Асен Василев: 2 млн. лева ще изчезнат само за денонощие в енергетиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/2017139 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

„Само в рамките на едно денонощие ние ще трябва да направим плащания по системата за студен резерв и към генериращи мощности, които ще бъдат с 2 млн. повече от приходите, които ще бъдат събрани от крайните потребители на електроенергия в страната. Тоест 2 млн. лева ще изчезнат само за денонощие". Това каза пред bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство Асен Василев.

„Най-простичко казано - токът, който си купуваме, и плащането за жиците и за резерва, така че да не паднат системите, ни струва с 2 млн. лева повече, отколкото всички ние плащаме в енергийната система", допълни Василев.

Той поясни, че това е така, защото системата не е натоварена оптимално, защото използваме скъпи мощности, въпреки че не трябва да ги използваме, тъй като така се е произнесъл българският законодател.

„Защото не купуваме студен резерв по възможно най-ефективния начин, защото сме сключили дългосрочни договори за скъпо изкупуване на енергия, както за възобновяеми източници, така и за двете централи в Маришкия басейн, защото има доста неефективности в държавните предприятия и по другите дружества. Тоест повече разходи, отколкото са необходими за поддръжката на системата", каза още служебният енергиен министър.