Димитър Аврамов, политолог: БСП с известен успех изолира ГЕРБ от съставяне на кабинет

https://www.24chasa.bg/Article/1982816 www.24chasa.bg

- Г-н Аврамов, до нощта след изборите коалициите в този парламент за съставяне на правителство изглеждаха по-скоро невъзможни. Още в понеделник обаче чухме леки анонси от ДПС към "Атака" например. Може ли невъзможните коалиции да станат възможни?
- Животът коригира идеологемите. Имаме два факта от 12 май - първият, че ГЕРБ печели изборите в една доста истеризирана изборна кампания. Истеризирана както по вина на ГЕРБ, така и по вина на опозицията.

ГЕРБ ще получи шанс да предложи на другите парламентарни партии формула за съставяне на мнозинство. Второто, което се случи, е, че БСП се опитва - засега с известен успех, да създаде политически и психологически климат, с който да изолира ГЕРБ от съставянето на правителство.

Не че ГЕРБ сами не носят вина за създаването на такъв климат, но ще е интересно как загубилата изборите БСП ще успее да формира стабилно и легитимно правителство чрез отрицания. Защото по същество единствената интегративна плоскост, на която БСП може да стъпи, е срещу ГЕРБ.

- Пред ГЕРБ има два варианта - единият е да тръгне по трънливия път да вземе мандат и да се коалира например с "Атака" за съставяне на правителство. Другият е да мине директно в опозиция, за което от БСП настояват още в изборната нощ. А ГЕРБ още мълчи...
- Право на ГЕРБ като спечелила най-много на изборите партия е да излезе с политическа формула. Ако тя е полезна за страната, останалите парламентарни сили няма да могат да я отхвърлят толкова лесно, защото ще бъдат поставени под обществен натиск. В изборната нощ като че ли изглеждаше, че новата управляваща формула е готова: и тя е без ГЕРБ.

А именно БСП, ДПС и "Атака", която играе пас в момента. Това обаче е формула, която ще създаде силни обществени настроения срещу новото правителство и няма да бъде лесно приета. Има две причини за това - едната е, че БСП реално загуби изборите и единственият шанс да влезе във властта е, като го направи по служебен начин - чрез договорки за изолация на ГЕРБ.

Втората причина е, че такава формула на конституиране на мнозинство, която се реализира чрез изолация на една партия, не е позитивна и не носи обществени решения. Разбира се, това не означава, че няма да има добре работещо правителство следващата година, но понякога политиката се базира отчасти на ирационалните, отчасти на емоционалните оценки на хората за това какво е справедливо. Като цяло е справедливо първата политическа сила да получи шанс да състави правителство - като гледам, това хич няма да е лесно, а може да се окаже и невъзможно.

- Правителства по формулата двойна и тройна коалиция или програмен кабинет не са ли вече доста компрометирани?
- Ние, българите, сме много взискателни към политиците си - това е хубаво, обикновено искаме някой да носи ясно политическата отговорност. И заради това, което сме виждали през 90-те години в кабинета "Беров", и в тройната коалиция, имаме пълно основание да сме подозрителни.

Трябва да се има предвид обаче, че такъв тип формули са приемливи в цял свят - там, където политическите кризи са често явление. Ние твърдим, че нашата демокрация е лоша, но това не е вярно. Ние сме доста разглезени, при нас обикновено в повечето случаи избирателите са произвеждали ясни мнозинства, които са поемали отговорността за управлението на страната. Този път няма да е така. Освен ако основните политически партии не сформират коалиции.

- Ако ГЕРБ не успее да събере гласове за правителство и остане в опозиция, очаквате ли силни центробежни сили да поведат партията към разпад?
- Много е важно дали ГЕРБ са подготвени като човешки ресурси и психологически да бъдат силна опозиция. Това е много важен въпрос. Аз мисля, че не са и трябва да работят за това. От друга страна, не бива да има илюзии, че правителство на БСП и ДПС ще упражни известен реваншизъм спрямо ГЕРБ. Към днешна дата е трудно да се каже дали следващото правителство - на ГЕРБ или на БСП, ще бъде успешно, или не.

Страната не е в толкова трудна ситуация, колкото твърдят БСП, и не е в толкова розова, колкото твърдяха, че е, от ГЕРБ в предизборната кампания.
Така че може да има едно правителство на БСП и ДПС, което се справя, но въпреки това бързо да загуби обществено доверие.

