Най-скъпият канал е в селото на Доган

https://www.24chasa.bg/Article/197219 www.24chasa.bg
Това е една от най-скъпите пречиствателни станции за отпадни води в страната. Големината й е колкото на селски казан за ракия. СНИМКИ: ЦАНКО ЦАНЕВ

Родното село на лидера на ДПС Ахмед Доган - Дръндар, е станало терен за най-скъпия воден проект на екоминистерството, докато то бе оглавявано от съпартиеца му Джевдет Чакъров.

2 884 338, 30 лв. е дал той безвъзмездно от бюджета на подчиненото му като министър Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) по пет проекта за прокарване на канализация и построяването на пречиствателна станция на селото. Разделено на 160-те жители, които официално има с. Дръндар, това прави по 18 027 лв. на човек.

Стандартът за икономическа ефективност на воден проект, който Европейската комисия спусна на страната ни по Оперативна програма "Околна среда", е 500 евро на жител.

Джевдет Чакъров разбива бутилка шампанско в кофата на багер на една от многото първи копки по водни проекти, които направи. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Бившият екоминистър Джевдет Чакъров не пожела да коментира защо са дадени пари за проект, който не отговаря на критериите за икономическа ефективност, още повече че дори общинският център Суворово, чието население е 4500 души, няма напълно изградена канализация.

Това е новата къща на Доган в родното му село.

Парите са отпускани от ПУДООС през 2006 и 2007 г., става ясно от отчетите на предприятието. Въпреки че то е задължено да ги публикува всяка година, те бяха разсекретени едва тази седмица по нареждане на новия министър на околната среда и водите Нона Караджова. Преди седмица тя обвини предшественика си на поста в разхищаване на пари от бюджета и еврофондовете за селски проекти, вместо да се изпълняват целите до края на 2010 г. в България да няма населено място над 10 000 жители без пречиствателна станция. 70 такива съоръжения обаче дори не са започвани и вероятно Еврокомисията ще стартира наказателна процедура срещу България, предупреди Караджова.

Зам.-кметът на Суворово Живко Петров обяснява, че Доган си е платил всички имотни данъци в Дръндар.

1 345 284 лв. е стойността на най-големия от петте проекта. Той е за построяване на пречиствателна станция, канализационна мрежа и довеждащ колектор до станцията на родното село на Доган. То стана известно и като мястото, където лидерът на ДПС избра да построи огромен сарай, станал известен като Доганленд.

Замъкът в с. Дръндар

В края на 2006 г. освен парите за споменатия проект Дръндар получава още 563 583 лв. за реконструкция на водопроводната мрежа и изграждане на нова.

През 2007 г. са останалите 3 проекта на родното село на Доган, които са финансирани от ПУДООС. 483 819 лв. са дадени за окончателно изграждане на отходнатаканализация на селото, 420 175,53 лв. за довършване на водопровода и 71 476, 31 лв. за дооборудване на пречиствателната станция.

Изпълнител и на петте проекта е фирмата "Антора" ЕООД. Тя е регистрирана в Разград със собственик Иво Илиев.

“Антора” стана известна след наводненията през 2005 г. със забавени проекти за укрепване на диги и речни корита по поръчка на друго министерство на ДПС - земеделското.

Илиев е съдружник във фирмата "Мултистройинвест" с Ревин Аталай, който пък е син на ДПС депутата за четвърти мандат от Разград Рамадан Аталай.

"Общата ни фирма не работи, с Иво Илиев ме свързват само приятелски отношения", коментира Аталай-син и отрече да е оказвал въздействие при възлагането на обществените поръчки по водни проекти за фирма "Антора".

Конкурсите са провеждани от община Суворово, към която се числи с. Дръндар. Поръчките са възлагани след конкурс и "Антора" е спечелила с най-добра цена, коментираха от община Суворово.

Общата сума, платена по договорите от безвъзмездните помощи от Чакъров, е 2 638 370, 50 лв., като в нея е включени ДДС.

