Уиски за няколко хиляди сложиха върху роял

https://www.24chasa.bg/Article/1996024 www.24chasa.bg
Уиски за няколко хиляди беше показано върху роял на Световния уиски ден във Варна. Светският репортер Емилиян Ялъмов представи колекцията на варненеца Николай Иванова СНИМКИ ИСКРА СОТИРОВА

Уиски в миниатюрни шишенца с цената на няколко автомобила показаха във Варна. Близо 600 патрончета от колекцията на Николай Иванов бяха подредени върху роял. Варненецът е един от малцината у нас, които събират миниатюри. Притежава вече над 2300.

Колекцията беше пиронът на Световния уиски ден, който се празнува в над 50 страни на света. Агенция "Анет ивентс" направи тържеството за пръв път във Варна.
Няколко десетки почитатели на малцовия еликсир дегуристарах избрани лейбъли от ирландски и шотландски класики. Те се запознаха подробно с изработката на едномалцово уиски, ферментацията и отлежаването на жълтата течност. Получиха и съветът, че оригиналното питие се пие с няколко капки вода, а не с лед, както е прието у нас.

Николай Иванов посочи на най-любопитните ценни екземпляри от своята колекция: уиски от Индия, Латинска Америка и Япония в уникални шишенца. Сред миниатюрите има и такива с първите етикети, каквито вече не се печатат и продават.

Варненецът събира миниатюри от 1991 г. Оттогава досега някои шишенца са намилили съдържанието си, защото спиртната напитка е летлива. Някои от питиетата са се озовали в колекцията след като са били спечелени на търг.

Гостите опитаха и от еднометров шоколад, който се произвежда у нас. Те се зарекоха да празнуват Световния уиски ден и догодина.