Припомням, че тройната коалиция в един момент изглеждаше, че се справя с икономиката, в същото време произведе чудовищна корупция и отврати хората - те затова и гласуваха масово за ГЕРБ през 2009 г. В същото време в 2013 г. въпреки отчуждението от ГЕРБ, въпреки многото скандали, въпреки всички неприемливи неща, които се случиха в управлението на ГЕРБ, дефакто няма срив.

ГЕРБ се намира в следната ситуация в момента: тези, които не ги харесват, искат да ги свалят, и обратно - привържениците им казват, че ГЕРБ са спечелили изборите. Всеки коректен анализ на изборите трябва да се простре някъде по средата между тези две виждания.

- Кой вариант за правителство е по-добър и по-работещ за държавата и за гражданите?
- Най-важното е в края на 2013 г. да бъдат възстановени работни места и икономиката да тръгне по възходяща линия. Аз лично оставям две отворени опции - една пред ГЕРБ и една пред БСП. Да бъдат така добри всеки от тях да даде най-доброто от себе си. Не трябва да съдим предварително.

- Какво се случи с десницата - само ГЕРБ остана като дясна партия в парламента, СДС, ДСБ на Костов, а и Меглена Кунева не прескочиха бариерата?
- В център-дясното пространство приключи един поколенчески цикъл, ако искате, наречете го политически-биологичен цикъл. Единствената причина да няма сътрудничество между отпадналите от парламента партии е себичността на техните ръководители. И те отпаднаха закономерно.

Колкото до г-жа Кунева, тя не е лидер на дясна партия и всичко около тази партия - без да искам да обиждам никого, беше прекалено фалшиво, като започнем от името , и избирателите го усетиха.

- Но на президентските избори не беше така.
- На президентските избори се яви Меглена Кунева - самата тя като мажоритарна фигура има по-голям потенциал, отколкото Меглена Кунева като политически организатор и партиен лидер.

- Справи ли се служебното правителство с организирането на изборите?
- Имаше много лоша организация на изборния ден и служебното правителство трябва да отговори защо.

- Но премиерът Марин Райков казва, че всичко е било както трябва.
- Премиерът си е сложил розови очила, през които не вижда много добре, и се надявам да не се върне на дипломатическа служба със същите розови очила, защото тогава може да си направим погрешни изводи за цялата българска дипломация. Лош изборен ден като организация, като комуникация - включително между ЦИК и обществеността. Краят на изборния ден беше обявен почти в 11 вечерта, без преди това да има прозрачност и комуникация между ЦИК и обществото - това изнерви хората.

- Скандалите по време на предизборната кампания политически ли бяха, или прозираше друго задкулисие - например интереси на различни олигарси?
- Всички нарушения и опити за нарушения на изборния закон са сериозни и в този смисъл са свързани с политиката. По казуса с бюлетините от печатницата в Костинброд чакаме прокуратурата. Доста скандално беше и нарушаването на изборния закон с пресконференциите на БСП, ДПС и ДБГ в деня за размисъл. Това също е въпрос, който трябва да привлече обществено внимание. И двете са нарушение на изборното законодателство и в този смисъл са политически. А за олигархията не знам. Не зная кой от олигарсите на чия страна е.

- По логиката на модела с обръчите от фирми може би всеки олигарх търси чрез коя партия може да реализира своите интереси.
- Вероятно по-широкият обръч е мечтата на олигарха. Не зная кой дава по-широк обръч към момента - изглежда да е като БСП и ДПС, но ще видим...

  • Хронично болните да получат по-бързо ваксина

    Хронично болните да получат по-бързо ваксина

    Добре е, че се проявява гъвкавост при ваксинирането на различни групи. След хората на първа линия, които справедливо първи получиха възможност да се ваксинират, се отвориха възможности за имунизиране и на хора, които не попадат в плановете за ваксинация сред първите фази. Включително и с т.нар. зелени коридори
  • Депутатът от ГЕРБ Георги Марков

    Георги Марков: Виктор Орбан напуска ЕНП

    Трите милиона избиратели на Виктор Орбан са във възторг. Партията „ФИДЕС” напуска неолибералното и олевяло ЕНП (Европейската народна партия). Това ЕНП не е онова ЕНП. ЕНП-то на великия обединител на Германия Хелмут Кол, на Жак Ширак, на Хосе Мария Аснар, на Едмунд Щойбер. Това не е ЕНП-то, което, водено от Мартенс и Орбан - като негов