Деца се стъписват от сивите дробове на пушача

https://www.24chasa.bg/Article/1971468 www.24chasa.bg
Снимки: Изложба - "Човешкото тяло - разкрито и реално"

- Живи ли са били всичките - пита малко момче, което се опитва да догони Константин Лукашев. Той е един от организаторите на необикновената за нашите ширини изложба - "Човешкото тяло - разкрито и реално". А малкият любознайко е второкласник и не се мръщи пред голи тела и вътрешните им органи.

С него е и пълничко момче, което учи в първи клас. Двамата тичат бързо в стаята с изложените ембриони и на бегом излизат от нея. Все едно нещо ги подплаши. Обаче ги питам:
- Защо така бързате?
А те се подсмихнаха чудато. Това бе някак достатъчно за техния свят.

После обаче пак се върнаха, но придружени от майките си. И пак надникнаха в света, от който са произлезли. Не зададоха повече въпроси на възрастните. Като че ли всичко им стана някак ясно.

- Мога ли да получа плакат с описанията на експонатите, след като свърши изложбата? - моли по-голямо момче г-н Лукашев.

- Никой още не ми е задавал този въпрос - отвърна бързо той и се ангажира пред мен да направи така, че ученикът да се сдобие с ценния материал.

Момчето е осмокласник и много уверено обясни защо му трябват плакатите.

- Учебниците за подготовка на изпитите, с които искам да започна да уча медицина, са толкова скъпи, че направо от тук мога да се подготвя - не скри искрените си намерения ученикът. Личеше си отдалеч, че детето е отдадено 100% на темата за човешкото тяло.

- Най ме впечатли как изглеждаха самите дробове на пушача. Ужас просто! Едни такива сиви... Както и всякакви болни органи - смразяващо - възмути се бъдещият лекар.

Всичко, което трябва да знаете за:

Иначе на осмокласника му е много интересно да разглежда тези 200-тина експоната.

- Те ме учат как да живея, за да не си причиним коварните болести, от които един ден човек може да умре.

Пред момчето като че горният етаж на ЦУМ, където е експозицията, се бе изправил като едно от най-трудните за изкачване стъпала към кариерата му. Ето защо и детето жадно за знания се взираше във всеки детайл и бе впечатлен от набора. Така се покоряват може би и върхове.

Дано мечтите един ден станат реалност.Телата в изложбата, която намира своите критици, но и поддържници, са съхранени чрез процес, наречен „полимерно запазване". Моделите са изложени така, че да могат да бъдат разгледани от всички страни - с всичките им детайли и разрези, тъй като най-добре се учим, когато гледаме.

Както казва д-р Рой Глоувър, главен лекар-консултант на изложбата: "Разглеждането насърчава разбирането, а разбирането провокира интереса към нашето тяло. То не лъже!" За разлика от моделите, които показват тялото през очите на художника или твореца, образците в експозицията разкриват тялото и неговите части максимално близо до реалността. Макети са били използвани в продължение на много години, но те не дават правдоподобна представа за промените в структурата на организма или в развитието на патологиите, а това е от ключово значение, за да разберем колко уникални са телата ни.

Експонатите идват всъщност от Народна република Китай. Самите органи и части от тялото, както и целите тела, са предоставени от частни лица за научни и образователни цели. Всичко се прави законно в акредитирани медицински университети в Китай, защото там е най-голямата група от специалисти по този вид обработка, обясни пред "24 часа онлайн" Константин Лукашев, който работи и като маркетинг специалист в Inter Contact Bulgaria Ltd.

- Това, което „печелят" дарителите на органи е удовлетворението, че са помогнали за изучаването на човешкото тяло и на хора, които не се занимават с медицина. Те предоставят тялото за определен период от време. Ако човекът е много болен и не може да вземе самостоятелно решение, неговите близки могат да вземат решение.

- Има ли свян или срам от голотата, как се разчита тя?

