Лютви Местан: Не е възможно ДПС да подкрепи ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/Article/1980794 www.24chasa.bg
Лютви Местан

Следващият кабинет трябва да представи интересите и на онези български граждани, които нямат свое парламентарно представителство. Ние правим разлика межди думите „съгласие" и „съглашение". За съгласие сме готови, съглашение не може да има. Коалиция с ГЕРБ ще е съглашение. Не е възможна подкрепа на ГЕРБ от ДПС, ако тази политическа партия се окаже първа след окончателното преброяване на бюлетините. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференция на партията в НДК. Той благодари на избирателите на ДПС и изрази своята възхита от политическата зрялост на избирателите на ДПС.

Нашата идентичност беше поставена на изпитание. Партията ни издържа най-тежкото си изпитание от основаването си досега. Това са първите избори от 1997 г. насам, в които участваме като опозиционна партия. Но преди всичко, защото на карта бе не само въпросът с това - колко ще тежи ДПС в 42-рото Народно събрание, какъв статут ще има, дали на опозиционна партия или на партия, която ще има отношение към намирането на формула за стабилно управление на страната. На изпитание бе поставена нашата идентичност, преди всичко, каза Местан.

Направихме своя ценностен избор, да се развиваме не като етническа, а като светска, национална, либералнодемократическа партия, с европейска ориентация. Това беше труден, но правилен път. Точно тази наша идентичност бе поставена на изпитание, каза Местан.

Най-важният резултат от парламентарните избори е, че избирателят отрече категорично еднопартийният модел на управление на страната, не защото този модел е лош само по себе си, а защото при управление на ГЕРБ този еднопартиен модел се изрови в авторитарен. И най-силната личност трябва да се впише в демократичната система, а няма да полага систематични усилия да я подчини на едноличната си воля", заяви Местан.

„Длъжни сме да прочетем вярно вота на избирателите. Избирателят подкрепи един концепт, продуциран от ДПС, за широко политическо и гражданско съгласие, при което експертно-политическото да вземе връх над тяснопартийното начало", каза още той.
„Изисква се да се намери бързо формула за стабилно управление на страната.

Управлението ще е стабилно, ако зад кабинета да стои широко политическо съгласие, да се осигури широко обществено съгласие", посочи Лютви Местан.

ДПС вижда своята роля в следващото НС като политическа сила, която ще работи за разкъсването на обръчите от фирми, с които са обгърнати всички български партии. Тази метафора назовава една най-уродлива реалност в българския политически живот. Свеждането й като характеристика единствено на автора й беше част от стратегията за създаването на негативен образ на ДПС. Предполагам се убедихте от последните разгритя, че най-много и най-плътни обръчи са обгръщали онзи, който дойде с обещанието, че ще се пребори с корупцията и ще въздаде справедливост.

Истинският проблем на ГЕРБ ще бъдат корупционните разкрития, които ще дойдат отвътре, а не подслушванията, заяви Местан. Това е неизбежно, защото такива са механизмите, по които е структурирана тази партия и тя ще се разпадне по точно тези механизми.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.