Всичко за невиждания скандал с бюлетините

https://www.24chasa.bg/Article/1978101 www.24chasa.bg
СНИМКА: ТОНИ ПАЛАБИКЯН

ДАНС, прокуратурата и полицията атакуваха печатница “Мултипринт” в Костинброд в нощта преди деня за размисъл и откриха над 350 000 допълнителни бюлетини за вота днес.

“Мултипринт" е фирмата, която по договор с Министерския съвет отпечата бюлетините. Новината бе съобщена от Тв7 и по-късно потвърдена от Върховната касационна прокуратура, откъдето официално обявиха, че е образувано дело за престъпление по служба. Вестта предизвика светкавичната реакция на големите партии. Десетки хора се събраха на протест пред президентството, ЦИК и централата на ГЕРБ. Магистрати и полицаи нахлули в печатницата след сигнал. В складовете те се натъкнали на 10 палета с готови за транспортиране бюлетини, които не са тези, отпечатани за изборите и вече изпратени в секционните избирателни комисии, казаха от прокуратурата.

Според шефовете на печатницата огромното количество намерени бюлетини са брак, който ще бъде унищожен след края на вота.

“Мултипринт” е изпълнила задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините до 8 май, уточниха от ВКП. Прокуратурата образува
досъдебно производство за длъжностно престъпление  и за създаване на група с цел нарушаване тайната на гласуването. За това престъпление законът предвижда от 1 до 8 г. затвор. До момента разследването обаче не се води срещу конкретен човек.
“Прокуратурата няма право да образува досъдебни производства във връзка с правилата за съхранение и унищожаване на бюлетини. Това е право на ЦИК или районните избирателни комисии, които могат да наложат глоба”, обясниха пък юристи, специалисти по наказателно и избирателно право.

Министерският съвет е изпълнил всички свои ангажименти за отпечатването и разпространението на бюлетините, спазвайки процедурите и буквата на закона, съобщиха от “Дондуков” 1.

Количеството от 8 343 000 бюлетини беше заявено и получено от печатницата, избрана след провеждането на обществена поръчка в сроковете, заложени в договора за изпълнение.

От правителствената пресслужба посочват, че според Изборния кодекс броят на бюлетините, които се отпечатват, трябва да съответства на броя на избирателите в страната и чужбина плюс 10%.

“Намерените в печатницата бюлетини  няма да се използват в изборния ден, заяви говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

От вътрешното ведомство казаха, че полицаите се включили в акцията в Костинброд, след като временно изпълняващият функциите на градски прокурор на София  Роман Василев в петък поискал от главния секретар на МВР Калин Георгиев участие
 на полицаи в акцията.

“Вчера ( б.р. в петък) прокурор Роман Василев потърси съдействие от мен във връзка с операцията”, потвърди главнитя секретар на МВР Калин Георгиев. “Незабавно разпоредих служители от областната дирекция на полицията, РПУ-Костинброд, специализираните полицейски сили към националната полиция и служители на базовата научно-техническа лаборатория да съдействат и да работят заедно”, добави той. 

Жандармерия и десетки полицаи бяха през целия ден в печатницата и около нея.

Вестта за откритите допълнителни бюлетини, която часове наред бе повтаряна по ТВ7 събра за броени минути десетки жители на Костинброд. Те прогониха Николай Бареков, който предаваше директно.

Хората твърдяха, че не са организирани от партия, а излезли да защитят Йордан Бончев, чиято печатница давала хляб на повече от 1000 души от Костинброд.
Около 16 ч пристигна и кметът на Костинброд Милен Димитров и общински съветници от ГЕРБ.

“Гражданите излязоха абсолютно спонтанно. Тук за втори път се печатат бюлетини”, каза той. Димитров обясни, че отношенията им с Йордан Бончев, който е и общински съветник, били чисто служебни.

“Не го защитавам, но не мога да го оплюя, без да имам доказателства”, каза Димитров. Според него денят за размисъл бил опорочен. “Ако обвиненията се окажат верни, всеки си носи отговорността по закон”, добави кметът.

Местните коментраха, че заради многото хора, които работят в печатницата - над 1000, невъзможно да се печатат незаконни бюлетини. “Нали все някой ще го разкаже из града", коментира Велика Василева, чиято къща се намира на метри от печатницата. Въпреки че живее съвсем близо до “Мултипринт”, тя не забелязала нищо необичайно, докато не чула по медиите.

Собственикът Йордан Бончев: Не са печатани фалшиви бюлетини, това е брак

“Ако сме отпечатали 350 000 фалшиви бюлетини, нямаше да си говоря сега с вас, а щях да бъда задържан. Имахме проверка от прокуратурата за изпълнението на обществената поръчка за бюлетините - как е изпълнена, количеството на отпечатаните материали и дали всички приемо-предавателни протоколи са разписани. Дал съм обяснения пред проверяващите.” Това заяви пред “24 часа” шефът на печатница “Мултипринт” и общински съветник от ГЕРБ Йордан Бончев.

Той посочи, че няма нито един задържан от органите негов служител. По думите му полицията охранявала технологичния брак, който бил в отделен склад.
“Всеки, който разбира от полиграфия, знае, че има технологичен брак. Той се получава при лепенето и други дейности, свързани с изработката на книжата. По договор ние сме длъжни да го съхраняваме в отделен склад и да го запечатаме. Бракът е 2% от 200 тона бюлетини”, обясни Бончев.

