентите са впечатлени от качеството на експонатите и от информацията за тях. Дори малките деца се радват много и не се притесняват от експонатите.- От кои се чувствате неразбрани и атакувани, и какви обяснения им давате?

- Всеки има право на мнение, което ние уважаваме. Но за нас е най-важно това, което казват посетителите, които са видели изложбата. Искам да подчертая, че изложбата „Човешкото тяло - разкрито и реално" не е свързана с изкуството. Тя е изцяло образователна и цели единствено и само да покаже по максимално истински и достъпен начин структурата на човешкия организъм.

Проблемът е, че доста от информацията, която изтече предварително, не е вярна и затова част от хората не са наясно какво точно представлява изложбата и какво има в нея преди да я посетят. От там идва и част от негативните коментари от хора, които не са я видели.

Посланието ни е, че за да можем да живеем добре с тялото си, ние трябва да го познаваме и разбираме. А най-добрият начин да опознаем нашия „спътник" в живота, е да го видим и да разберем какви здравословни проблеми можем да имаме и как да се предпазим от тях.

- С какво е по-различно събитието от това в предшестващите България страни?

- Изложбата Bodies Revealed е разделена на няколко различни експозиции. Те обикалят различни държави и градове, като по този начин целят да покажат човешкото тяло на максимално много хора. Преди да дойде тук, изложбата беше в Белград. Обиколила е САЩ, Европа и Азия от 2005 година до днес.

Всяка изложба се различава по мястото, в което е изложена, както и част от експонатите присъстват в нашата експозиция, но ги няма в изложби в други градове.

Световноизвестните телевизионни водещи Опра Уинфри и Марта Стюарт също са отразявали продукцията на компанията.

Не е и никак случайно, че изложбата е посетена от над 30 милиона души в цял свят. За първи път е показана във Флорида през 2005 г. Гостувала е в почти всички големи градове в Европа.А ако ви е страх или имате и най-малките притеснения за здравето на вашето дете, ще ви уверя: Bodies Revealed няма нищо общо със сравненията, че е излязла под скалпела на скандалния немски лекар Гюнтер Фон Хагенс ( Виж неговите произведения ТУК). Можете спокойно да се уверите в това до септември, докогато в София гостува "Човешкото тяло - разкрито и реално".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански