Започва изграждането на тунел под Шипка

https://www.24chasa.bg/Article/1988705 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Президентът Росен Плевнелиев ще направи първа копка на обходния път на Габрово. С това ще се постави началото на изграждането на тунел под Шипка Церемонията ще започне в 11:30 часа край пътен възел "Поповци", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Проектът е на стойност близо 93 млн. лева и предвижда изграждането на обходен маршрут с дължина 23 км в Габрово. Той се финансира по Оперативна програма „Транспорт", Кохезионния фонд на ЕС и от националния бюджет.

На церемонията ще присъства и вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

Проектът "Обход на град Габрово" ще се изпълнява в две фази. Първата фаза, чието начало е днес, включва строителството на участък от 23,254 км, етапна връзка на обхода със съществуващия път І-5 с дължина 3 км и изработването на разширен идеен проект за тунел под Шипка.

Втората фаза, през която ще се извърши строителството на самия трикилометров тунел, ще се осъществява през следващия програмен период - между 2014 и 2020 г., когато от еврофондовете ще бъдат осигурени около 150 млн. евро за него.

Изпълнител на обходния път на Габрово е консорциум ПСВТ, в който участват: "Хидрострой" АД, "Пътни строежи - Велико Търново" АД, "Пътинженерингстрой - Т" ЕАД. Срокът за изпълнение на проекта е 540 календарни дни.

Обходният път на Габрово е част от Трансевропейски транспортен коридор ІХ Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис и е възлова точка при движението в посока Север - Юг. Чрез него се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България.

Основните транспортни направления, които ще обслужва обектът, са: Русе - Велико Търново - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа) и Оряхово - Севлиево - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа).

С изграждането на тунел под Шипка ще се осигури най-доброто трасе, пресичащо Стара планина. Ще се улеснят транспортните връзки между областите в Централна Северна България - Ловеч, Русе, Плевен, Велико Търново, Габрово, и тези от Централна Южна България - Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура".