Прокурор за селото на Доган

https://www.24chasa.bg/Article/199416 www.24chasa.bg
СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Един от първите сигнали на новия екип на Министерството на околната среда и водите към прокуратурата ще е по разследването на “24 часа” за парите за канализация, налети в родното село на Ахмед Доган Дръндар и в с. Мъдрево. На прокурор ще бъдат дадени и проекти, финансирани по няколко пъти, обяви министър Нона Караджова в интервю за вестника.  

Нона Караджова: Бедни селяни ще трябва да извадят по 1000 лв. за канал

Нона Караджова, министър на околната среда и водите, е родена на 28 август 1960г. Завършва УНСС, специалност „Икономика и организация на труда”. Специализирала публична администрация в Института за международно обучение, Вашингтон. От 1984 г. до 1991 г. работи в Икономическия институт на БАН, дирекция „Регионална икономика и икономически въпроси по опазване на околната среда”. До 2005 г. работи в Министерство на околната среда и водите, след което се занимава с консултантска дейност като ръководител на проекти в областта на околната среда и екологията.

Ахмед Доган
Ахмед Доган

- Доста от вашите колеги министри вече поискаха проверки от ДАНС и прокуратурата във ведомствата си. Ще има ли такова искане и от страна на екоминистерството?

- Това ще е задължително. Но, за да се стигне до тези проверки, трябва да предоставим доказателства. Заради това съм разпоредила на инспектората на министерството да извърши проверки на обществените поръчки. В най-скоро време ще поискаме от агенцията за финансова инспекция проверки в Министерството на околната среда и водите.

Един от първите ни сигнали към прокуратурата ще е по повод на разследването на в. „24 часа" за налетите в селата Дръндар и Мъдрево пари от предишното ръководство, както и финансирането по няколко пъти за едни и същи проекти на едни и същи села и с едни и същи фирми изпълнители. Имаме съмнения и за финансиране на едни и същи проекти от няколко източника.

- Има ли случаи, в които средства са изразходвани незаконосъобразно?

- В момента се правят проверки на 10 обществени поръчки. Но това, което заварихме, е един огромен обем на неправомерни според нас действия, както в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), така и от страна на управляващия орган на оперативна програма „Околна среда".

- Какво се случва в момента с тези проекти?

- Спряно е сключването на договори от страна на изпълнителния директор на ПУДООС. Поисках и от министъра на финансите Симеон Дянков за проектите, които се финансират от бюджета с 80 млн. лв., да се изиска информация и където няма сключени договори, да бъдат спрени.

Целта е да спасим и малкото останали средства от наливане вбезсмислени обекти, а 90% от финансираните от предното ръководство са такива.

По отношение на проектите от оперативната програма, по инициатива на ЕК две от процедурите бяха спрени и няма да бъдат възобновени. А за договори, които са в процедура по поръчка, се прави анализ и където не отговарят на правилата на програмата, ще бъдат прекратени.

- Как си обяснявате, че ден след като извадихте на бял свят скандалния воден проект в Люляково, бяха проведени процедури по избор на строителен надзор точно за този проект?

- Не вярвам, че не са спазени сроковете и конкурсът е изтеглен напред. Специално за Люляково предполагам, че ще бъдем принудени да го продължим, защото вероятно има сключен договор с фирма изпълнител.

Това, което обаче е заложено в тези неприоритетни проекти, е огромното натоварване на населението с разходи. Защото се финансира канализацията по улиците, а за двора всеки трябва да извади поне по 1000 лв. А таксите, които ще плащат при положение, че се падат по 10 000 евро на жител разходи? И резултатът от това харчене е, че вместо да имаме канализация, която да се ползва където е нужна, ще имаме тръби като паметници в села с по 100-150 души.

- Как ще финансирате 70-те приоритетни пречиствателни станции, за да избегнем наказателна процедура от страна на Брюксел?

- До месец очаквам от експертите да подготвят ясен план. След това ще подготвим предложения за финансиране, някои ще са от оперативната програма, някои от ПУДООС и националния бюджет. Мисля, че ще се окаже, че част от населените места не са приоритетни, защото са паднали под 10 000 жители.

- Ясно ли е вече колко пари ще трябва да връщаме по ИСПА?

- До ЕК бе отправена настоятелна молба за всички проекти да бъдат удължени сроковете, а не да се приключи в края на годината. Поне 50% от проектите са рисковите, това прави 500 млн. лв.

- Казахте, че очаквате наказателна процедура за депата за битови отпадъци. Ще спрете ли возенето на боклуците?

- Това, което установихме, че министерството не е издавало заповед към общините за пренасочване на отпадъци. В момента се обсъжда идеята 60 депа от всички 150, които трябва да бъдат закрити, да поемат отпадъците на съседните общини. Но това ще стане от следващата година. На практика предното ръководство не е предприело мерки. На първо време ще помолим общините, закоито има изградени депа, да ги ползват, за другите ще им се направи оценка на риска и ще се вземат елементарни мерки по обезопасяването им.

- Ще предложите ли промени в закона за местните данъци, така че такса-смет да се начислява според количествата боклук?

- Законът и в момента дава тази възможност на общините. Проблемът е, че в общините няма средства за изграждане на нови съоръжения. В пакета, който предлагаме за 23-те депа, ще има и стимули за общините да поемат тези задължения. Може да въведем, например, такса за всеки тон депониран отпадък. Това ще стимулира общината да праща на сметището по-малко отпадъци и да събира разделно по-голямата част от боклука. Приходите от таксата ще си отиват в самата община.

- Какво ще се случи с делото, което България води срещу ЕК за квотите за парникови газове?

- България няма никакъв шанс да спечели това дело, което заведе Джевдет Чакъров. За съжаление и планът за разпределение за 2008-2012 г. се изготвя с голямо закъснение.

- Каква ще е вашата позиция за квотите?

- Ще опитаме да сме справедливи към всички. Има например няколко теца, които са с по-големи квоти, отколкото са им нужни. Предишният министър им ги е дал, като е орязвал от други предприятия.

- Кои са тези централи?

- Това са „Брикел" и „Марица изток 3".

- Какво правите, за да не ни глоби комисията за замърсяването на въздуха в Перник и Стара Загора?

- Съгласно разрешителното на ТЕЦ „Република" в Перник е трябвало до края на 2007 г. да бъдат спрени 4 парогенератори, а на петия да има сероочистка. За последните 2 г. не е направено нищо и наказателната процедура е факт. Заради това разпоредих да се спрат четирите парогенератора. На ТЕЦ „Република" от предния министър не са наложени санкции. В Стара Загора виновни са „Брикел" и „Марица изток-2". Така че решението е да се намаляват мощностите на тези централи.

- А след 2011 г. „Брикел" няма да работи?

- Да.

- Безотговорен ли е бил Джевдет Чакъров и екипът му, че се е стигнало да толкова много наказателни процедури?

- Очевидно е. Министерството трябваше още преди 2 г. да спре „Република", а вместо това санкциите са налагани така, че да паднат в съда. По отношение на депата за отпадъци също нищо не е направено.

- Кога ще има европари за софийския завод за отпадъци?

- Има няколко общини, които са готови с проектите си. Очаквам управляващият орган на програмата до понеделник (днес - бел.ред.) да ми предоставят документите за кандидатстване на Столична община и възможно най-бързо да ги поканим да го направят. Има един много съществен въпрос, който също не е решен от предното правителство. В пакета за системите за отпадъци има недостиг от 300 млн. лв., които трябва да се покрият от бюджета. Има вариант да ги вземем от ЕИБ.