Синът на Стефан Воронов - BG гласът на Де Ниро и Дани де Вито

https://www.24chasa.bg/Article/1976652 www.24chasa.bg

Той не е помирисвал сцена от 15 години, но получи наградата на артистите “Икар” преди 2 години. Родителите му оставят живота си в Младежкия театър, но него не го привличат ролите.

Не е наследил и певческия талант на баща си, но въпреки това дарбата му е в гласа. С него той може да влезе в чужда кожа и да бъде сянката на Робърт де Ниро, Дани де Вито или Джо Пеши. Трябват му само слушалки, микрофон и монитор, по който върви лентата.

Александър Воронов е сред най-търсените у нас актьори за озвучаване на филми и реклами. Негови са ролите зад кадър - дублажите в “Стъпка по стъпка”, “Спешно отделение”, “Семейство Сопрано”, “Малкълм”, “Грозната Бети”... През 2010 г. е номиниран за “Икар” в категория “Златен глас” за дублажа на “Моите мили съседи”, но печели Васил Бинев. Следващата 2011 г. обаче наградата е за него за дублажа на “Щурите съседи”. Освен приликата в имената и в двата сериала героят му се казва Мариано.

Въпреки наградата 42-годишният актьор все още е в сянката на знаменитите си родители Маргарита Пехливанова и Стефан Воронов. Баща му загива на 29 години, а 4 десетилетия се говори за неговия талант на певец и актьор.

И да не бе завършил ВИТИЗ, сцената е била в душата на Стефан Воронов, който сякаш изиграваше песните си. Има на кого да се метне, тъй като прабаба му е една от примабалерините в Софийската опера.

Портретът на Елена Воронова и днес стои в операта. Събитията у нас през 1944 г. я заварват на турне в Унгария и тя се установява във Франция. Александър има бебешки спомени за баща си, като откъслечни картинки. “Спомням си как изглеждаше като го посрещнахме на летището с майка ми от Канада. Бе с дълга коса и мустаци, каквато е била модата на хипарския период”, казва Александър. Тогава Стефан Воронов играе половин година в Роял мим театър в Ниагара.

Той е първият български актьор, играл в професионален мим театър, но малцина знаят, че се е занимавал с пантомима, уточнява синът му.  

Легендарният певец е бил и добър художник. Негови рисунки пази сестра му, която живее във Франция при сина си. С рисуване го приемат в iтроителния техникум, а после кандидатства във ВИТИЗq за да е близо до Маргарита Пехливанова, която завършва година преди него. “Той вече е бил пропял и не е мислел да става актьор, но пламналата любов към майка ми си казва своето”, казва синът им Александър. Баща му е участвал предимно в мюзикли, защото можел да пее. Играл е само два сезона в Младежкия театър - до гибелта си през есента на 1974 г.

Стефан Воронов веднъж е помилван от съдбата

Той е трябвало да лети с Паша Христова в самолета, който пада на 21 декември 1971 г. и певицата загива. Тогава шефът на театъра не пуска Воронов заради ангажименти в Младежкия. Когато Стефан научава за катастрофата, не е на себе си. Жертвите са докарани в Първа градска. Стефан и негов приятел тръгват с жигула, катастрофират на ул. “Раковски”, зарязват колата и бягат до болницата.

Татко е трябвало да седи до Паша Христова

Каква ирония - сега гробът му е пред нейния”, казва Александър.

И Стефан Воронов загива при катастрофа. Сашо е 3-годишен и помни последното море с баща си. Тримата са в Созопол през 1974 г. Един ден мама и татко го оставят да спи на обяд и излизат. Като се връщат в къщата в Стария град, детето го няма.

Настава паника

А малкият просто се събудил по-рано и бос стигнал чак до кея. Там седнал до водата и любопитно гледал как големите ловят риба. Стефан и Маргарита обикалят града, а малкия го няма. Накрая жена ги упътила към кея. Намират Сашко захласнат по рибарите, седнал на самия ръб на кея. Следва поучителен пердах. Стефан Воронов нямал търпение да научи по-скоро и сина си на френски. Сашо смешно си кълчел езика, а баща му се нервирал, че учебният процес вървял бавно. Първото свързано изречение Сашко направил, когато татковците играели карти пред бунгалата на актьорите в Ахтопол година по-рано. Малкият слушал коментарите и накрая се произнесъл: “Коз, пас, баба мама.”

След Созопол в края на август 1974 г. Стефан Воронов заминава с трупата на Младежкия театър на турне до Братислава и Виена. На връщане до Божурище, буквално вече вкъщи, става катастрофата. Умореният шофьор не видял зарязан на пътя самосвал със спукана гума и се врязал в него. Воронов загива в съня си.

Макар и сирак, Сашо има хубаво детство. Баща му го няма, но разказите за него край нямат. После се сприятелява и с втория съпруг на майка си Васил Бъчваров - Бъчи, за когото тя се омъжва през 1977 г.

“Николай Бинев и Домна Ганева много са обичали баща ми. Майка ми не е искала да се прибере в дома ни на ул. Шести септември” и известно време сме живели у тях. Като дете правехме грандиозни актьорски купони у Биневи. Той вземаше реквизити от Младежкия театър и събираше всички актьори у тях. Правеше тематични купони. В “Тримата мускетари” например мъжете обличаха дамските костюми, а жените - мъжките.