Иво Илиев не бе открит за коментар. При позвъняване на мобилния му телефон мъжки глас отрече на телефона да е собственикът на “Антора". Никой не отговаряше и на телефоните в офиса на фирмата в Разград.

Още 14 086 897 лв. е усвоила "Антора" по проекти за водопроводи, канализации и пречиствателни станции, които са финансирани от ПУДООС през мандата на министър Джевдет Чакъров. Последният одобрен проект е от тази година за водоснабдяване на с. Езерово, което е част от община Белослав. Обществената поръчка е на стойност 372 128 лв. без ДДС според решението за възлагане на поръчката, публикувано в регистъра.

Езерово е получило безвъзмездна помощ за водоснабдяване от фонда на екоминистерството на стойност 450 410 лв. в средата на май т.г. На същото си заседание управителният съвет на ПУДООС е одобрил и помощ от още 250 000 лв. за битово-фекална канализация на селото. Фирмата е изпълнила още един воден проект в същото село през 2007 г. на стойност 351 712 лв.

4 743 080 лв. е най-големият воден проект, изпълнен от "Антора", показват регистритена обществените поръчки. Срещу тези пари фирмата е изградила канализационна система на с. Мъдрево, община Кубрат. Това пък е родното село на Рамадан Аталай, депутат от ДПС и баща на съдружника на Илиев Ревин Аталай. Финансирането е било по еврофондовете, става ясно от документацията на община Кубрат по възлагането на поръчката.

Родното село на Рамадан Аталай е платило и 1 048 595 лв. на "Антора" през миналата година за изграждането на водопровод. Парите отново са отпуснати като безвъзмездна помощ от подопечното на Джевдет Чакъров ПУДООС. През 2006 г. пък отново с пари от екопредприятието е изграден междуселищен водопровод с. Севар - с. Мъдрево. Изпълнител отново е фирма "Антора" ЕООД, а сумата за изграждането на връзката е 362 872 лв., предоставени като безвъзмездна помощ.

“Антора” има още един воден проект за над 4 млн. лв., точната стойност на договора е 4 468 410 лв. Парите отново са отпуснати от ПУДООС, този път през 2007 г. Проектът е за изграждане на канализация по две улици - "Христо Ботев" и "Радецки", в град Козлодуй. Отпадният канал трябвало да свърже бл. 32 в града с пристанището на р. Дунав.

Сред проектите на съдружника на Аталай-син, които са финансирани от държавния бюджет през екоминистерството, са още канализация на няколко улици в наводнения през 2007 г. Цар Калоян и канализация на Кубрат, общинския център на с. Мъдрево. Първият проект е на стойност 375 123 лв., а вторият за 445 223 лв., като и двата са финансирани от ПУДООС през 2008 г. Година по-рано фирмата прави и канализация на с. Горно Сираково, което е част от хасковската община Минерални бани, срещу сумата от 1 690 266 лв. отново от фондовете на ръководеното от Чакъров екоминистерство.

ВИКТОР ИВАНОВ

 

Само през май раздадени 55 млн. лв. на паланки

82 от общо 127 проекта за канализация и пречиствателни станции, които са одобрени през тази година за финансиране от управителния съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), са за села и по-малки населени места. Решението е взето на 15 май. Още 117 от така наречените малки водоснабдителни проекти са получили финансиране от ПУДООС на същото заседание на управителния съвет. Негов председател допреди две седмици бе бившият министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Общата стойност на тези проекти е 54 962 167 лв. А общата сума на подписаните от ПУДООС договори за финансиране през тази година надхвърля 150 млн. лв., от които повече от половината са вече преведени към общини и фирми, съобщи новият министър Нона Караджова. В същото време според закона за държавния бюджет за тази година предприятието има лимит за харчене от 97 милиона лв.

ПУДООС е второстепенен разпоредител с бюджетни средства към екоминистерството. В негопостъпват приходите от всички екотакси и глоби, а получава и субсидия от бюджета за финансирането на екопроекти. Обикновено парите се отпускат под формата на безвъзмездна помощ или на безлихвен кредит. Сумите се разпределят на конкурсен принцип, като обикновено управителният съвет се събира най-много два пъти в годината с тази цел.

