Лютви Местан: Не е възможно ДПС да подкрепи ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/Article/1980794 www.24chasa.bg
Лютви Местан

Следващият кабинет трябва да представи интересите и на онези български граждани, които нямат свое парламентарно представителство. Ние правим разлика межди думите „съгласие" и „съглашение". За съгласие сме готови, съглашение не може да има. Коалиция с ГЕРБ ще е съглашение. Не е възможна подкрепа на ГЕРБ от ДПС, ако тази политическа партия се окаже първа след окончателното преброяване на бюлетините. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференция на партията в НДК. Той благодари на избирателите на ДПС и изрази своята възхита от политическата зрялост на избирателите на ДПС.

Нашата идентичност беше поставена на изпитание. Партията ни издържа най-тежкото си изпитание от основаването си досега. Това са първите избори от 1997 г. насам, в които участваме като опозиционна партия. Но преди всичко, защото на карта бе не само въпросът с това - колко ще тежи ДПС в 42-рото Народно събрание, какъв статут ще има, дали на опозиционна партия или на партия, която ще има отношение към намирането на формула за стабилно управление на страната. На изпитание бе поставена нашата идентичност, преди всичко, каза Местан.

Направихме своя ценностен избор, да се развиваме не като етническа, а като светска, национална, либералнодемократическа партия, с европейска ориентация. Това беше труден, но правилен път. Точно тази наша идентичност бе поставена на изпитание, каза Местан.

Най-важният резултат от парламентарните избори е, че избирателят отрече категорично еднопартийният модел на управление на страната, не защото този модел е лош само по себе си, а защото при управление на ГЕРБ този еднопартиен модел се изрови в авторитарен. И най-силната личност трябва да се впише в демократичната система, а няма да полага систематични усилия да я подчини на едноличната си воля", заяви Местан.

„Длъжни сме да прочетем вярно вота на избирателите. Избирателят подкрепи един концепт, продуциран от ДПС, за широко политическо и гражданско съгласие, при което експертно-политическото да вземе връх над тяснопартийното начало", каза още той.
„Изисква се да се намери бързо формула за стабилно управление на страната.

Управлението ще е стабилно, ако зад кабинета да стои широко политическо съгласие, да се осигури широко обществено съгласие", посочи Лютви Местан.

ДПС вижда своята роля в следващото НС като политическа сила, която ще работи за разкъсването на обръчите от фирми, с които са обгърнати всички български партии. Тази метафора назовава една най-уродлива реалност в българския политически живот. Свеждането й като характеристика единствено на автора й беше част от стратегията за създаването на негативен образ на ДПС. Предполагам се убедихте от последните разгритя, че най-много и най-плътни обръчи са обгръщали онзи, който дойде с обещанието, че ще се пребори с корупцията и ще въздаде справедливост.

Истинският проблем на ГЕРБ ще бъдат корупционните разкрития, които ще дойдат отвътре, а не подслушванията, заяви Местан. Това е неизбежно, защото такива са механизмите, по които е структурирана тази партия и тя ще се разпадне по точно тези механизми.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куп интелектуалци на поклонението на бившия шеф на Народния Магдалена МИТКОВА снимки: Пламен Кодров Звездите на родната културна сцена изпратиха големия Павел Васев в последния му път. Стотици известни личности и приятели, сред които Вежди Рашидов, Теди Москов, Стефан Мавродиев, Параскева Джукелова, Антон Радичев и Жоро Мамалев,

Кадър с дъх на лято публикува плеймейтката Маги Бадер. Носителката на еротичната титла се пусна по бански, препичайки се на жарко слънце. И докато навън е мъгла и студ, то при Маги изглежда, сякаш че температурите са доста високи. Бадер крие засега къде е и с кого, но това не попречи на почитателите й да отбележат, че изглежда много секси

Бившето гадже на Луна пропя. Здравенякът Горан се прекръсти на Горджано, за да впечатли изпълнителката с кратко парче. "Горане, благодаря ти за тази серенада! За жеста много мило, но нещо не ти се е получило. Не разбрах целта ти - да ме впечатлиш или да ме изплашиш. Да не си станал талибан или си прекалил отново с дозата!