Николай Бинев събирал бебешки снимки на известни актьори, спомня си Александър Воронов. Той е кръстен на дядо си - белогвардейския потомък Александър Воронов. Традицията на рода повелявала всеки първороден син да носи името Александър. Баща му Стефан пък носел нелегалното име от фалшивите документи на Александър Воронов. С тях като наследник на белогвардеец се е криел след Девети в България, обяснява внукът му и пояснява: “По бащина линия имамеруска кръв, но нямаме роднини в Русия, а и тук, след като леля ми замина в Париж при братовчед ни.”

Лелята на Сашо взема със себе си китарата на Стефан Воронов, дрехите му, снимките - всичко след гибелта му, защото бащиният му род още отначало не приема брака на Стефан с Маргарита.

Пехливанова. Като дете Александър усеща товаособено отношение към майка му. Той има само като спомен от баща си донесени през 1967 г. от Куба маракаси, едни кастанети от Испания и грамотите му от “Златният Орфей”.

Макар и син на легендарен певец, Сашо твърди, че няма добри певчески способности. Но пее в ученическия църковнославянски хор и с него има над 80 концерта у нас, в Германия и в Австрия. В училището прави рок група и не пуска китарата по 5-6 часа на ден. През 1989 г. групата им се явява на фестивал в зала “Универсиада” и побеждава неочаквано и за самите млади рокаджии.

Сашо Воронов все по-уверено тръгва по стъпките на родителите си. Завършва класическата гимназия и за горчива изненада на майка си подава документи в семейния университет - ВИТИЗ.

Майка му се сърди, като научава, че след класическата гимназия със старогръцки и старобългарски е решил и той актьор да става. Като вижда кавгата, големият актьор и семеен приятел Николай Бинев се наема да го подготви за изпитите само за 10 дни. Накрая събира артистите от Младежкия театър, пред които изненаданият Александър трябва да играе.

Явяването на младия Воронов е голяма изненада за комисията И най-вече за проф. Надежда Сейкова, която навремето е преподавала и на баща му. Тя изтръпва, като чува името Ал. Воронов. Той обаче оправдава фамилията и е сред приетите 40 от близо 1000 кандидати.

По това време Маргарита Пехливанова и вторият й съпруг Васил Бъчваров активно озвучават филми да добавят нещо към заплатите си. Сашо отива веднъж при майка си, която е на запис, и режисьорът иска да го чуе. След 6 месеца му звънят да озвучи австралийски детски сериал. Той е още студент, но се справя.

Завършва актьорско майсторство при проф. Надежда Сейкова през 1994 г. Три дни преди да си вземе дипломата, се жени. С Мирослава се запознават в кафене до ВИТИЗ. Тя е икономист, факт, който Маргарита Пехливанова коментира късо и точно: “Поне един в семейството да има сериозна професия.”

Александър Воронов отива в Младежкия театър, откъдето са тръгнали и родителите му. Първите му роли са като студент втори курс, играе в детски спектакли - Кристофър Робин от “Мечо Пух” , Кай в “Снежната кралица”, във “Варава” играе апостол Петър, партнира си със Стефан Мавродиев и Георги Кадурин.

По време на голямата криза през 1996 г. заплатите са обидно ниски, а Александър вече е семеен. Напуска и се захваща сериозно с озвучаването. “Харесва ми, вече 20 години съм в дублажа”, лаконичен е Александър Воронов. Той не мърмори, че е актьор на повикване, който често работи по 13-14 часа на ден.

Обяснява как се влиза в чужда кожа. “Режисьорът събира екип от актьори, раздава им преводен текст, казва кой коя роля ще чете, пуска най-много 5-6 минути от филма, за да се види какво представлява героят ти, и се започва. Преди 20 години целият филм се извърташе, правеше се репетиция и чак тогава се дублираше. Сега актьорите като чуят гласовата характеристика на героя, им става ясно какво да правят.”

За 20 години Воронов е озвучил няколко хиляди филма. “Човек има един глас, но се стремя винаги да вляза в кожата на героя, да съпреживявам като него”. Известен е с превъплъщенията на Дани де Вито, Джо Пеши, както и на Джордж Клуни като д-р Рос и на д-р Картър в “Спешно отделение”. Воронов е и гласът на Аладин от анимациите на “Уолт Дисни”, но повече се забавлява при озвучаването на комедийни актьори.

А и сами си правят закачки. “Понякога скриваме текста на колега, изключваме слушалките или нахвърляме “режисьорски” поправки върху листа”, разказва Александър Воронов.

Но сцената му липсва, както и камерата. Не е играл във филм, откакто се снима като свързочник в руската мегапродукция “Турски гамбит”. “С удоволствие бих играл в пиеса или български сериал. Обадиха ми се да участвам в епизод на “Дървото на живота”, но вече имах поет ангажимент”, казва синът на легендарния певец.

Името му винаги е помагало и той е гледал да го защитава. “Чуят ли фамилията ми, винаги ме питат не съм ли син на Стефан Воронов. А спомените за него винаги са добри”, казва наследникът му. Но смята, че прилича на майка си.

Синът му Александър пък е одрал кожата на дядо си. 14-годишният внук на Стефан Воронов учи немски в 73-о СОУ. Той е събрал всичките му песни и ги е качил на страница с името на дядо си във фейсбук.

И не само прилича на него, ами и пее много хубаво и свири на китара. И баща му - Александър старши, покрай джуниър се сеща за старата тръпка и отново си купува китара. Кръвта вода не става...