Само за селата около родния си Асеновград бившият екоминистърЧакъров е одобрил 7 проекта на обща стойност 1 665 992 лв.

За 2 500 000 лв. са най-големите безвъзмездни помощи, които е отпуснало през тази година ПУДООС, става ясно от протокола на заседанието на управителния съвет от 15 май. Парите са за ромския квартал Юг на Оряхово и с. Трилистник от община Марица.

И през тази година ПУДООС е дало 758 404,10 лв. за Мъдрево - родното село на депутата от ДПС Рамадан Аталай. С тези пари трябва да се извърширеконструкция и подмяна на водопроводна мрежа. По друг проект, пак одобрен на 15 май, селото е получило още 1 000 000 лв. за канализация. Мъдрево вече има отпуснати близо 6 млн. лв. помощи от ПУДООС на стойност близо 6 млн. лв. за водопроводи и канализация през предните години от мандата на Чакъров като министър. (Ввиж текста горе на 15-а стр. за водните проекти в родното село на Рамадан Аталай - бел.авт.)

Финансирани са не само общини, където управлява ДПС. Проблемът всъщност е, че това не са приоритетни за страната ни проекти, обясни новият екоминистър Нона Караджова при първите си публични прояви. Според нея отходната канализация и пречиствателните станции за малките населени места са не само ненужни, но и ще натоварят допълнително сметките на бедните хора, които живеят там. След като има канализация и пречиствателна станция, се плащат и такси за пречистване на водите, които в малките села ще са непосилни за хората, обясни Караджова.

ВИКТОР БОРИСЛАВОВ

 

Цялото Дръндар стана на сарай

И в общината в Суворово наричат детския замък на Доган в неговото село Дръндар сарай.

Но грешат. Лидерът на ДПС и в момента доизвайва намерението си да превърне момчешките си мечти в действителност. Остана последната му закана - да направи модерен парк с езерце край селския мегдан.

Вече са издигнати основите на малък амфитеатър, сковани са красиви дървени беседки, сложена е чамовата порта. Точно това променя представата за сарай на Доган. Защото освен огромния замък върху площ от 14 дка до родната му къща политикът е направил още куп неща за превръщането на Дръндар в нов център на просветата.

"Сигурно Доган плаща за амфитеатъра", чуди се зам.-кметът на община Суворово Живко Петров. И кметицата на Дръндар Зюмбюл Али, сестра на депутата Касим Дал, не знаела кой финансира мероприятието.

"Или не иска да каже", добавя Петров. Той прави кратка справка и установява, че данъците за Доганленд се плащат изрядно от фондация с името на древногръцкия бог Хермес. На нея миналата година бе прехвърлен целият имот, построен върху лично купените чрез търг от Доган 14 общински декара.

В Дръндар всъщност лидерът на ДПС е декларилал като своя собственост само новата си къща от 250 кв. м, която е досами двореца и вече е завършена. Бежовата сграда е със скромна съвременна архитектура. В дворчето има малки кипариси, райграс и кръгъл розариум. На мивката пред къщата 2 полупразни бутилки от веро издават наличието на живот в новия дом. В него Доган смята да намери пристан за творчество, след като се оттегли от голямата политика.

Около новата къща и Доганленд има дебело асфалтирани улици. Впрочем асфалт има почти навсякъде в Дръндар. Дори пътят към далечната селска горичка е настлан с чакъл.

Доганленд обаче няма разрешително нито за детска градина, нито за забавачница, занималня или училище. Поне искане за подобни документи не са постъпвали в община Суворово. Той е изцяло завършен, дори в парка пред входа има 3 големи статуи - на лъв във фрак и 2 феи.

Единствено възрастна жена се мярка край тях. На въпроса има ли някой зад заключените врати от ковано желязо, тя отговаря с вдигане на лявото си рамо.

"Има ли деца?" - реакцията е същата.

