Най-умният в света: Не е важно да четеш много, а повече да мислиш върху това, което ти се случва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/2015599 www.24chasa.bg
Снимка: Авторът

Евангелос Кациулис е човекът с най-висок коефициент на интелигентност в света.

36-годишният грък от Солун води класацията с IQ 198, резултат, ненадминат досега. Член е на обществото Гига, в което са 9-има, чийто резултат се среща веднъж на милиард.

Завършил е Медицинския факултет на Аристотелевия университет в Солун през 2000 г., специализирал медицинска информатика и философия.

Подготвя докторат по психофармакология. През 2003 и 2009 г. е показал най-добри резултати между всички участници в световните състезания, организирани от Френската общност за висока интелигентност, Cerebrals.

От 2003 г. е член на Гига и ESOTERIQ общество, което приема хора с над IQ 196, със стандартно отклонение от 16. От 2009 г. притежава най-високото регистрирано ниво на интелигентност според световно признати тестове с изпълнение IQ 205, със стандартно отклонение от 16, като при изпълнението на такъв тест се справя едно лице от 30 милиарда.

В последните години работи чрез своята Академия за откриване и развитие способностите на деца с висока интелигентност, в която работят млади доброволци.

Фокусира се върху откриването, оценката, образованието, професионалното оформяне, психологическата подкрепа, консултиране и забавление на децата с висок интелект и дарби.

Преди дни Кациулис бе в Гоце Делчев, където проведе тест с ученици, за да сформира група за работа с надарени деца. Целта е да се открият и развиват техните качества и чрез прилагането им да направят подходяща кариера.

Над 50 ученици участваха в теста, като резултатите им ще бъдат обявени в лични писма от Кациулис до всяко дете.

Най-умният човек в света отдели време от еднодневния си престой в града и даде първото си интервю за българска медия.

- Г-н Кациулис, чувствате ли се най-умният човек в света?

- Категорично не! Всеки може да се пробва на тези тестове и да прецени колко е умен. Важно е не какво човек мисли за себе си, а каква е реалността.

Умен е не този, когото са обявили за такъв, а този, който води разумен живот.

Опитвам се да правя своя живот разумен, да използвам всичко, което имам като капацитет, и да се чувствам добре.

От 2009 г. не съм си пробвал нивото на IQ. Възможно е сега да е паднало.

- Защо не се пробвате пак, може пък да подобрите собствения си рекорд? Вторият след вас Рик Роснър от Южна Калифорния се е заел здраво да ви бие.

- Знам за това, но не мисля да се явявам на нови състезания.

Това за мен вече не е предизвикателство, стигнах едно ниво и толкова. Дълги години се занимавах с попълване на такива тестове и установих, че губя време и енергия, които бих използвал за доста по-полезни неща.

- Какъв беше резултатът от първия ви тест?

- За първи път попаднах на тестове за интелигентност през 2001 г. Тогава бях млад лекар на остров Корфу.

Сърфирах из интернет и попаднах на реклама на тези тестове. Попълних тест и получих резултат 145. Дадох си сметка, че тестът беше рекламен и целеше да “запали” повече хора, не беше труден.

Хареса ми това забавление и започнах да търся други и да се интересувам от обществата на хора с висок интелект.

Така през 2003 г. участвах в международно състезание във Франция и получих IQ 205, което беше най-високият резултат.

След това през 2009 г. затвърдих резултата си. Получава се в съотношение 1 към 31 млрд. Досега не е изчислен официално по-висок от моя IQ.

- Трябва ли човек да е учил много, за да постигне такъв резултат, или е въпрос на природна дарба?

- Това, което е нужно, е да използваш мозъка си максимално.

Не е важно да четеш много, а да мислиш много. Да мислиш върху това, което четеш, това, което виждаш и чуваш. Да разсъждаваш върху това, което ти се случва. Да разгръщаш в пълнота възможностите на мозъка си, да не го оставяш да бездейства.

Колкото повече го правиш, толкова повече той ти служи по-добре.

- Вие обаче четете много.

- Да, напоследък основно философска литература. После пиша анализи. Подготвям книга по общочовешките проблеми. Анализирам състоянието, в което сме като общество, и какъв според мен трябва да е моделът за развитие, защото напоследък излязохме от нормалните рамки.

- Какъв е основният проблем на днешното общество?

- Изборът ни какво да правим, какво да учим, кои да са приятелите ни, въобще как да живеем често е подчинен на това какво ще кажат околните.

Всеки гледа как живеят другите, а не живее така, както му се иска. Трябва да живеем за себе си.

Това съобразяване с каноните ни вреди. Сами себе си лъжем.

Много хора не знаят каква е истината за тях самите. За някои животът им минава без поставена цел. Други пък си поставят едничка цел - да печелят.

Днешното общество се превърна в един потребител, манипулиран и заливан от милиарди стоки. Хората се стремят да печелят пари, за да купуват.

Когато парите свършат, както стана сега с икономическата криза, изпадаме в дискомфорт и депресия. Трябва да останем хора, а не потребители. Да използваме кризата, за да намерим себе си, да преподредим ценностите си в живота.

- Трябва ли да си малко луд, за да си гениален?

- За другите може да изглеждаш луд, но ако това, което правиш, е добре за теб, няма проблем.

Често ме питат защо си губя времето с откриване на интелигентни деца, вместо да “правя” пари. Сигурно ме смятат за луд, който има възможност да изкарва милиони, а не го прави. Аз обаче така се чувствам добре.

- Родителите ви сигурно са много горди с вашия успех?

- Така е. Те виждаха, че още от малък съм по-различен. За всяка майка нейното дете е най-умното. Моята вече има и документ за това. (Смее се.)

Като ученик имам спечелени доста национални състезания по математика и физика. По всички предмети имам 10, само по гимнастика - 9, защото бях малко по-закръглен.

Учителката не виждаше колко усилия полагам, а ме оцени спрямо резултата, затова имам 1 единица по-малко от максималната оценка.

Основната цел на училището трябва да е да предлага възможности на децата и да ги учи как да правят своя избор, не толкова да “налива” постулати в главите им.

- Как приятелите ви възприемат факта, че сте най-умният в света? Това помага ли ви в личния живот?

- Компанията ми е с голямо чувство за хумор и често се шегуваме с моя IQ. Опитвам се да не афиширам този си успех.

Някои хора, като разберат, се отдръпват от мен. Все още не съм се оженил, не съм направил избора си. Не мисля, че една жена би трябвало да се влияе от IQ-то на мъжа до себе си.

Понякога си признавам, че ми пречи. Някои жени се дистанцират, като че ли ги е страх. В други случаи пък - излишен интерес към мен. Искам да живея нормален живот.

- Спазвате ли някакъв режим, за да държите мозъка си винаги в кондиция?

- Спя малко, защото нямам време. Не спазвам някакъв специален хранителен режим.

Ям всичко, като гледам да не е горещо и да не е крайно вредно. Обичам плуването, тениса, карането на колело.

Визитка

Роден в Солун.

Като ученик през 1990 г. става първи на националния математически конкурс в Гърция.

Завършва медицинския факултет на Аристотелевия университет в Солун през 2000 г. като психиатър.

През 2003 г. специализира медицинска информатика. Завършил е и философия. Сега е докторант по психофармакология.

От 2003 г. е член на световното Гига общество.

От 2009 г. е признат за човекът с най-висок IQ в света.

  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си