Той беше категоричен, че печатането на бюлетините е приключило на 6 май вечерта и на следващия ден материалите са били натоварени на камиони и са заминали за изборните секции в страната. Единствените бюлетини, които били подменени, са 335 броя, част от книжата за секциите в район “Триадица” в София. Причината била, че не са добре залепени и се наложило да бъдат сменени.

На въпрос как ще коментира твърденията, че се е подготвяло предварителното отбелязване на номер 15 за ГЕРБ в 350 000 бюлетини, Бончев отвърна: “Нека някой да покаже тези бюлетини."

Той подчерта, че преди 2,5 г. печатницата му е купила нова машина, която имала капацитет да отпечата 200 тона хартия за 10 денонощия. Според него никоя друга печатница в страната не можела да го направи и затова неговата е спечелила обществената поръчка.

Цветанов: Има сценарий за дестабилизация

Прокуратурата участва много сериозно в сценарий за дестабилизация на страната и след изборите ще сезираме Европейската комисия за категорично проследяване на всички случаи, които бяха политически ангажирани в този изборен процес. Това заяви на извънредна пресконференция снощи във Велико Търново зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него сценарият, който наблюдаваме през последните 20 дни, особено с голяма агресивност в последните 2 дни, показва, че политически формации и определени държавни структури участват в много сериозна подготовка за дестабилизация на България. Той добави, че прокуратурата е трябвало още вчера, след като има подобна констатация, да съобщят за всичко, което е констатирано.

“Видяхте, че дори достъпът за пресконференцията беше възпрепятстван от агресивно настроени хора пред офиса на БТА, една държавна институция, в която нямаме възможност да влезем нормално. Тази агресия и всичко, което наблюдаваме през последните дни, се дължи на тези политически формации, които знаят много ясно, че ще загубят тези избори и искат да направят тези внушения за всичко това, което се тиражира в днешния ден”, изтъкна Цветанов. Той бе посрещнат пред сградата от привърженици на ГОРД, водени от Станислав Недков - Стъки с възгласи “Мафия” и “Цветанов на съд”

Според Цветанов тази обществена поръчка за печатането на бюлетините е проведена от служебното правителство, а не от правителството на предишния министър-председател. Има компетентни органи, които ще трябва да се произнесат. Има технологичен брак, който винаги в подобен производствен процес, има такъв процент. Има логични обяснения от собственика на печатницата, каза Цветан Цветанов. Той каза, че не познава лично собственика на печатница “Мултипринт”.

Цветанов призова всички граждани да отидат да гласуват, за да има висока избирателна активност. “И това е най-добрият инструмент за противодействие на всички тези спекулации, които наблюдаваме. Много ми е обидно, че в днешния ден за първи път имаме такъв режисиран сценарий, с който е нарушен демократичният процес в България. Извинявам се на всички български граждани за тази пресконференция. Милеейки за родината, призовавам всички да отидем и да упражним правото си на глас. Демокрацията е застрашена с подготовката за тези масови безредици, които в момента наблюдаваме в страната”, каза Цветанов.

Преди това стана ясно, че ГЕРБ е сезирала ЦИК, Върховна касационна прокуратура и Софийска градска прокуратура, че “в деня за размисъл една медия и един журналист си позволиха да извършат набедяване в извършване на престъпление”.
“Недопустимо е в деня за размисъл да бъде изнасяна информация по слухове и предположения от Николай Бареков и журналисти от Тв7 и сайта “BNews.bg”, и да се правят внушения от националния ефир, представляващи набедяване и грубо нарушение на изборното законодателство, както и на Етичния кодекс на българските медии", се казва в съобщението.

Още по темата:

Станишев: Тези бюлетини трасират пътя на подготвена схема

Министерски съвет: Лъжа е, че има арестуван наш служител

ДПС: Опит за държавен преврат, искаме извънредно заседание на ЦИК

ДСБ: Конституционният съд да отложи провеждането на изборите

ГЕРБ сезира ЦИК и прокуратурата за нарушения на изборното законодателство

„Атака" предлага: Извънреден съвет при президента тази вечер

Плевнелиев: Очаквам в кратки срокове резултатите от проверката на прокуратурата и ДАНС

От РЗС подали сигнала за фалшивите бюлетини

Обществената поръчка определя бракуваните бюлетини да са в печатницата

Цветанов: Това е режисиран сценарий. Партии подготвят дестабилизацията на България

Кунева за бюлетините: Кражба на достойнство, протестирайте като гласувате

Говорителят на ЦИК: Няма опасност от опорочаване на вота

Михаил Константинов: С тези бюлетини и Дяволът нищо лошо не може да направи

Протестиращи блокираха магистрала "Тракия" край Стара Загора

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тончо Токмакчиев изненадващо за мнозина се появи по 7/8 ТВ на Слави Трифонов в сряда вечер. Комикът гостува във "Вечерта на Бенда". Предаването бе посветено на един от първите албуми на "Ку-ку бенд". В него дейно участие взима и Токмакчиев. Сред шеги и спомени той изпя три от песните, сред които и големият хит Sweet chalga in time ("Стар крадец си

Бившият вече капитан на "Левски" Живко Миланов се отдаде на планински туризъм. Той започна походи из планините по препоръка на лекарите, които му откриха заболяване, свързано с белия дроб. Именно това бе и причината Жиката на окачи официално бутонките. Той не е спрял да бъде активен и тези дни обикаля из върховете на Пирин

"По-добре да мия чинии в Америка, отколкото да се доказвам като най-добрия в света за България!" С тези тежки думи легендарният щангист Антонио Кръстев окончателно прекрати своята кариера преди 29 години. Двукратният световен и европейски шампион почина този четвъртък след катастрофа с личния си автомобил в Минесота