- Хората, които са били вътре казват, че няма нищо страшно или фрапиращо в изложбата. Ето, и вие видяхте: има много деца, които са заедно с родителите си и всички са впечатлени от нещата и информацията, които виждат вътре. Идеята на изложбата е да покаже максимално реално нашето тяло и да ни накара да се замислим как можем да подобрим начина си на живот.

Тъй като за нас е важно да разберем какво мислят посетителите ни, имаме и специална книга за отзиви и постоянно следим мненията. До този момент нямаме лош отзив от хора, които са видели експонатите. Всички са много впечатлени и дори имаме посетители, които са готови да повторят посещението си. Голяма част от посетителите са студенти по медицина или ученици. Студентите са впечатлени от качеството на експонатите и от информацията за тях. Дори малките деца се радват много и не се притесняват от експонатите.- От кои се чувствате неразбрани и атакувани, и какви обяснения им давате?

- Всеки има право на мнение, което ние уважаваме. Но за нас е най-важно това, което казват посетителите, които са видели изложбата. Искам да подчертая, че изложбата „Човешкото тяло - разкрито и реално" не е свързана с изкуството. Тя е изцяло образователна и цели единствено и само да покаже по максимално истински и достъпен начин структурата на човешкия организъм.

Проблемът е, че доста от информацията, която изтече предварително, не е вярна и затова част от хората не са наясно какво точно представлява изложбата и какво има в нея преди да я посетят. От там идва и част от негативните коментари от хора, които не са я видели.

Посланието ни е, че за да можем да живеем добре с тялото си, ние трябва да го познаваме и разбираме. А най-добрият начин да опознаем нашия „спътник" в живота, е да го видим и да разберем какви здравословни проблеми можем да имаме и как да се предпазим от тях.

- С какво е по-различно събитието от това в предшестващите България страни?

- Изложбата Bodies Revealed е разделена на няколко различни експозиции. Те обикалят различни държави и градове, като по този начин целят да покажат човешкото тяло на максимално много хора. Преди да дойде тук, изложбата беше в Белград. Обиколила е САЩ, Европа и Азия от 2005 година до днес.

Всяка изложба се различава по мястото, в което е изложена, както и част от експонатите присъстват в нашата експозиция, но ги няма в изложби в други градове.

Световноизвестните телевизионни водещи Опра Уинфри и Марта Стюарт също са отразявали продукцията на компанията.

Не е и никак случайно, че изложбата е посетена от над 30 милиона души в цял свят. За първи път е показана във Флорида през 2005 г. Гостувала е в почти всички големи градове в Европа.А ако ви е страх или имате и най-малките притеснения за здравето на вашето дете, ще ви уверя: Bodies Revealed няма нищо общо със сравненията, че е излязла под скалпела на скандалния немски лекар Гюнтер Фон Хагенс ( Виж неговите произведения ТУК). Можете спокойно да се уверите в това до септември, докогато в София гостува "Човешкото тяло - разкрито и реално".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Неймар отново откри любовта. И никак не изненадващо отново в лицето на известна дама. Този път в плен на чара му падна красивата Наталия Барулич. Дамата е известна като бившата приятелка на колумбийската музикална звезда Малума. Тя е американски модел, певица и диджей. 27-годишната манекенка е била на кориците на редица известни списания като

Бившият национал на Англия Питър Крауч и съпругата му Аби Кланси едва не загинали по време на романтична разходка с лодка край бреговете на Сардиния. Това разкрива самият той в новата си автобиографична книга. Футболистът и половинката му изпаднали в ужасяваща борба на живот и смърт, за да освободят яхтата и да избегнат разбиването в назъбени

Отказалият се от футбола миналия месец бивш капитан на България Димитър Бербатов се изказа по адрес на анализаторите, които го описваха като муден и мързелив на терена. "Бях артист на терена - заяви той. - В началото не го осъзнавах, но за мен беше важно да правя нещо различно. Ако ме гледаш, със сигурност няма да заспиш или да смениш канала на