Държавата ще вдига заплати във фирми с повече жени

https://www.24chasa.bg/Article/1990706 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Държавата ще подкрепя фирми, които назначават повече жени на работа. Това предвижда правителствен план, по който България трябва да изпълни препоръките на ООН за премахване на дискриминацията срещу жени.

Друга от мерките в плана е държавата да подпомага активно бизнеси, в които работят повече жени. Целта е да се изравнят средните заплати на мъжете и жените. В момента по данни на Евростат представителите на силния пол получават средно с 12% по-високо възнаграждение.

Точният механизъм, по който ще се осъществява държавната помощ както по отношение на ръста на заплатите, така и за стимулиране на фирми да наемат жени, ще бъде записан в специален закон за равенство между половете.

Политически партии, които включват по равен брой мъже и жени в листите си, също ще получават стимули от държавата.

Законът за равенство между половете трябва да е готов през септември, предвижда националният план. Все още обаче не са разработвани конкретни текстове от него, обясниха от Министерството на труда и социалната политика, което отговаря за равенството между половете.

Наказателният кодекс също ще трябва да бъде променен, за да се изпълнят част от мерките срещу насилието над жени.

ООН е поискала от България да отмени чл. 158 и алинея 4 на чл. 191 на кодекса.
Първият е от 80-те години на миналия век и предвижда изнасилвачът да не бъде наказван, ако сключи брак с жертвата си. Вторият текст пък позволява брак на пълнолетен с лице под 16-годишна възраст.

В Наказателния кодекс да се впише и изрично наказание за домашно изнасилване. Това са случаите, при които съпруг изнасилва съпругата си, обясниха юристи.

Съветът за електронни медии пък ще трябва да приеме правила какви образи могат да изпълняват жените в рекламни клипове. Целта била да се ограничи разпространението на стереотипи по полов признак.