И ГЕРБ може да "помогне" за пълен мандат на БСП+ДПС

https://www.24chasa.bg/Article/1985207 www.24chasa.bg

Kакви ли не апокалиптични предсказания от местни и чужди източници се търкалят из медийното пространство след изборите. То не бяха разпади, поляризации, блокажи, отврат от политиката и т.н.

Глупости на търкалета! Заставам на точно обратното мнение - много добри избори с много добри резултати.

Да, от една страна, народецът ни ясно се раздели на две - на половината му дреме, на другата - не. В смисъл, че половината от него казва: "А нам все равно." Демек, че изобщо не го интересува кой ще го управлява.

Докато другата половина си припозна статуквото - "Великолепната четворка". Тези са били, те и ще си бъдат...

Ами не е ли добро това? Разделихме се на българи, на които не им пука, и на такива, на които - да.

Но така е в цяла Европа. И дойде и в България, което си е стъпка към европеизацията ни...

Много добри са и резултатите от изборите. Замислете се дълбоко и ще видите, че няма разпади, блокажи и т.н. Има  жестоко придвижване на България напред към европейския партийно-политически модел. Там нещата са прости - нормална левица и нормална десница. Едните печелят, другите губят. После обратното. И така - до края на света.

Там и формулата е проста - социалдемократи и либерали вляво срещу християндемократи и националисти вдясно. Който не вярва, да погледне сайта parties and elections in europe. На това в теорията му викат "формулата 2 + 2".

Там обаче има и нещо друго - когато дойдат на власт, лявото и дясното спазват едно също много просто правило от шахмата - "не взимай царя на противника". Сиреч
не мачкай опонента, защото в следващия мандат той може да ти отговори със същото.
Извинявам се за това теоретично отклонение. Но то ми дава основата, върху която да докажа, че следващото управление на БСП и ДПС с периодичната (или епизодична) подкрепа на "Атака" може да продължи цял мандат.

И това би било много полезно за България. Защото в условията на световна криза, по-силна и от тази от 1929-1933 г., ексик ни е само продължаваща нестабилност - политическа и икономическа.

Обратно - като че ли след 1989 г. сега най-силно се нуждаем от национално единение. И макар и с риска да ме вземете за отчаяно глупав оптимист, съм убеден, че то ще се получи.

Първо, защото и БСП, и ДПС очертаха достатъчно отчетливо приоритетите си при евентуално бъдещо съвместно управление.

Второ, защото и Сидеров каза, че условията на "Атака" за коалиция са изписани на ръката му.

И трето, защото за възможен пълен мандат на следващото правителство яко работи поне засега и ГЕРБ. Едно време, когато ритахме с единствената намираща се в махалата топка, ако притежателят й губеше, си я взимаше и казваше, че не иска да играе повече с нас.

И тогава ние, останалите, се съюзявахме в търсене на нова. И обикновено я намирахме, за да си продължим мачлето без него. Т.е. без сърдиткото.

Знам и какво обикновено ставаше след това.

Един по един бившите му съотборници идваха и се молеха да ги вземем при нас.
И той оставаше все по-сам. Ясен ли съм?

На това пак в теорията му се вика  “коалиция от изключващ тип”. Подобни, но не във футбола, а в политиката, обикновено се създават след управление, характерно с авторитарен стил и методи “всичко за мен”.

Започвам силно да оставам с впечатлението, че точно такива са били и стилът, и методите на управление в предходните четири години.

Та в заключение на резултатите от тези избори трябва да се радваме. Защото, от една страна, избистриха лявото и дясното и ни приближиха до европейските тертипи. От друга страна, изчистиха от боклука мръсното дясно – ДСБ и РЗС. И от трета, ни дадоха перспектива – да се дебалканизираме и поевропейчим.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вярва ли някой, че присъдата по делото “Алабин” е без рушвет

    12 г. след трагедията на централната софийска улица “Алабин”, в която под руините на рухнала сграда загинаха две млади жени, едната от които майка на 3-годишно момиченце, делото приключи на първа инстанция. Решението на съда, че няма виновни, е повече от скандално, то е логичен завършек на отвратителното българско правосъдие. 10 г.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,