Милионите от търговия с ток се изпариха

https://www.24chasa.bg/Article/201390 www.24chasa.bg

Преди ден Националната електрическа компания е спряла износа на голямо количество ток и поставила на изпитание Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Това е компанията, която управлява мрежите, пускането и спирането на блокове в централите. Тя започнала да изключва мощности, за да не севзриви системата, тъй като енергията, която не отива за износ, остава в страната.

Това казаха за "24 часа" търговци на еленергия. Те са получили съобщение от ЕСО, тъй като купуват ток от тецовете в "Марица-изток". А там имало изключени блокове, което щяло да им създаде проблем да доставят ток на клиентите си за вътрешния пазар.

Шефът на Централното диспечерско управление Митю Христозов потвърди, че НЕК е спирала износ, тъй като цените на гръцкия пазар се сринали вчера на 31 евро на мегаватчас, а толкова евтина енергия в България няма и трябва да се продава на загуба.

Митю Христозов
Митю Христозов

Износ на ток правели няколко компании с дългосрочни договори на цени определени отпреди и то в малки количества. (Виж интервюто долу)

СТЕФАН ГАМИЗОВ
СТЕФАН ГАМИЗОВ

В периода на криза и игра на цените търговията с ток е рисковано занятие, казват търговци. В момента, който има договори с централите да купува ток за износ, губи. За Гърция имало цени и по 20-30 евро на мегаватчас, при 90 евро миналата година, казва Румяна Георгиева, шеф на "Вивид пауър". Над 60 са фирмите, които в последните няколко години извадиха лиценз за търговия от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. На свободния пазар пък са се записали над 130 компании. Голяма част от тях са купувачи на енергия. Ставаш ли милионер за месец, ако си търговец на ток, и можеш ли да я купиш евтино от АЕЦ "Козлодуй", например. И кои са големите играчи?

Сред първите са “Енергтийна финансова група”, в която собственици са Богомил Манчев и Николай Вузев. Купуваме около 80 мегавата от АЕЦ "Козлодуй" и около 32-35 мегавата от "Марица-изток 2", каза Вузев. Не изнасят ток от доста време, разчели са предварително, че ще губят. Сред клиентите им са "Агрополихим", "Лукойл", ОЦК в Кърджали, фаянсови заводи, част от циментовите, продават и през "ЧЕЗ трейд".

Те са първият търговец, излязъл на свободния пазар.

Тръгнали са със 7 мегавата. "Шест месеца обикаляхме страната да търсим клиенти и да ги убеждаваме, че можем да им продаваме електроенергия", казва Вузев. Той признава, че най-хубавата година за продавачите на ток е била 2008-а. Някои от колегите му миналата година излезли на борсата в Гърция, там е имало дни, в които цената е стигала до 90 и 100 евро на мегаватчас. Сега обаче това е губещо. Вузев твърди, че компанията им е консервативна и не е играла в гръцкия пул на електроенергия, защото са смятали, че могат и да загубят.

Оборотът на компанията миналата година бил 250 млн. лв., а чистата печалба е била 780 хил. лв. Продали са 170мегавата. "Говори се за някакви митични маржове, в които няма и грам истина", казва той.

Тази година продават 120-130 мегавата, защотонякои производства са се свили. Имало обаче признаци, че се тръгва нагоре.

"Вивид пауър" е друга голяма компания, която търгува с електроенергия. Неин мажоритарен собственик е Иво Прокопиев, а съсобственик Румяна Георгиева. Компанията е имала миналата година 113 млн. оборот и печалба от 4,8 млн. лв. и е продала 1,26 млн. мвтч. През първото полугодие на 2009 г. количеството е 470 хил. мвтч, оборотът на компанията е 30 млн. лв., а печалбата- 250 хил. лв.

Георгиева казва, че изпълнява стриктно договорите си с централите. Губи от износа, но не го прекратява. Признава, че миналата година са правели големи печалби на външния пазар. Сега е обратното - нормално продаваме на вътрешния, губим на външния, казва Георгиева.

Надява се да компенсира загубите от износа с печалби от вътрешния пазар.

Казва, че шефът на "Козлодуй" не отстъпва от цените, които централата е определила.

В някои медии се появи твърдение, че "Вивид" била близка до ексенергийния министър Румен Овчаров. Когато стана министър, аз напуснах "Булгаргаз" доброволно, реагира Георгиева, тъй като усетила, че новият шеф на министерството не иска да работи с нея. "Изведнъж станах близка до него, не можах да повярвам", реагира дамата.

Нейната фирма продава на клиентите с 10% по-ниска цена от тази на НЕК. За да ги спечелиш обаче, значи да обикаляш, да убеждаваш, и то не един път, че им е изгодно. Да ги учиш да правят графици на товарите. Да ги водиш при централите, от които купуваш тока, защото те не подписват договори, ако нямаш клиент. Да осигуряваш равен електрически товар от микса от клиенти. Елате да ми видите диспечерския център, предлага тя.