Едва когато става въпрос за пътя за Варна, скрита зад колоната, за да не я снимат, тя посочва с ръка.

За 2 г. всичко в парка около двореца е довършено. Дори има комбинирано игрище за футбол и баскетбол с изкуствена трева.

Нищо обаче не е покътнато върху земята, купена от лидера на ДПС по 5 лв. за квадрат. Пусто е всичко в бъдещия интернат за даровити деца. Празни са спалните за учениците и преподавателите, празни са кулите, оборите за кончета, в които малките таланти трябваше да се трудят.

"Тук е курортно място. Но англичани не идват да живеят при нас. Навярно, защото нямаме църква. Ще бъде хубаво, като започне да работи интернатът, да се заселят в Дръндар и българи", каза преди 2 г. съседът бай Реджеб. Явно той не иска хората от Дръндар да се затварят в националността и в религията си. И намеква, че младите отдавна са отишли във Варна. Тоест принадлежат на модерните времена.

Замъкът е вторият грандиозен жест на ДПС лидера за родното му село. Вадичка, която течеше край старата джамия, стана повод преди 7 г. да бъдат отпуснати значителни държавни средства по линия на бедствията и авариите, с които бе издигната нова модерна джамия.

На пищното откриване друг местен съселянин на лидера - бай Али, промърмори: "За какво са ни тези неща? Някакви арабски работи!"

Оказа се, че джамията отваря само от време на време, а фасадата се лющи от аварийното изпълнение на строителите.

Дръндар е най-скъпо канализираното населено място у нас според служители в община Суворово, които пресмятат разходите на по 3-4 хил. лв. на жител. (За истинската цена, която е много по-голяма, виж текста вдясно - бел. ред.) За сравнение във вилните зони на Варна за 3000 лв. можеше да си поръчаш частен мръсен канал плюс водоснабдяване, и то в най-скъпите строителни времена. Пречиствателната станция в Дръндар се състои от 2 заключени помещения, по-малки дори от съседния селски казан.

Никой в управата на Суворово обаче не знае как е финансирано мероприятието, дори обвинения за скъпата канализация се сипеха по време на предизборната кампания срещу старата кметица, подкрепена от НДСВ, д-р Атанаска Петкова. Наложи се БСП, ГЕРБ, "Атака" и СДС да правят коалиция срещу нея и да сложат за кмет инж. Павлин Параскевов.

"Мечка или лисица? Ще видим", с тази турска поговорка съседите на Доган в Дръндар се питаха какво ще излезе от неговите амбициозни проекти в селцето. Е, никой не е станал пророк в собственото си село. Но хората се интересуват повече от жизнения си стандарт, от изкупната цена на млякото, от вересиите си в селския магазин. Те дори излъчиха местния недоволен - антидепесаря Ибрям, който се опълчи срещу партията на съселянина си и бе освободен като поддръжка на пречиствателната станция.

Никой не иска интернатът да се превръща в ябълка на раздора. "Мечката" за дръндарци е може би страхът селото им да не стане център на фундаментализма. И още чакат, за да видят.

ЦАНКО ЦАНЕВ

Проектът за замък в с. Дръндар бе обявен още преди шест години, и то от майката на Ахмед Доган Демире. Още тогава тя каза, че замъкът ще е интернат за даровити деца. Теренът, върху който бе построен сараят, е купен лично от Доган, но през миналата година готовата вече сграда е прехвърлена на фондация "Хермес". В нейната управа според регистрацията й участват самият ДПС лидер, секретарката му Биршен Яхова и самоубилият се в Боянските сараи на Доган шеф на кабинета му Ахмед Емин, "Хермес" е фондация за обучение на млади хора, има либерална насоченост и е създадена през 2006 г. Основните й цели са изграждане и възстановяване на училища, детски градини, читалища и духовни храмове, отпускане на стипендии в областта на образованието, както и стимулиране на надарени деца, според информацията на интернет сайта на фондацията. "Реално до момента "Хермес" не упражнява дейност", бе коментарът вчера на съуправляващата фондацията Биршен Яхова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

"Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.