Шефът на "Енемона Ютилитис" БлагойГолубарев пък казва, че не са сред големите играчи на пазара. Продават на "Софийска вода", "Роуман" и "Монбат", имат около 15 партньора на вътрешния пазар.

Процедурата за купуване на ток от централите е: подаваш заявление, чакаш шест месеца, в които договори имат други компании, и евентуално да се подпише контракт.

Сред играчите на свободния пазар е и фирма "Енерджи съплай" на Соня Кадиева. Тя е съпруга на бившия зам. финансов министър, сега общински съветник и евентуален кандидат за кмет на София Георги Кадиев.

Кадиева казва, че миналата година фирмата е продала 361 хил. мвтч, оборотът е бил 35,5 млн. лв. До 13 юли тази година са изтъргувани 267хил. мвтч, което значи, че компанията й се стабилизира. Казва, че в момента вадят два нови клиента на свободния пазар. Купуват от "Козлодуй", "Марица-изток 2", ТЕЦ "Русе". Пазаруват от борсите в Румъния и Унгария, тъй като енеригята там е по-евтина от българската и правят микс от цени. Доставят ток на Е.он, на акумулаторни заводи, на "Стомана".

"Опитваме се да затвърдим позициите си, независимо от спекулациите около мъжа ми. Ще се опитам да ги превъзмогна", казва Соня Кадиева.

 

Митю Христозов, шеф на Централно диспечерско управление: Почти никой не продава навън

- Г-н Христозов, търговци на ток казаха, че НЕК е спряла износа и това е натоварило системата. Вярно ли е?

- НЕК спря износа на 200 мегавата през деня и на 140 през нощта, защото трябваше да продава на гръцкия пул, а цената там е ден за ден, падна на 31-32 евро. Това е доста под цената, на която НЕК може да продава навън. Комплексът "Марица-изток" не работи с пълния капацитет, около 1000 мегавата са натоварени. Тецовете във Варна и Бобов дол от месеци работят с по един блок, а във Варна са 6. В ТЕЦ "Бобов дол" при 2 блока работи един. АЕЦ "Козлодуй" работи на 2020 мегавата. Трябва да кажа, че минималният товар през последните месеци на цялата енергийна система е 2700 мегавата.

- Какъв е износът на електроенергия в този момент?

- От България се изнасят 530 мегавата през деня и 330 през нощта. При капацитет от 1500 мегавата.

- Кое срина пазара в региона?

- Кризата. Падна потреблението във всички балкански страни. Има възможност да се изнася, но нямаш печалба. Цените са по-ниски от себестойността.

- Можете ли да кажете в днешния ден кой изнася?

- Фирмите са няколко - Е.он, "Енерго про", "Обединени енергийни търговци", "Вивид пауър", "Щаткраф", норвежка компания, "Егел", която е швейцарска, "ЧЕЗ трейд", "Енемона". Количествата обаче са символични - от 10 до 50 мегавата.

- А "Енерджи съплай" на Соня Кадиева?

- Няма нищо. Миналия месец имаше някакви дни, но поне днес (вчера - б.р.)няма. Всички търговци събират някъде 200-250 мегавата и 200 мегавата са на НЕК. Експортът е по дългосрочни договори, които са сключени преди месеци и на други цени.

- Срина ли се търговията и на вътрешния пазар?

- Не. Тя е същата, каквато беше миналата година. Цените, естествено, не ги знаем, тъй като това са двустранни договори, но е нормално да са по-ниски от тези на НЕК. Търговците на ток продават в страната към 600 мегавата при товар от 3700 мегавата. Те са около 70 на брой.

- Колко намаля потреблението у нас?

- В сравнение с миналата годинае с 5% по-ниско. То бе по-високо в първите зимни месеци заради газовата криза. От април насам спадът е 8-10%. Износът за първото полугодие падна с 16 на сто, но цените са наполовина по-ниски. Ако преди година бяха 74-75 евро на мегаватчас, вчера бяха 35, а днес - 31 евро.

- Лесно ли е да се стане милионер с търговия на енергия?

- В момента е трудно да станеш милионер. Когато има високо търсене и се вдигат цените - вероятно може. Сега е трудно, производител не може да продава под себестойност.

- В България има ли евтина енергия -до 31 евро на мегаватчас?

- Не. И АЕЦ "Козлодуй" не може да продава на такава цена навън. Дори с определената от ДКЕВР, която е 21 евро на мегаватчас, като сложиш 9 евро за достъп и пренос до мрежата и 3 евро за капацитет, излиза 33 евро.

 

Стефан Гамизов: Дали пари за финансиране на ислямисти?

Ток за 110 млн. лв. в комплекса "Марица-Изток" бил откраднат и с част парите са финансирани ислямистки групи и паравоенни националистически формирования. Това твърди в отворено писмо консулнтатът Стефан Гамизов.

В него се казва още, че електричество за 160 млн. лв. било продадено под себестонйост на компании на олигарси. От мини "Марица-иток" пък били откраднати въглища за 125 млн. лв,

В комплекса имало само на хартия направени ремонти за 170 млн. лв., както и още 47 млн., дадени незаконосъобразно за консултантски дейности. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха